Στο στόχαστρο των επιδημιολόγων μπαίνει ξανά η Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να αυξάνονται και οι πιθανότητες να μπει στο κόκκινο, πράγμα που θα σημαίνει απαγόρευση κυκλοφορίας και μουσικής.

Άλλωστε όλοι οι δείκτες είναι σχετικά ανεβασμένοι, καθώς η συμπρωτεύουσα σημειώνει κατά μέσο όρο 275 κρούσματα ανά ημέρα.

Από την αύξηση αυτή έχει κινητοποιηθεί όλος ο κρατικός μηχανισμός, προκειμένου να μην υπάρξει για ακόμη μία φορά διασπορά του ιού.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως κλιμάκιο με αρμόδιους φορείς του ΕΟΔΥ βρέθηκε τη προηγούμενη εβδομάδα στην Βόρεια Ελλάδα όπου και συναντήθηκαν με δημοτικούς φορείς.

Αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου μαζί με κλιμάκιο θα επισκεφτεί νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία τους και η ετοιμότητά τους σε περίπτωση ενδεχόμενης πίεσης.

Το απόγευμα επίσης αναμένεται να γίνεται η καθιερωμένη συνεδρίαση των επιδημιολόγων, οι οποίοι θα εξετάσουν τον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας. Η Βόρεια Ελλάδα αναμένεται να μπει στο στόχαστρό τους, καθώς η καταγραφή αυξημένων κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα έχει χτυπήσει καμπανάκι.

Την ίδια ώρα όπως είχε γράψει πρώτο το in.gr, εκτός από τις νοσηλείες, τα στοιχεία των θανάτων όχι μόνο προκαλούν θλίψη αλλά αποδεικνύουν για ακόμη μία φορά την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο διοικητής 4ης ΥΠΕ, Δημήτρης Τσαλικάκης και οι 54 άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους από κοροναϊό στα νοσοκομεία μεταξύ 12 και 19 Σεπτεμβρίου ήταν όλοι ανεμβολίαστοι.

Παράλληλα, στις ΜΕΘ των νοσοκομείων βρίσκονται 51 ασθενείς εκ των οποίων οι 49 (ποσοστό 96,1%) είναι ανεμβολίαστοι.

Σε απλές κλίνες νοσηλεύονται με κοροναϊό 221 ασθενείς, εκ των οποίων οι 180 (ποσοστό 81,5%) δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ανοδικές τάσεις στους περισσότερους από τους 14 δήμους της Θεσσαλονίκης
Σύμφωνα με το voria.gr, οι περισσότεροι από τους 14 δήμους της Θεσσαλονίκης εμφανίζουν ανοδικές τάσεις στους επιδημιολογικούς δείκτες, όπως δείχνει η εβδομαδιαία ενημέρωση του ΕΟΔΥ προς τους δημάρχους.

Η μεγαλύτερη αύξηση αριθμητικά εμφανίζεται στον δήμο Θεσσαλονίκης, που επέστρεψε στα αριθμητικά δεδομένα προ τριών εβδομάδων.

Αρκετοί είναι οι δήμοι με σταθερό αριθμό ενεργών κρουσμάτων επί περίπου ένα δίμηνο και με διακυμάνσεις μεταξύ πέντε και δέκα κρουσμάτων πάνω ή κάτω από εβδομάδα σε εβδομάδα. Λίγοι δήμοι κατόρθωσαν να εμφανίσουν και την προηγούμενη εβδομάδα μειωμένα κρούσματα, χωρίς η μείωση πάντως να είναι ενδεικτική τάσης βελτίωσης.

Από την άλλη πλευρά, πιο καλή είναι η κατάσταση στο ζήτημα των νοσηλειών σε όλους τους δήμους, καθώς κυμαίνεται περίπου στο 10%. Ως εκ τούτου, το σύστημα υγείας και τα νοσοκομεία δεν επιβαρύνονται σημαντικά, σε μια περίοδο που αναμένεται έξαρση της πανδημίας από τα τέλη Οκτωβρίου και μετά.