Την Κυριακή ανοίγουν οι κάλπες στη Γερμανία και όπως φαίνεται από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το αποτέλεσμα στις εκλογές για τον διάδοχο της Ανγκελα Μέρκελ στον προεδρικό θώκο της χώρας, θα εξελιχθεί σε... θρίλερ.

Το προβάδισμα των Σοσιαλδημοκρατών παραμένει, ωστόσο, η διαφορά από τους Συντηρητικούς ψαλιδίστηκε τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το SPD προηγείται με ισχνή διαφορά που κυμαίνεται μεταξύ 2 και 4 ποσοστιαίων μονάδων. Αν αναλογιστεί κανείς πως το στατιστικό λάθος κυμαίνεται στο 2,5%, τότε γίνεται αντιληπτό πως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τον τελικό νικητή αυτών των εκλογών.

Την ίδια στιγμή, η δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Allensbach για λογαριασμό της Frankfurter Allgemeine Zeitung, δείχνει πως το SPD χάνει μία μονάδα και βρίσκεται στο 26%, ενώ CDU/CSU κερδίζουν 0,5 και φθάνουν στο 25%. Οι Πράσινοι κερδίζουν επίσης μισή μονάδα και ανεβαίνουν στο 16% και ακολουθούν το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) με 10,5% (+0,5), η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 10% (-1) και η Αριστερά με 5% (-1).

Δεν είναι τυχαίο πως στο δρόμο προς την κάλπη, 4 στους 10 ψηφοφόρους στη Γερμανία δηλώνουν πως δεν έχουν καταλήξει οριστικά στο κόμμα προτίμησής τους.

Στο επίκεντρο των κομμάτων οι αναποφάσιστοι

Σε δημοσκόπηση του Δεύτερου Γερμανικού Προγράμματος (ZDF), σύμφωνα με ανάλυση του DW, το 35% των ερωτηθέντων δεν είναι σίγουροι καν αν θα συμμετέχουν στις εκλογές και σε περίπτωση που θα συμμετέχουν, ποιο κόμμα θα ψηφίσουν.

Αυτός ο υψηλός αριθμός αναποφάσιστων καθιστά αδύνατο για τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων να προβλέψουν πιο κόμμα θα αναδειχθεί την Κυριακή τελικά πρώτο.

Ακόμη κι αν ο συνασπισμός στα δεξιά, των CDU και CSU καταφέρει να φτάσει τον επί σειρά ετών εταίρο του στην κυβέρνηση, το βέβαιο είναι πως βρίσκεται αντιμέτωπο με μια συντριπτική ήττα, δεδομένου πως αναμένεται να καταγράφει το χειρότερο εκλογικό σκορ για τους συντηρητικούς τις τελευταίες 8 δεκαετίες.