Ο νόμος επιτρέπει πλέον τη διενέργεια rapid test εντός των φαρμακείων, παρόλο αυτό, σύμφωνα και με τους ίδιους τους φαρμακοποιούς εμπεριέχει ένα ρίσκο για την υγεία τη δική τους, των υπαλλήλων τους, των πελατών τους, αλλά και κατά συνέπεια της δημόσιας υγείας.

Το «παραθυράκι» αυτό λοιπόν άνοιξε από το κράτος στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ιχνηλάτησης, όμως στην Πάτρα και στην Αχαϊα, το σύνολο σχεδόν των φαρμακείων της περιοχής, αποφεύγει να μπει σε αυτή την διαδικασία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο αριθμός των φαρμακείων της Πάτρας που έχουν αποφασίσει και διενεργούν rapid test, είναι κοντά στα 10 με 12, με τα περισσότερα από αυτά να βρίσκονται εκτός του κέντρου της πόλης, εκεί που δεν υπάρχουν διαγνωστικά και ιατρικά κέντρα που κάνουν αυτού του είδους τα τεστ.

Ωστόσο,  όπως τονίζει ο αντιπρόεδρος του συλλόγου των φαρμακοποιών Αχαΐας, Γιάννης Κατερίνης, η θέση που έχει πάρει ο σύλλογος για το ζήτημα είναι ξεκάθαρη.

"Έχουμε ζητήσει από τα μέλη μας να αποφύγουν να μπουν σε αυτή την διαδικασία των rapid τεστ, γνωρίζοντας ότι τα περισσότερα από τα φαρμακεία είναι αρκετά δύσκολο να έχουν τις προδιαγραφές που να εγγυούνται την απαιτούμενη ασφάλεια και προστασία.

Θεωρούμε άλλωστε ότι τα rapid τεστ είναι μία πράξη που αφορά την ιατρική επιστήμη και τον δικό μας επιστημονικό κλάδο, κατά συνέπεια θα πρέπει να γίνεται σε αντίστοιχα διαγνωστικά κέντρα.

Όμως από την άλλη δεν μπορούμε να εμποδίσουμε τους συναδέλφους που θέλουν να ξεκινήσουν τα rapid τεστ. Άλλωστε, είναι απολύτως νόμιμη η διενέργεια rapid τεστ από τα φαρμακεία και τους καλύπτει ο νόμος". 

Η τιμή των rapid τεστ στα φαρμακεία είναι σχεδόν ίδια με αυτή που υπάρχει και στα ιατρικά διαγνωστικά κέντρα, έχοντας ως μέγιστο πλαφόν τα 10 ευρώ. Στα περισσότερα όμως από αυτά τα φαρμακεία που έχουν μπει στην διαδικασία αυτή η τιμή είναι πιο χαμηλή και κυμαίνεται μεταξύ των 7 και 8 ευρώ.

Η διενέργεια των τεστ γίνεται έξω από τα φαρμακεία και ο κόσμος σε καθημερινή βάση σχεδόν είναι αρκετός. Βλέπετε, εφόσον τα δωρεάν rapid τεστ από τον ΕΟΔΥ σταμάτησαν για τους μη εμβολιασμένους, υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τη διενέργεια τους από τους ανεμβολίαστους αφού χωρίς αυτά δεν μπορούν να πάνε πουθενά πλέον. 

Τα αγνώστου ταυτότητας γραφεία

Πάντως το ζήτημα της εξάπλωσης της διενέργειας rapid τεστ από τη στιγμή που άνοιξε το "παραθυράκι" του νόμου, δεν έχει να κάνει με τα φαρμακεία. Έχει να κάνει με τα διαφόρων ειδών αγνώστου ταυτότητας γραφεία που ανοίγουν σαν «μανιτάρια» σε όλη την Ελλάδα, μόνο και μόνο για αυτόν τον σκοπό, βλέποντας ότι υπάρχει χρήμα στην υπόθεση.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και η α΄αντιπρόεδρος του Άννα Μαστοράκου, έχει προχωρήσει σε σχετικές καταγγελίες για το όλο θέμα, τονίζοντας ότι το κενό που υπάρχει στον νόμο αφήνει έδαφος στην ανάπτυξη του φαινομένου των ψεύτικων αποτελεσμάτων και των «μαϊμού» νοσούντων που καταφεύγουν σε αυτήν την απάτη, προκειμένου να μην εμβολιαστούν.