Πάνω από το 30% των φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών δεν έχει κάνει ακόμα το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και το γεγονός αυτό έχει φέρει ανησυχία στην ακαδημαϊκή κοινότητα, με δεδομένο ότι σε λίγες μέρες από τώρα ξεκινούν τα μαθήματα και η δια ζώσης εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τα όσα έχει αναφέρει ήδη το patrasevents.gr το ποσοστό των εμβολιασμένων φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ανέρχεται στο 66%, χωρίς όμως να έχει διευκρινιστεί ποιοι από αυτούς έχουν κάνει και την δεύτερη δόση.

Αυτό σημαίνει ότι πάνω από το 30% παραμένουν ανεμβολίαστοι, ένα ποσοστό που σε επίπεδο αριθμών αντιστοιχεί κοντά στους 11.000 φοιτητές. Από μόνο του το νούμερο είναι ανησυχητικό όταν γνωρίζει κανείς ότι η ακαδημαϊκή χρονιά θα πρέπει να ξεκινήσει, να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί δια ζώσης.

Οι ανεμβολίαστοι φοιτητές είναι μία σοβαρή απειλή για την ομαλή πορεία της ακαδημαϊκής χρονιάς, ενώ ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία φέρνουν διάφοροι παράγοντες που έχουν να κάνουν με το όλο θέμα.

Για παράδειγμα, το μεγαλύτερο μέρος των σπουδαστών χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς για να πηγαίνει και να φεύγει από το Πανεπιστήμιο Πατρών. Άρα το αστικό ΚΤΕΛ θα πρέπει να αυξήσει σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό τα δρομολόγια στην γραμμή του Πανεπιστημίου Πατρών, προκειμένου να αποφευχθούν οι συνωστισμοί και οι συναθροίσεις.

Στοιβαγμένα λεωφορεία με ανεμβολίαστους φοιτητές που πάνε και έρχονται στο Πανεπιστήμιο Πατρών αποτελούν μια υγειονομική "βόμβα", όχι μόνο για το ακαδημαϊκό ίδρυμα, αλλά και για την ίδια την πόλη αφού οι σπουδαστές αυτοί δεν κάθονται σπίτι τους, έχουν επαφές με τον κόσμο, βγαίνουν έξω και άρα αποτελούν εστίες μετάδοσης.

Ωστόσο, στο Πανεπιστήμιο  θεωρούν ότι μέσα στο επόμενο διάστημα, όταν ξεκινήσει η δια ζώσης εκπαίδευσης και οι φοιτητές έρθουν στην πόλη για να αρχίσει η ακαδημαϊκή χρονιά, το ποσοστό των εμβολιασμένων θα αυξηθεί.

Πάντως, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε εδώ ότι στα παραπάνω στοιχεία απουσιάζουν οι πρωτοετείς φοιτητές οι εγγραφές των οποίων βρίσκονται σε εξέλιξη.

Κάτι που σημαίνει ότι είναι αρκετά πιθανό με δεδομένο ότι τα ποσοστά των εμβολιασμένων στην ηλικιακή κατηγορία των 17 – 20 είναι αρκετά χαμηλά, το ποσοστό των ανεμβολίαστων σπουδαστών του Πανεπιστημίου Πατρών να είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Ολοκληρώθηκε η καταγραφή του προσωπικού

Στο μεταξύ η καταγραφή του προσωπικού του Πανεπιστημίου Πατρών ολοκληρώθηκε.

Μέσα από αυτή προκύπτει ότι το ποσοστό των εμβολιασμένων του εκπαιδευτικού προσωπικού φτάνει το 92%, ενώ του διοικητικού στο 80%.

Ωστόσο, χαμηλό είναι το ποσοστό του προσωπικού καθαριότητας. Όμως η μεγάλη ανησυχία πάνω στο ζήτημα έρχεται, όπως αναφέρουμε παραπάνω, από τους φοιτητές. Εκεί οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να αυξηθούν γιατί διαφορετικά υπάρχει σοβαρό ζήτημα που μπορεί να φέρει μπαράζ κρουσμάτων και διασποράς.