Η πίτα στην Αθήνα (το καλαμάκι κατά τους Αθηναίους) θα ανέβει στα 2,80, με 3 ευρώ, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των ΜΜΕ.

Ακόμα και το πιτόγυρο, μια από τις αγαπημένες κλασικές λιχουδιές των Ελλήνων, δεν πρόκειται να ξεφύγει από το "κύμα" ακρίβειας των αγαθών που έρχεται εξαιτίας της αύξησης των πρώτων υλών που αφορά το σύνολο σχεδόν των ειδών που προσφέρει ο κλάδος της εστίασης.

Το ερώτημα για μας τους Πατρινούς που αγαπάμε την πίτα, είτε με σουβλάκι, είτε με γύρο, είναι το πόσο θα πάει η τιμή της μετά το επερχόμενο κύμα αυξήσεων που έρχεται και στην αγορά της αχαϊκής πρωτεύουσας, αν δεν έχει ήδη φτάσει.

Ρωτήσαμε τον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων του ΣΚΕΑΝΑ Κώστα Σακκή που γνωρίζει το θέμα όσο κανείς, αφού δραστηριοποιείται στον χώρο των ψητοπωλείων και του γρήγορου φαγητού. Να τι μας είπε:

"Στην Πάτρα οι τιμές της πίτας θα έλεγα ότι είναι σε δυο κατηγορίες. Στα 2,20 και στα 2,30 ευρώ για τα ψητοπωλεία που βρίσκονται περιφερειακά της Πάτρας και στα 2,40 για τα καταστήματα που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης.

Στα πρώτα θεωρώ ότι η πίτα θα φτάσει στα 2,50 ευρώ εξαιτίας της ακρίβειας των πρώτων υλών που ήδη πληρώνουμε εμείς οι επαγγελματίες.

Στα καταστήματα του κέντρου εκτιμάω ότι θα κυμανθεί μεταξύ του 2,60 και του 2,70 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση θα είναι πιο φθηνή από την Αθήνα που έχει παραδοσιακά πιο υψηλές τιμές από την Πάτρα.

Άλλωστε, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι την πίτα, σε άλλες πόλεις, για παράδειγμα στην Θεσσαλονίκη, την βρίσκει στα περισσότερα μαγαζιά στην τιμή των 3 ευρώ, χωρίς να έχει φτάσει ακόμα το κύμα ακρίβειας". 

"Δεν ζούμε σε άλλο κόσμο"

Κι συνεχίζει λέγοντας ο κ. Σακκής: "Αυτό που θέλω να πω είναι ότι θα προσπαθήσουμε σε κάθε περίπτωση να συγκροτήσουμε τις τιμές όσο μπορούμε.

Δεν είμαστε τρελοί, ούτε ζούμε σε άλλο κόσμο για να προχωρήσουμε σε μία τόσο δύσκολη περίοδο σε αυξήσεις. Αναγκαζόμαστε όμως. Οι τιμές στα προϊόντα των πρώτων υλών που χρησιμοποιούμε έχουν πάρει μία τέτοια άνοδο που δεν γίνεται να μην προχωρήσουμε πλέον σε αυξήσεις". 

Σύμφωνα με τον κ. Σακκή ο καφές και η πίτα, ειδικότερα στην Πάτρα, είναι εδώ και παραπάνω από μία δεκαετία στην ίδια τιμή. Έχουμε απορροφήσει πολλές αυξήσεις μέχρι τώρα, εδώ και αρκετά χρόνια, για να το πετύχουμε αυτό. Όμως αυτή τη φορά το "κύμα" της ακρίβειας είναι τέτοιο που απλά δεν γίνεται να κάνουμε κάτι".  


Διαδοχικές συσκέψεις

Για το όλο θέμα ο ΣΚΕΑΝΑ και οι επαγγελματίες της εστίασης θα προχωρήσουν σε αλλεπάλληλές συσκέψεις για να δουν τι μπορούν να κάνουν μπροστά σε αυτό το κύμα ακρίβειας που ήδη έχει φτάσει και αν και πώς θα μπορούσαν να αντιδράσουν.

Οι συσκέψεις θα είναι διαδοχικές και θα αφορά η κάθε μία από αυτές την κάθε μορφή εστίασης ξεχωριστά. Τα ψητοπωλεία και τις ψησταριές, τις καφετέριες και μπαρ, αλλά και τα εστιατόρια μεζοδοπωλεία. Βλέπετε το "κύμα" της ακρίβειας περιλαμβάνει όλο το φάσμα της εστίασης, χωρίς καμία εξαίρεση. Ακόμα και το πιτόγυρο…