"Ημέρα μνήμης η σημερινή για αυτούς που …ξεχνούν!!

Ημέρα που όλοι θυμόμαστε αυτούς που ζουν ανάμεσα μας με περιορισμένη μνήμη και αντίληψη. Ημέρα για τους πάσχοντες από Alzheimer.

Σήμερα μιλάμε για εκείνους τους πάσχοντες που η φυσιολογική γήρανση του εγκεφάλου τους έχει επιταχύνει και επιφέρει γνωστικές δυσλειτουργίες με μείωση των ατομικών και κοινωνικών λειτουργιών τους. Τους θέτει σε ένα πλαίσιο δοκιμασίας άγνωστο και δύσκολο, με πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις. Η σταδιακή έκπτωση δύναται να τους οδηγήσει στην απόλυτη απώλεια και ανικανότητα κίνησης, σκέψης, κριτικής ικανότητας, λήψης αποφάσεων ακόμη και αυτοσυντήρησης.

Μαζί με τους πάσχοντες δοκιμάζονται και οι φροντιστές τους. Αν μέχρι στιγμής στην Ελλάδα καταγράφονται 200.000 πάσχοντες, ο αριθμός των φροντιστών είναι σχεδόν διπλάσιος, καθώς η ανάληψη ευθύνης και φροντίδας επιβαρύνει, συχνά, περισσότερα από ένα άτομα, με στενότερα τα μέλη της οικογένειας και δη, τους συζύγους και τα τέκνα. Καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για ένα από τα σημαντικά ζητήματα της Δημόσιας Υγείας, με πολύπλευρες διαστάσεις.

Εκείνο που χρειάζεται να τηρούμε όλοι, ως γνώμονα στη ζωή μας, είναι η πρόληψη και η προσπάθεια μείωσης των παραγόντων κινδύνου. Ας βρούμε στη ζωή μας ψυχική ηρεμία, που θα μας απομακρύνει από την κατάθλιψη και το έντονο άγχος. Ας μάθουμε να σιτιζόμαστε σωστά, τηρώντας τη Μεσογειακή Δίαιτα, που συστήνεται παγκοσμίως για την ποιότητα και την αξιοπιστία της. Ας μάθουμε να ελέγχουμε τα βάρος μας, ας κάνουμε συχνά προληπτικές εξετάσεις και ας δώσουμε νόημα στην καθημερινότητά μας συμμετέχοντας σε αθλητικές δραστηριότητες.

Με λίγα λόγια, ας δώσουμε αξία και σημασία στη ζωή μας, μέσα από καθημερινές συνήθειες που βελτιώνουν την ποιότητά της και ας μάθουμε να ζούμε με εσωτερικές ισορροπίες. Είναι ένας τρόπος να επιβραδυνθεί η γήρανση και να επιταχυνθούν οι εγκεφαλικές λειτουργίες διατηρώντας τον νου μας, με την κρίση και την αντίληψή του, δραστήριο και ενεργητικό" αναφέρει στο μήνυμά του ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Alzheime.