Στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (μέσω τηλεδιάσκεψης), σήμερα στις 5.30 μ.μ., με θέμα: Οικονομικές καταστάσεις έτους 2020 του Δήμου Πατρέων, εισηγητής είναι ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Διονύσης Πλέσσας.

Η εισήγηση του Αντιδημάρχου, έχει ως εξής:

«Όπως αναλύθηκε και στην έκθεση ελέγχου των Ορκωτών Λογιστών, ασκούμε τη διαχείριση των οικονομικών του Δήμου μας με προσοχή και επιμέλεια μέχρι και το τελευταίο ευρώ για τον πατραϊκό λαό. 

Όπως γνωρίζετε όμως, όχι μόνο δεν έχουμε τη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό που ως Δήμος χρειαζόμαστε ,αλλά το κράτος με την κάθε κυβέρνησή του  συνεχίζει να περνά στους Δήμους μια σειρά  από υποχρεώσεις του χωρίς να τις συνοδεύει με  πόρους και προσλήψεις  προσωπικού, το οποίο προσωπικό μειώνεται συνεχώς χωρίς αντικατάστασή του, αφού απαγορεύονται οι προσλήψεις.

Όμως δεν είναι μόνο αυτά.

Σύμφωνα με το Οικονομικό Παρατηρητήριο του Υπουργείου Εσωτερικών (ΥΠΕΣ) η επιβάρυνση των Δήμων για  το  2020 λόγω Covid είναι 569 εκατ. ευρώ και από αυτά αναπληρώθηκαν μόνο 170 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή το Υπουργείο έδωσε λόγω Covid  170 εκατ. ευρώ  και τα 400 εκατ. Τα επωμίζονται Δήμοι και δημότες.

Γνωρίζετε ότι με βάση την κείμενη νομοθεσία οι Δήμοι έπρεπε να πάρουν για το 2020  6 δισ. 62 εκατ . και πήραν 1 δισ. 857 εκατ. πήραν δηλαδή 4 δισ. 205 εκατ. λιγότερα. 

Ίδια κατάσταση βέβαια και για το 2021 τόσο στο οικονομικό επίπεδο όσο και για τις απαγορεύσεις των προσλήψεων που συνεχίζονται με τους μνημονιακούς νόμους, οι οποίοι ζουν και βασιλεύουν παρά την έξοδο από τα μνημόνια.

Ως αντιστάθμισμα  των απολεσθέντων εσόδων αυτών, οι κυβερνήσεις διαχρονικά από τότε, βάζουν το θέμα της αύξησης των εσόδων από φορολόγηση και δημοτικά τέλη που επιβαρύνουν τους δημότες, δηλαδή το μάρμαρο να το πληρώνει ο λαός. 

Γι΄αυτό και κάθε χρόνο στην ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομικών και ΥΠΕΣ της κάθε κυβέρνησης, όπως και φέτος, δίνουν οδηγίες ότι στις περιπτώσεις που δεν ισοσκελίζονται οι προϋπολογισμοί των Δήμων, να αυξάνουν οι Δήμοι  τα δημοτικά τέλη. Ουσιαστικά τι λένε δηλαδή; Χαρατσώστε το λαό γιατί από το κράτος ούτε ένα ευρώ.

Αντίθετα αντί για χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό προωθούν τον δανεισμό των Δήμων και αναχρηματοδοτήσεις δανείων στο Τ.Π.Κ.Δ. με νέα  δάνεια προκειμένου  οι δήμοι να συντάξουν τους προϋπολογισμους τους.

Σε αυτό το τοπίο βαδίσαμε το 2020 και βαδίζουμε για το 2021 που σε σύγκριση με το 2009 χρονιά έναρξης της κρίσης η χρηματοδότηση ήταν 70% των εξόδων των Δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό και το 30% από δημοτική φορολόγηση και τώρα είναι αντίστροφα.

Αυτό επιτάσσει η πολιτική φιλοσοφία των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ - Ν.Δ. εναρμονισμένη με αυτή της Ε.Ε.

Τα χρήματα όμως που λείπουν από τους Δήμους φωτογραφίζουν θαυμάσια τον ταξικό προσανατολισμό του κάθε κρατικού προϋπολογισμού και πηγαίνουν προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου με τα γνωστά ιδεολογήματα  περί ‘’ανάπτυξης‘’.

Αναλυτικά έχουμε μιλήσει για τον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό και για το έτος 2021 στο Δ.Σ.

 ‘’Ανάπτυξη’’ βέβαια πάνω στα νεκροταφεία των εργατικών δικαιωμάτων της καπιταλιστικής οικονομικής  κρίσης και ανάπτυξη για τους λίγους, με πράσινη ανάπτυξη επίσης  πάνω στο καμένο πράσινο της χώρας, μέσα από αποχαρακτηρισμούς καμένων δασικών εκτάσεων.

Εκ του αποτελέσματος έχει αποδειχθεί ότι η ανάπτυξη αυτή είναι ανάπτυξη  για κερδοφορία των λίγων με στρατιές ανέργων και στυγνή εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Περιφέρειες και Δήμοι παίζουν σημαντικό ρόλο ως τοπικοί θεσμοί του κράτους για την ‘’απελευθέρωση’’ κεφαλαίων στα πλαίσια της παραπάνω ανάπτυξης.

Στον αντίποδα όλων αυτών των πολιτικών στέκεται η Δημοτική μας Αρχή έχοντας καταφέρει από την αρχή της θητείας μας να κάνουμε πρωτοφανείς ,μέχρι σήμερα, μειώσεις των δημοτικών τελών και απαλλαγές αυτών προς τον Πατραϊκό λαό που όμοιές τους δεν έχουν υπάρξει ποτέ,  αλλά αντίθετα υπήρξαν αυξήσεις από προηγούμενες Δημοτικές Αρχές  και βέβαια να αποπληρώνουμε δάνεια της τάξης των 22 εκατ. ευρώ που παραλάβαμε όταν αναλάβαμε τη Διοίκηση του Δήμου την 1η Σεπτέμβρη 2014 και αποπληρώνοντάς τα, έχουμε φτάσει αυτή τη στιγμή, ο Δήμος να χρωστά 8.050.000 ευρώ από τα 22.000.000 που χρωστούσε.

Αν είχαμε την χρηματοδότηση που υπήρξε πριν το 2009,καθώς και το αντίστοιχο προσωπικό που χρειαζόμαστε, θα ικανοποιούσαμε περισσότερες ανάγκες του Πατραϊκού λαού σε πολλούς τομείς π.χ. σε οδοποιία, διανοίξεις  οδών και απαλλοτριώσεις, αναπλάσεις, περισσότερα ακόμη σχολικά συγκροτήματα, αθλητικές εγκαταστάσεις, περισσότερες παιδικές χαρές, πλατείες, Δ.Π.Σ. κ.τ.λ.

Οι Οργανισμοί του Δήμου δεν χρηματοδοτούνται από το κράτος παρά μόνο από το Δήμο έχοντας λάβει για το 2020  7 περίπου εκατ. ευρώ από το ταμείο του Δήμου για να μπορούν  να προσφέρουν σημαντικό έργο στην Πατραϊκή κοινωνία όπως ο Κοινωνικός Οργανισμός με την κοινωνική μας πολιτική, ο Πολιτιστικός επίσης και ΔΗΠΕΘΕ, Βρεφοκομείο κ.τ.λ. μέσα στις δύσκολες συνθήκες ακόμα και επιβίωσης που αντιμετωπίζει ο λαός μας.

Είναι γνωστό το έργο που έχει γίνει στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου έχοντας κάνει στολίδι το Παμπελοποννησιακό  Στάδιο το οποίο και  επιλέγεται για μεγάλους αγώνες από τον ΣΕΓΑΣ αλλά και σημαντικό έργο στα Δημοτικά μας γήπεδα χωρίς ούτε ένα ευρώ από το κράτος.

Ξεχωριστό έργο έχει επιτελεστεί στα Σχολικά μας Συγκροτήματα με ανακαίνιση και αναβάθμιση αυτών στο 70% των 254 Σχολικών Συγκροτημάτων ουσιαστικά από δυνάμεις της αυτεπιστασίας μας με εργαζόμενους και κόστος από τον Δήμο  παρά του ότι είναι υποχρέωση του κράτους, όπως επίσης τεχνικά έργα και αναπλάσεις για την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής του Πατραϊκού λαού. 

Μέσα στις εξαιρετικά  δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βρέθηκαν το 2020 οι συμπολίτες μας και οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες  και αυτοαπασχολούμενοι από την πανδημία, πήραμε  νέα μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης αυτών , από τα μέτρα του Απρίλη/2020 μέχρι τον προϋπολογισμό του 2021 και νέες μειώσεις των δημοτικών τελών για το 2021 με συνολική μείωση 45% μέχρι και απαλλαγές αυτών.

Περάσαμε το 2020 και περνάμε μια περίοδο πανδημίας.

Η πανδημία δεν έχει μόνο επιπτώσεις  μόνο στην υγεία μας αλλά έχει επιπτώσεις και στην οικονομική ζωή του λαού και του Δήμου.

Διότι και μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης πήραμε όπως γνωρίζετε για τους συνδημότες μας και για τους επαγγελματίες, αλλά και οι ίδιοι έχουν έρθει σε πολύ δεινή οικονομική κατάσταση με αποτέλεσμα η προσέλευση για να πληρώσουν στο Δήμο οφειλές, 

έχει περιοριστεί ή και ανασταλεί.

Μόνο μέχρι σήμερα η μείωση των εσόδων ξεπερνά τα 2,5 εκατ. ευρώ από τα μέτρα που έχουμε λάβει (1.546.000 ευρώ) ήταν μόνο η μείωση των εσόδων στις 31 Αυγούστου από τα ανταποδοτικά καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού και θα ξεπεράσουν τα 3εκατ .μέχρι τέλος του έτους, διότι τώρα μπαίνουν στην οικονομική ζωή του Δήμου, ενώ το συνολικό πακέτο μειώσεων των εσόδων και από τα υπόλοιπα τέλη που έχουμε κάνει όπως έχει προϋπολογιστεί ξεπερνά τα 5 με 6 εκατ. ευρώ.

Ένα μέρος αυτών θα καλυφθεί από τις διορθώσεις των αδήλωτων τετραγωνικών, πλην όμως θα είναι μέρος αυτών και την εικόνα θα την έχουμε με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των διορθωτικών δηλώσεων.  

Γνωρίζουμε ότι τα οικονομικά του Δήμου είναι σε οριακό σημείο, γνωρίζουμε όμως ότι και τα οικονομικά των συνδημοτών μας είναι το ίδιο, τόσο από τις  εφαρμοζόμενες πολιτικές σε κεντρικό επίπεδο, όσο και από την πανδημία για την οποία παίρναμε το ένα μέτρο μετά το άλλο για την αντιμετώπισή της με αίσθημα ευθύνης και προς τους εργαζομένους μας και προς τους συνδημότες μας με διεκδικήσεις μας παράλληλα προς την κυβέρνηση για το θέμα της δημόσιας υγείας που και αυτό βρίσκεται στη λογική κόστους –οφέλους   από πλευράς της κυβέρνησης με πολιτικές κατά του δημοσίου συστήματος υγείας προς όφελος μεγαλοϊδιωτικών συμφερόντων στον τομέα αυτόν.

Σημαντικά ποσά έχουμε καταβάλλει σε εργαζομένους του Δήμου σε κομμένα οικονομικά κεκτημένα δικαιώματά τους από τις μνημονιακές πολιτικές μέχρι τους εργαζομένους μέσω 

της κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ που έως 30/06/21 έχουμε καταβάλλει  6.892.000 ευρώ (στα 9 εκατ. ευρώ θα φτάσουν μέχρι το τέλος του 21) ενώ αν υπολογίσουμε το σύνολο των καταβληθέντων από εμάς από εργατικές  διαφορές με το κράτος που είχαν οι εργαζόμενοι και τα καταβάλλαμε εμείς ξεπερνούν τα 18 εκατ. ευρώ.

Πρόσφατα πήραμε την απόφαση να προσλάβουμε σχολικές καθαρίστριες με πλήρη εργασία και όχι με 2 και 3 ώρες την ημέρα που ήθελε η κυβέρνηση και το επιπλέον κόστος, που ξεπερνά τις 400.000 ευρώ, το διαθέτουμε από ίδιους πόρους για την καθαριότητα των σχολείων μας, όπως και πέρυσι αλλά όπως και στο παρελθόν για τις εργαζόμενες καθαρίστριες των κτιρίων, αλλά δεν είναι μόνο αυτό διότι όπως γνωρίζετε μια σειρά από αρμοδιότητες του κράτους μεταφέρονται στους Δήμους χωρίς πόρους όπως είναι η ναυαγοσωστική κάλυψη οι δαπάνες για τα αδέσποτα κ.λπ. 

Παράλληλα διεκδικώντας μέχρι και το τελευταίο ευρώ από προγράμματα όπως ΕΣΠΑ, προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων, Διακρατικά κ.τ.λ. όπως αναλύθηκε και στο τεχνικό πρόγραμμα του 2021 αλλά και από ίδιους πόρους, τα έργα που έχουν σχεδιαστεί να εκτελεστούν ,άλλα εκτελούνται ενώ άλλα δημοπρατούνται, ξεπερνούν τα 300εκατ.ευρώ και πρόκειται για πρωτοφανή έργα στο Δήμο μας που εκκρεμούσαν χρόνια.

Είναι γνωστά τα έργα αυτά που έχουμε περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Είναι έργα που τα έχει ανάγκη η πόλη μας και που δεν αρκούν γιατί οι λαϊκές ανάγκες είναι τεράστιες , όπως  τεχνικά έργα υποδομής  αλλά και έργα βελτίωσης της ποιότητας ζωής γι΄ αυτό  διεκδικούμε και απαιτείται να τριπλασιαστεί η χρηματοδότηση των Δήμων όπως προβλέπεται από την νομοθεσία. 

Θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση παρά τις δυσκολίες, όπως αναλύθηκε η πολιτική μας στον προϋπολογισμό για το 2021,αλλά και στο τεχνικό μας πρόγραμμα .

Θα είμαστε δίπλα στον Πατραϊκό λαό και στην νεολαία μας και θα αγωνιζόμαστε μαζί με το εργατικό-λαϊκό κίνημα, μαζί με τους μικρομεσαίους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες απέναντι σε ένα κράτος που τσακίζει τον λαό  σε όλους τους τομείς της ζωής του και τον εγκαταλείπει στην τύχη του, όπως απέδειξαν και οι τεράστιες καταστροφικές πυρκαγιές το καλοκαίρι,  χωρίς αντιπυρική προστασία αλλά και αντιπλημμυρική, όπως επίσης  και αντισεισμική και   χωρίς έργα υποδομής για το λαό, αλλά έργα μόνο εκεί όπου  κερδοφορεί  το κεφάλαιο.

Χρειάζεται ενότητα και διεκδίκηση από τον Πατραϊκό λαό και από το σύνολο του ελληνικού λαού για να έχουμε αυτά που δικαιούμαστε.

Τα χρήματα που λείπουν από τον Πατραϊκό λαό πηγαίνουν στα χέρια αυτών που κάνουν κουμάντο στην οικονομία για να διαιωνίζουν την κυριαρχία τους.

Η Δημοτική Αρχή θα συνεχίσει να αγωνίζεται στην κατεύθυνση αυτή ,ώστε  να επανέρχονται στον Πατραϊκό λαό, μέρος από αυτά που εισπράχθηκαν από την άμεση και έμμεση φορολόγηση του.

Ιδιαίτερα μέσα στο νέο κύμα ακρίβειας, που ξεκινώντας από τις ανατιμήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, έχει δραματικές επιπτώσεις για τα χιλιάδες νοικοκυριά της πόλης μας σε είδη πρώτων και βασικών αναγκών.

Όπως κάθε χρόνο αποδεικνύεται ότι χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα για τις ανάγκες του Πατραϊκού λαού.

Φτάνουν τα 11 χρόνια της υποχρηματοδότησης των Δήμων με την παρακράτηση των θεσμοθετημένων πόρων από την κάθε κυβέρνηση.

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για δουλειά για όλους ,δουλειά με δικαιώματα.

Ασκούμε τη Διοίκηση του Δήμου μας τόσο  με ορθολογική και επιμελή διαχείριση των οικονομικών όσο και με την διεκδίκηση μας για κρατική χρηματοδότηση και έργα υποδομής για το λαό μαζί με το θέμα των προσλήψεων προσωπικού, διότι χρηματοδότηση και προσλήψεις είναι οι δυο κύριοι παράγοντες για να υπάρχει στοιχειωδώς ο Δημόσιος Χαρακτήρας της Τοπικής Διοίκησης και να μην γίνει βορά επιχειρηματικών ομίλων, που έτσι τη θέλουν η Ε.Ε. και τα αστικά κόμματα της χώρας μας με τις κυβερνήσεις τους».