Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την απελευθέρωση της Πάτρας, ο ιστορικός χώρος του καταφυγίου, που αποδόθηκε ήδη στον πολιτιστικό κορμό της πόλης, ενεργοποιείται και εικαστικά με την παρέμβαση καθηγητών του Εικαστικού Εργαστηρίου του δήμου και την αιγίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού. 

Πρόκειται για έργα που δημιουργήθηκαν από πηλό, μέταλλο και γυαλί, ειδικά για τον συγκεκριμένο χώρο, αποκρυσταλλώνοντας μια άλλη ανάγνωση της ιστορικής μνήμης των τραγικών γεγονότων του πολέμου και του παράλληλου αγώνα για τη ζωή. 

Η σειρά των έργων συνθέτει την ουσία μια ενιαία εγκατάσταση που ξεδιπλώνεται στις στοές και τους θαλάμους του καταφυγίου, ακολουθώντας το νήμα: κατοχή – αντίσταση – απελευθέρωση.

Η έκθεση πρόκειται να παραμείνει μόνιμα, ως φόρος τιμής στις έννοιες του αγώνα και της ελευθερίας, συμπληρώνοντας και δημιουργώντας γόνιμους συνειρμούς με τα ιστορικά ντοκουμέντα της εποχής που παρουσιάζονται παράλληλα. 

Συμμετέχουν: Αγάθου Χρύσα, Bressoud Ganaelle, Καννελοπούλου Μαρία, Κοντόγεωργα Τότα, Μεθενίτης Σπύρος, Μόρφη Δώρα, Φερεντίνος Παναγιώτης. Την επιμέλεια έχει η Ξένια Γιαννούλη, ιστορικός τέχνης.

Η έκθεση θα ανοίξει στις 12.00 το μεσημέρι της Κυριακής 3 Οκτωβρίου.

Το Καταφύγιο θα μείνει ανοιχτό όλο τον Οκτώβρη. Θα γίνονται προγραμματισμένες επισκέψεις και ξεναγήσεις σε Συλλόγους και Σωματεία μετά από συνεννόηση.