Σταθερή είναι η πτώση των κρουσμάτων στην Πάτρα και στην Αχαΐα, με την ύφεση να συνεχίζεται μέσα από τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, αλλά και μέσα από τα υπόλοιπα στοιχεία, που έχουν με την διασπορά και την πορεία της πανδημίας στην περιοχή.

Το ποσοστό της θετικότητας στον νομό, με βάση τα στοιχεία πάντα του ΕΟΔΥ, είναι λίγο πάνω από το 2%, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η εξάπλωση της διασποράς έχει περιοριστεί και ότι βρισκόμαστε σε ύφεση.

Ο Σεπτέμβρης, παρά τα όσα λέγονταν από τους ειδικούς στις τηλεοράσεις και στα παράθυρα, ήταν ένας πτωτικός μήνας από πλευράς κρουσμάτων και διασποράς, που ακολούθησε μετά την έξαρση που υπήρξε τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς που έβγαιναν συχνά στα παράθυρα των τηλεοπτικών καναλιών ο μήνας αυτός θα είχε μία ακόμα μεγαλύτερη διασπορά από τον Αύγουστο, με την επιστροφή των αδειούχων, αλλά και του ανοίγματος των σχολείων.

Συμπεράσματα για τα σχολεία δεν μπορούμε ακόμα να εξάγουμε αφού είναι αρκετά νωρίς και τα πρώτα στοιχεία θα προκύψουν από τον Οκτώβριο και μετά. Ωστόσο, οι ενδείξεις είναι θετικές. Από την άλλη η επιστροφή των αδειούχων δεν έφερε την έξαρση που εκτιμούσαν οι περισσότεροι.

Όπως αναφέρουν ιατρικοί κύκλοι που παρακολουθούν από κοντά τα θέματα της δημόσιας υγείας, το βασικό στοιχεία που έπαιξε ρόλο στην μείωση των κρουσμάτων, σε σύγκριση με τον Αύγουστο, είναι η προσοχή που έδειξαν οι πολίτες. 

Η προσοχή αυτή έφερε την παύση της χαλαρότητας που κυριάρχησε τον Αύγουστο και ήρθε σε συνδυασμό με μία μικρή ανάκαμψη που φαίνεται να υπάρχει στην εμβολιαστική διαδικασία κατά τον μήνα Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν ξανά τον κώδωνα του κινδύνου για κάποιες συγκεντρώσεις – εκδηλώσεις που έγιναν στην περιοχή της Αχαΐας όπου παρατηρήθηκε συνωστισμός και συναθροίσεις, και σε ορισμένες περιπτώσεις, μη τήρηση των μέτρων.

Είναι σημαντικό πάντως για την Αχαΐα που το τέλος του Σεπτεμβρίου θα βρει την περιοχή σε φάση ύφεσης του ιού. Είναι επίσης σημαντικό τα πρώτα κρύα του φθινοπώρου και η πτώση της θερμοκρασίας που αναμένεται από τον Οκτώβριο, να βρουν την Αχαΐα σε μία καλή υγειονομική κατάσταση στην ανοικτή κοινότητα.