Μαζί με τις εργασίες στα σχολικά συγκροτήματα της Πάτρας στο πλαίσιο του προγράμματος αυτεπιστασίας που ολοκληρώνονται μέσα στο 2022, ο δήμος ετοιμάζει και μία σειρά ακόμα έργων για το ίδιο ζήτημα.

Την αναβάθμιση των σχολικών συγκροτημάτων και τη δημιουργία νεών σχολικών κτιρίων, έτσι ώστε να εξασφαλίσει το καλύτερο δυνατόν περιβάλλον στους σημερινούς μαθητές και στους αυριανούς δημότες – πολίτες.

Κάποια από αυτά τα έργα έχει ήδη εξασφαλίσει και κάποια άλλα διεκδικεί. Σύμφωνα λοιπόν  με το όλο σχέδιο της δημοτικής αρχής μέσα στο επόμενο διάστημα είναι να τρέξουν οι διαδικασίες για την κατασκευή του νέου κτιρίου για το 12ο Δημοτικό Σχολείο.

Το θέμα βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στη φάση της συμβασιοποίησης του έργου. Παράλληλα, επαναδημοπρατήθηκε η κατασκευή του 3ου Γυμνασίου (το κτίριο ήταν σεισμόπληκτο), στο οποίο είχαν διακοπεί οι εργασίες λόγω αρχαιοτήτων και είχε παραιτηθεί ο εργολάβος.

Επίσης, έχει προχωρήσει η διαδικασία για την απαιτούμενη νομοθετική ρύθμιση για την κτιριολογική έγκριση της κατασκευής του 10ου Λυκείου, το κτίριο του οποίου είχε κριθεί και αυτό σεισμόπληκτο. Ο φάκελος του έργου έχει υποβληθεί στην ΚΤΥΠ και αναμένεται άμεσα η ένταξη του σε κατασκευαστικό πρόγραμμα.

Επιπλέον, έχει υποβληθεί ο φάκελος για την κατασκευή νέου κτιρίου του Δημοτικού – Νηπιαγωγείου Αγίου Βασίλείου και μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται άμεσα η ένταξη του σε αντίστοιχο πρόγραμμα.

Μέσα στο επόμενο διάστημα ολοκληρώνεται ο φάκελος για την κατασκευή νέου κτιρίου του Δημοτικού – Νηπιαγωγείου Καμινίων. Σε ότι αφορά τα Νηπιαγωγεία 60ο, 2ο Βραχνείκων και Ροϊτίκων που είναι σε μισθωμένα κτίρια έχουν δρομολογηθεί οι μεταστεγάσεις τους σε δύο δημοτικά κτίρια κι ένα της εκκλησίας.

Επιπλέον θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ευρέθηκε απαλλοτριωμένο οικόπεδο στην περιοχή Μεταμόρφωση Σωτήρος για την κατασκευή νέου κτιρίου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Λυκείου (ΕΝΕΕΓΥΛ). Πλέον ετοιμάζεται σχετικός φάκελος για να υποβληθεί στην ΚΤΥΠ.


Μουσικό Σχολείο και ΕΕΕΕΚ

Στο όλο σχέδιο του δήμου για τα σχολικά συγκροτήματα περιλαμβάνεται η κατασκευή του νέου κτιρίου του Μουσικού Σχολείου, το οποίο έχει ενταχθεί στο μεγάλο έργο ανακατασκευής του Εργοστασίου Λαδόπουλου.  Αν υπάρξει περίπτωση εμπλοκής εξετάζεται και άλλη εναλλακτική λύση.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι επίκειται συνάντηση του Δημάρχου Πατρέων με τους αρμόδιους υπουργούς για την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης   (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. ) Αχαΐας

Μέσα σε όλα αυτά θα πρέπει να αναφέρουμε και την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αλλά και του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων για την χρηματοδότηση έργων σε σχολικά συγκροτήματα, προκειμένου να αναβαθμιστούν ενεργειακά, να γίνουν ασφαλή (αντικεραυνική προστασία, αντισεισμική θωράκιση κ.ο.κ.), να εκσυγχρονιστούν σταδιακά και να είναι προσβάσιμα στα ΑΜεΑ.