Στο 45,5% βρίσκεται αυτή τη στιγμή το ποσοστό των πλήρων εμβολιασμένων στην Αχαΐα, σύμφωνα με την πρόεδρο του ιατρικού συλλόγου της Πάτρας Άννα Μαστοράκου, με βάση τα επίσημα στοιχεία που δίνονται στους επιστήμονες που παρακολουθούν από κοντά τα θέματα της δημόσιας υγείας.

Το 45,5% - ένα ποσοστό που εξάγεται σε σύγκριση με το σύνολο του πληθυσμού της κάθε περιοχής – αντιστοιχεί στο τείχος της ανοσίας που έχει η Αχαΐα απέναντι στον ιό, κάτι που σημαίνει ότι απέχουμε αρκετά από το να φτάσουμε το 80% που αποτελεί και τον στόχο του προγράμματος «Ελευθερία» που έχει ξεκινήσει από τις αρχές του έτους.

Η Αχαΐα παρά την ανάκαμψη που δείχνει να έχει πετύχει στον ρυθμό της εμβολιαστικής διαδικασίας τον τελευταίο μήνα, παραμένει πίσω και έχει χάσει αρκετό έδαφος στη μάχη για την… ελευθερία, το οποίο θα πρέπει να καλύψει στη συνέχεια.

Πράγματι, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας δίνει η κ. Μαστοράκου, ενώ ο μέσος όρος των εμβολίων κατά τον μήνα Αύγουστο ήταν κοντά στα 650 εμβόλια την ημέρα, τον Σεπτέμβριο το νούμερο αυτό έχει φτάσει τα 780.

Το σύνολο των εμβολίων (πρώτων και δεύτερων δόσεων) στην Αχαΐα είναι κοντά στα 322.000, ενώ η περιοχή σε αθροιστικό επίπεδο παραμένει σε μία από τις πρώτες δέκα θέσεις της λίστας που δίνει η επίσημη ιστοσελίδα για τα εμβόλια και δεύτερη (μετά το Ηράκλειο) στην επαρχία.

Όμως σε επίπεδο ποσοστών η Αχαΐα είναι πλέον πιο πίσω σε σύγκριση με άλλες περιοχές της επικράτειας. Το 45,5% των πλήρων εμβολιασμένων της Αχαΐας αντισταθμίζεται για στην πλειοψηφία των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας, με ένα ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ του 48% και 50%.

«Μεσοσταθμικά οι περισσότερες από τις περιφερειακές ενότητες της επικράτειας πλησιάζουν το 50% των πλήρων εμβολιασμένων. Το ποσοστό αυτό ανάλογα με την κάθε περιοχή κυμαίνεται μεταξύ του 48% και του 50%. Εμείς ήμαστε στο 45,5%, κάτι που σημαίνει ότι βρισκόμαστε πίσω σε σύγκριση με άλλες περιοχές, αλλά και σε σύγκριση με τον γενικότερο μέσο όρο».


"Δεξαμενή" νοσούντων και νοσηλειών

Σύμφωνα με την κ. Μαστοράκου το γεγονός αυτό είναι φυσιολογικό αφού όπως έχει πει η ίδια και στο παρελθόν στην Αχαΐα υπάρχει ένα ισχυρό αντιεμβολιαστικό κίνημα.« Έχουμε μείνει πίσω γιατί ένα σημαντικό κομμάτι της πόλης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Αχαΐας δείχνει μία αντιεμβολιαστική συμπεριφορά, αποφεύγοντας με κάθε τρόπο τον εμβολιασμό του» τονίζει και προσθέτει: 

«Όμως αυτό είναι αρκετά επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία και θα έλεγα ότι δημιουργεί μία δεξαμενή υποψήφιων νοσούντων και νοσηλειών που είναι αρκετά πιθανό να προκύψουν στη συνέχεα και να πιάσουν τα νοσοκομεία και το σύστημα υγείας της περιοχής.

Ειδικότερα, για τις ευάλωτες ομάδες από πλευράς υγείας, αλλά και για την ηλικιακή ομάδα των άνω των 60, ο μη εμβολιασμός θα έλεγα ότι είναι ένα μεγάλο ρίσκο που μπορεί να κοστίσει ζωές.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι πλέον έχουν ανοίξει τα σχολεία, έχουμε μία ανοικτή οικονομία, βρισκόμαστε σε μία περίοδο λίγο προτού την πτώση της θερμοκρασίας που ευνοεί τον ιό και ήδη στα νοσοκομεία υπάρχει μία σημαντική πίεση, παρά την ύφεση των κρουσμάτων που υπήρξε τον Σεπτέμβριο».