Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας η Ελένη Μεσσήνη είναι ένα κορίτσι που από νωρίς συνειδητοποίησε την κλίση της στο θέατρο και έτσι αποφάσισε να ακολουθήσει από τον δρόμο.

Η ζωή είναι μικρή για να αποφεύγουμε την μοίρα μας μας λέει χρησιμοποιώντας μια φράση του Τειρεσία. Έτσι, την βλέπουμε σε μία από τις αξιόλογες παραστάσεις της θεατρικής σκηνής της Πάτρας – τουλάχιστον για το 2021 – στο "Oedipus _19" που ανεβαίνει ξανά στο θέατρο "Λιθογραφείον", σε σκηνοθεσία της Γεωργίας Καλογεράτου.

-Πες μου δύο λόγια για την παράσταση, τι είναι αυτό που συναρπάζει τον θεατή;

Η παράσταση "Oedipus_19", είναι ένα πάντρεμα αρχαίου θεάτρου και έντονων επιρροών γερμανικού καμπαρέ. Νομίζω ότι,  αυτό και μόνο είναι ένας ελκυστικό συνδυασμός καθώς φέρνει αντιμέτωπους δύο μεγάλους εκπροσώπους του δημοσίου πολιτικού λόγου. Άρα, διαχρονικό και αθάνατο.

Όσο για τον όρο Καμπαρέ θα ήθελα να επισημάνω πόσο τυχεροί είμαστε που μας δίνει το δώρο της αμεσότητας με το κοινό. Ελάτε θα καταλάβετε τι εννοώ, εκεί ακριβώς ταιριάζει στην ερώτηση σας "Τι είναι αυτό που συναρπάζει τον θεατή;"


- Mίλησε μου για τη συνεργασία σου με τα υπόλοιπα κορίτσια και τους συντελεστές;

Η συνεργασία στην παράσταση "Oedipus_19", είναι από τις πρώτες που έχω στο βιογραφικό μου και είμαι πολύ ευχαριστημένη γιατί δεν είναι μόνο ο καλός συνδυασμός συντελεστών αλλά και ένα θέμα που μας οδηγεί να φτάνουμε τις δυνάμεις μας στο καλύτερο.

- Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με την ηθοποιία. Τι είναι αυτό που σε έσπρωξε προς τα εκεί;

Αποφάσισα να ασχοληθώ με την ηθοποιία όταν έφτασα 22 ετών και κατάλαβα ότι ήρθε η στιγμή να σπουδάσω με συνείδηση.

Σκέφτηκα ότι, από πολύ μικρή ηλικία αυτό που με έκανε να νιώθω πιο ελεύθερη και δημιουργική ήταν η ενασχόληση μου με το θέατρο, είτε αυτό ήταν η θεατρική ομάδα του σχολείου είτε οι ερασιτεχνικές ομάδες, όπου είχα συμμετάσχει, μέχρι να σπουδάσω.  Ας μην ξεχνάμε ότι η ζωή είναι μικρή για να αποφεύγουμε την μοίρα μας, όπως θα έλεγε σίγουρα ο Τειρεσίας.


- Κι τι ήταν αυτό που σε έκανε να σπουδάσει το όλο θέμα, πηγαίνοντας στην Δραματική Σχολή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας;

Το γεγονός ότι η Δραματική σχολή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας είναι μια πολύ αξιόλογη σχολή, με καθηγητές ισάξιους άλλων δραματικών σχολών που βρίσκονται στην Αθήνα.

- Τι εφόδια πήρες από αυτή την σχολή και κατά πόσο έχει βοηθήσει η δομή στη λεγόμενη θεατρική άνθηση της Πάτρας;

Έπειτα από δυο χρόνια όπου έχω αποφοιτήσει από την Δραματική σχολή, μπορώ να πω ότι έχω αντιληφθεί τι σημαίνει να είσαι επαγγελματίας ηθοποιός και έχω αποκτήσει εργαλεία-όπλα που χρειάζονται για να τρέξω στην "καλλιτεχνική" κούρσα.

Η σχολή μου έχει συμβάλει πραγματικά πολύ σημαντικά για να τα αποκτήσω αυτά τα εφόδια και δεν θα μπορούσα διαφορετικά χωρίς αυτήν.


- Από την άλλη υπάρχει και το λεγόμενο ερασιτεχνικό θέατρο στην Πάτρα. Υπάρχει πράγματι μία άτυπη κόντρα μεταξύ τους;

Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια κόντρα ανάμεσα στο ερασιτεχνικό θέατρο και το επαγγελματικό γιατί, πολύ απλά έχουν τελείως άλλα σημεία αναφοράς και διεκδικούν διαφορετικά ζητήματα.

-  Τι είναι το θέατρο για σένα και τι σημαίνει;

Χώρος ενεργοποίησης.

- Θα έφευγες ποτέ από την Πάτρα για να πας στην Αθήνα, με αφορμή το θέατρο και την καριέρα σου;

Βέβαια, η πρόοδος και η εξέλιξη δεν έχει όρια.

- Πέρα από το θέατρο τι άλλο σε δελεάζει σε σχέση με την υποκριτική. Τηλεόραση ή κινηματογράφος;

Θα έλεγα με δελεάζει οτιδήποτε έχει υποκριτική.


- Ποια είναι τα άμεσα σχέδια που έχεις για το μέλλον σου και ποια τα μακροπρόθεσμα;

Νομίζω η εποχή μας πλέον, πόσο μάλλον στον χώρο του επαγγέλματος μας, μας φωνάζει ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει χώρος για άμεσα ή μακροπρόθεσμα σχέδια στο μέλλον.

Θα δανειστώ μια πολύ αγαπημένη φράση από τον Οιδίποδα που λέγεται μέσα από το στόμα της Ιοκάστης: " Μα αξίζει ο άνθρωπος να φοβάται, αφού τον έχει κάτω από την εξουσία της η Τύχη και καθαρά τίποτα δεν προβλέπει; Το πιο καλύτερο είναι, έτσι όπως λάχει να ζει κανείς, όσο μπορεί."

- Πες μου έναν κλασικό ρόλο που θα ήθελες να ήσουν και έναν που θα ήθελες να παίξεις κάποια στιγμή;

Θα μου άρεσε να είμαι η βασίλισσα Τιτάνια από το «Όνειρο Θερινής Νυκτός» του Σαίξπηρ και ένας ρόλος που θα ήθελα να παίξω είναι αυτός που υποδύονται τώρα, ο Τειρεσίας, γιατί είναι ένας ανδρικός ρόλος που μέσα από το "Καμπαρέ" στην δική μας απόπειρα παίρνει μια πολύ θηλυκή πλευρά που ξεδιπλώνει πολλές άλλες πτυχές του ρόλου.