Το μεγαλύτερο ποσοστό των ξενοδοχειακών συγκροτημάτων της Αχαΐας που λειτουργούν μόνο για την καλοκαιρινή σεζόν έχει ήδη κλείσει. Το υπόλοιπο αναμένεται να σταματήσει την λειτουργία του μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου.

Οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της Δυτικής Αχαΐας και της Ηλείας έχουν κλείσει από τα μέσα του μήνα και οι εργαζόμενοι των ξενοδοχείων αυτών μπαίνουν και πάλι για ένα διάστημα στο ταμείο ανεργίας, προκειμένου να ξαναπιάσουν δουλειά την ερχόμενη σεζόν, όταν ανοίξουν και πάλι τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα.

Το όλο θέμα δείχνει ασφαλώς ότι οι κρατήσεις τον Σεπτέμβριο ήταν αρκετά χαμηλές, ουσιαστικά δεν υπήρξε ενδιαφέρον από τη στιγμή που η ελληνική αγορά δεν συνηθίζει να πηγαίνει διακοπές τον μήνα αυτόν.

Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων Αχαΐας, Δημήτρη Διαμαντόπουλο. «Είχαμε έναν αρκετά καλό Αύγουστο που όμως στηρίχτηκε στην ελληνική αγορά κυρίως και λιγότερο στους ξένους τουρίστες.

Από τη στιγμή που οι Έλληνες τον Σεπτέμβριο σταματούν τις διακοπές τους και οι ξένοι τουρίστες είναι ελάχιστοι, είναι επόμενο τα ξενοδοχεία να κλείνουν από τα μέσα με τέλη Σεπτεμβρίου».

Στην ουσία η καλοκαιρινή τουριστική σεζόν δεν επεκτάθηκε όπως ήταν το ζητούμενο και ήθελαν οι προσδοκίες των ξενοδόχων. Αν υπολογίσει κανείς και το γεγονός ότι το σύνολο σχεδόν των ξενοδοχείων ήταν κλειστά τον Μάιο που δεν υπήρχαν τουρίστες και άνοιξαν τα περισσότερα στα μέσα Ιουνίου και μετά, η φετινή τουριστική σεζόν ήταν και πάλι αρκετά μικρή για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Επί της ουσίας έμειναν ανοικτές κοντά στους τέσσερις μήνες και από αυτούς δούλεψαν τους δύο. Η διαπίστωση αυτή έρχεται για να επιβεβαιώσει αυτό που υποστηρίζουν το σύνολο των επαγγελματιών του κλάδου. Όσο και καλά και να πάει η κίνηση με τον εγχώριο τουρισμό, η σεζόν δεν τραβάει χωρίς ξένους τουρίστες.

«Στον εξωτερικό τουρισμό μόλις που αγγίξαμε το 50% του 2019 και πάλι καλά να λέμε αφού έτσι όπως φάνηκε να κυλάει από την αρχή η σεζόν και με τα προβλήματα της πανδημίας, το 50% ήταν το πιο αισιόδοξο σενάριο» καταλήγει ο κ. Διαμαντόπουλος.