Ούτε μία ούτε δύο αλλά 92 Ελληνικές πόλεις συμμετέχουν στην ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΕΕΚ).
Η εκστρατεία εντάσσεται στον πανευρωπαϊκό στόχο επίτευξης της κλιματικής ουδετερότητας και στηρίζει κάθε τοπική πρωτοβουλία ώστε οι πόλεις να γίνουν πιο ασφαλείς, πιο πράσινες, πιο συμμετοχικές και προσβάσιμες για όλους.

Ανάμεσα σε αυτές αναζητήσαμε τον Δήμο Πατρέων, αλλά χωρίς να μας προκαλέσει μεγάλη έκπληξη δεν την βρίσκουμε ανάμεσα στις πόλεις που συμμετέχουν…

Το φετινό θέμα της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΕΕΚ) είναι: "Είμαστε Υγιείς και Ασφαλείς με τη Βιώσιμη Κινητικότητα" και προτάσσει τέσσερα κεντρικά ζητήματα: την ψυχική & σωματική υγεία, την ασφάλεια και την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19.

Στόχος ήταν να αξιοποιηθεί ένα πολύ βασικό συμπέρασμα από την πανδημία του κορωνοϊού, ότι όσο αυξάνονται οι ήπιοι τρόποι μετακίνησης, τόσο πιο ελκυστικές για τους πολίτες και φιλικές προς το περιβάλλον γίνονται οι πόλεις.

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, η οποία φέτος συμπληρώνει 20 χρόνια ζωής, λαμβάνει χώρα από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου και ήδη 92 ελληνικές πόλεις έχουν εγγραφεί και ξεκινήσει το πρόγραμμά τους για να ευαισθητοποιήσουν τους δημότες, την κοινωνία των πολιτών και την ιδιωτική πρωτοβουλία να επιλέξουν βιώσιμους τρόπους μεταφοράς, όπως το περπάτημα και το ποδήλατο.

Σε αναγνώριση των 20 ετών του θεσμού, η EUROPEAN MOBILITY WEEK δημιούργησε ένα "Εικονικό Μουσείο", το οποίο παρουσιάζει την ιστορία της καμπάνιας, τον αντίκτυπο που έχει επιτύχει και τους δεσμούς της με τις ευρύτερες προτεραιότητες βιωσιμότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Το μουσείο επισημαίνει επίσης προσωπικές ιστορίες αλλαγής συμπεριφοράς, απεικονίζοντας πώς το EUROPEAN MOBILITY WEEK ενέπνευσε κατοίκους από όλη την Ευρώπη να προσαρμόσουν τις κινητικές τους συνήθειες προς όφελος της ενεργού κινητικότητας, των δημόσιων συγκοινωνιών και άλλων καθαρών, έξυπνων λύσεων μεταφορών. Εκτός από τους 92 Δήμους φορείς όπως το Ίδρυμα Ωνάση δημιουργούν Σημείο Ενημέρωσης στο οποίο ο πολίτης μπορεί να πάρει πληροφορίες για οτιδήποτε έχει να κάνει με το ποδήλατο: πώς επιλέγω, πώς κυκλοφορώ, τι επιτρέπεται, πώς επιλέγω την ιδανική διαδρομή, τι αξεσουάρ χρειάζεται ο πολίτης.

Είναι δε τόσο καλή η σχέση του Δήμου Πατρέων με τις προτεραιότητες για τη βιώσιμη κινητικότητα που ακόμα και κάποια από τα παλιά προγράμματα που έχουν τρέξει εξακολουθούν να εμφανίζουν σαν φορέα επικοινωνίας την ΑΔΕΠ…. https://patras-bikes.gr/el/

Χαρακτηριστικότερο δε παράδειγμα ανυπαρξίας πολιτικής βούλησης είναι ο υπάρχον χαρακτηρισμένος ποδηλατόδρομος-πεζόδρομος της ΚΑΝΑΡΗ και της Πλατείας 28ης Οκτωβρίου (Πίνδου) από όπου και η φωτογραφία που τη δείχνει να είναι κατειλημμένη από αυτοκίνητα, δείχνοντας πιθανότατα το μέλλον και την κατάληξη ακόμα και του πολυδιαφημισμένου νέου ποδηλατόδρομου που ίσως κάποια στιγμή παραδοθεί στην πόλη.