Τουλάχιστον πέντε άστεγοι κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα στο ιστορικό κέντρο της Πάτρας, με τους περισσότερους από αυτούς να είναι γνωστοί στους Πατρινούς αφού βρίσκονται στους δρόμους εδώ και μήνες, χωρίς κανείς από τους φορείς να παρεμβαίνει αποτελεσματικά.

Οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου στις επισκέψεις που τους έχουν κάνει κατά καιρούς δεν έχουν κατορθώσει να τους πείσουν να δεχτούν την βοήθεια τους και να τους ακολουθήσουν, πηγαίνοντας στις δομές τους και φεύγοντας από τους δρόμους.

Ο πιο… νέος από αυτούς, που έκανε την εμφάνιση τους δρόμους πριν λίγες μέρες, είναι ένας άστεγος με μούσια που έχει στήσει το σπιτικό του έξω από ξενοίκιαστο μεγάλο κατάστημα της Γούναρη, στο ύψος της Καραϊσκάκη.

Δείχνει ήρεμος, ωστόσο του αρέσει να βάσει μουσική δυνατά στο ραδιόφωνο που έχει δίπλα του. Αίσθηση επίσης έχει προκαλέσει σε αρκετούς Πατρινούς ένας άνδρας που συχνάζει στην πλατεία Γεωργίου και συνηθίζει να κοιμάται στο στενό της Βούρβαχη. 

Πρόκειται για Έλληνα, σύμφωνα με πληροφορίες, που δείχνει αρκετά μορφωμένος και αν τον ρωτήσει κανείς δεν παραδέχεται ότι είναι άστεγος, αλλά υποστηρίζει ότι εργάζεται ως φύλακας για τα εκεί μαγαζιά. Στο σημείο δε που κοιμάται έχει μαζί στοίβες από βιβλία. 

Ένας ακόμα άστεγος υπάρχει στην περιοχή της Αγίου Γεωργίου. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα υψηλόσωμο άνδρα που σύχναζε παλιότερα στην περιοχή του Μαρκάτο και στη συνέχεια στην Τριών Ναυάρχων.

Ο άνδρας αυτός που ζούσε κάποτε μία κανονική ζωή έχει βρει κατάλυμα πλέον σε στοά της Γερμανού απέναντι από την πλατεία Αγίου Γεωργίου. Επίσης, στην Ρήγα Φεραίου υπάρχουν τουλάχιστον τρεις άστεγοι που συχνάζουν στον εμπορικό πεζόδρομο.

Ένας που είναι γνωστός για τις ημίγυμνες εμφανίσεις του, ένας άλλος που έχει μία πιο επιθετική συμπεριφορά και ένας που κοιμάται στο παγκάκι, ακόμα και όταν ο πεζόδρομος είναι γεμάτος από κόσμο.

Υπάρχουν και άλλοι

Σύμφωνα με συμπολίτες στο κέντρο της Πάτρας, από την περιοχή της πλατείας Ομονοίας έως και την πλατεία Όλγας υπάρχουν τουλάχιστον άλλοι τρεις άστεγοι που αλλάζουν καταλύματα σε συχνά χρονικά διαστήματα.

Πρόκειται για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν διαφόρων ειδών προβλήματα που τους έφεραν στους δρόμους και τους οποίους πλέον έχουν αγαπήσει, προτιμώντας τους από τα ιδρύματα και τις κοινωνικές υπηρεσίες. Όμως η κατάσταση τους είναι τέτοια που δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι έχουν ανάγκη από βοήθεια.

Σύμφωνα με τον Κοινωνικό Οργανισμό οι άστεγοι στην Πάτρα, αυτοί δηλαδή που ζουν στους δρόμους μόνοι και εγκαταλειμμένοι, είναι κοντά στα 20 άτομα.

Οι περισσότεροι επιλέγουν να μένουν στο κέντρο, ενώ επειδή ζουν έτσι εδώ και αρκετό καιρό, όλοι τους σχεδόν είναι γνωστοί πλέον στους Πατρινούς. Ζήτημα για αυτούς θα υπάρξει όταν φύγουν οι ζέστες και πέσει η θερμοκρασία.