Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας συμμετέχει και φέτος στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, απευθυνόμενη στο ευρύ αλλά και σε ειδικότερο κοινό, σε διάφορες ηλικιακές ομάδες, καθώς και σε κάθε άνθρωπο που επιθυμεί να ταξιδέψει σε παρελθοντικούς αιώνες.

Η Εφορεία έχει ετοιμάσει τρεις δράσεις - οι δύο πρώτες με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων:

Για ειδικά σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ειδικές κοινωνικές ομάδες-συλλόγους (ανηλίκων και ενηλίκων), ομάδες ΑΜΕΑ (ανηλίκων και ενηλίκων) και αθλητικά σωματεία ΑΜΕΑ, οι δράσεις θα υλοποιηθούν από τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021 έως την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021 και περιλαμβάνουν:

α θεματικές ξεναγήσεις στη μόνιμη συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών,

β βιωματικό εργαστήριο παραγωγής αντιγράφων των πρωτοτύπων εκθεμάτων του μουσείου,

γ απτική επαφή με αντίγραφα του μουσείου, και

δ εργαστήριο ζωγραφικής των αντιγράφων, τα οποία οι συμμετέχοντες θα λάβουν ως αναμνηστικό για τη συμμετοχή τους στη δράση.

Το πρόγραμμα παρέχεται δωρεάν και θα προσαρμοστεί στην εκάστοτε ομάδα συμμετεχόντων, ενώ παράλληλα θα τηρηθούν όλα τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του Covid-19.

Υπεύθυνες εκδήλωσης: Λίλα Κουτσουμπελίτη (Αρχαιολόγος), Ιωάννα Παπαβραμοπούλου (Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων).
Για επιπλέον πληροφορίες/διευκρινίσεις και δηλώσεις συμμετοχής, τηλ. 2613 616176 (Λίλα Κουτσουμπελίτη, Δευτέρα-Παρασκευή, 08.00-15.00)

Πολίτες της Μεσογείου. Μουσείο-Πάτρα-Μνημείο

Φωτογραφία μαθητή από δράση στο Μουσείο

Τι σημαίνει να είσαι πολίτης της Πάτρας της Μεσογείου; Ποία τα κοινά χαρακτηριστικά και οι συνήθειες των κατοίκων της πόλης μας;

H πόλη μας, η Πάτρα της Μεσογείου, θα εκτεθεί ως ζωντανό κύτταρο μνήμης, γνώσης, ανακάλυψης αλλά και εξερεύνησης. Ιστορίες που κρύβονται πίσω τα εκθέματα θα ξεδιπλωθούν με αναφορές στις καθημερινές συνήθειες, τα ήθη και έθιμα, το εμπόριο, τα δημόσια κτήρια και την ψυχαγωγία των κατοίκων της Πάτρας. Προβολή ψηφιακού υλικού και θεματική περιήγηση στις Μόνιμες Συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείο Πατρών.

Ημέρα Διεξαγωγής: Σάββατο 25.9. 2021.
Διάρκεια δράσης: 2 ώρες.
Ώρα διεξαγωγής: 11:00-13:00

Το πρόγραμμα παρέχεται δωρεάν και απευθύνεται σε ενήλικο κοινό. Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 20 άτομα.

Τηλ. για δηλώσεις συμμετοχής: 2613616177
Υπεύθυνη σχεδιασμού και υλοποίησης: Γεωργία Μανωλοπούλου (Μουσειολόγος) [email protected]

Θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να διαθέτουν Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή rapid test 48 ωρών.


«Κύκλοι Παράλληλοι: Στιγμές από το όραμα του Καποδίστρια, με αναδρομές στην ελληνορωμαϊκή Πάτρα»

Πρόκειται για ψηφιακή προβολή-αφιέρωμα στη γοητευτική συνύφανση της νεώτερης Ιστορίας με την Αρχαιολογία.

Παρουσιάζουμε δύο παράλληλες και ταυτόχρονα διαπλεκόμενες αφηγήσεις, ταξιδεύοντας από τον 19ο αιώνα και την τοπική ιστορία, στους πρώτους μεταχριστιανικούς αιώνες, επί κυριαρχίας των Ρωμαίων αυτοκρατόρων. Ορμώμενοι από λεπτομέρειες της οργάνωσης του νεοελληνικού κράτους, αλλά και της προσωπικότητας του Καποδίστρια, μεταφερόμαστε σε αντίστοιχες καταστάσεις, πρόσωπα και καλλιτεχνικές αντιλήψεις επί ρωμαιοκρατίας, πάντα με έμφαση στην Πάτρα.

Το αφιέρωμα αναδεικνύει το ρόλο ενός αρχαιολογικού μουσείου, ως διαχρονικού μουσείου, και απευθύνεται σε ενήλικες, ευρύ κοινό, επιστήμονες, φοιτητές, ανθρώπους της τέχνης.

Στην προετοιμασία βοήθησαν οι ασκούμενες στο Αρχ. Μουσείο Πατρών φοιτήτριες του Τμήματος Ιστορίας/Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.
Επιμέλεια / σύνθεση: Δρ Έλενα Παρτίδα (Αρχαιολόγος - Ιστορικός Τέχνης)

Η ψηφιακή προβολή θα φιλοξενηθεί στην ιστοσελίδα του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών www.ampatron.gr
στην επίσημη ιστοσελίδα των ΕΗΠΚ https://www.facebook.com/EHDaysGR/
και θα μπορεί να αναζητηθεί διαδικτυακά, πληκτρολογώντας τον τίτλο στη μηχανή αναζήτησης.