Η "Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης & Ενημέρωσης για τον Kαρκίνο" διοργανώθηκε με επιτυχία στην Πάτρα από τις 11 έως τις 18 Σεπτεμβρίου 2021 από την Ογκολογική Μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών "Άγιος Ανδρέας” υπό την Αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) και του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την 6η ΥΠΕ, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, τις “Γυναίκες στην Ογκολογία” (w4o) Eλλάδος, τους συλλόγους ασθενών:  Όμιλο Εθελοντών κατά του Καρκίνου - ΑγκαλιάΖΩ, Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού “ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ” Ν. Αχαΐας, το Σύλλογο Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια “Φλόγα” και την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία  Παράρτημα Πάτρας και την Fairlife.  Πρόκειται για μια πρωτοβουλία, η οποία έχει όλες τις προδιαγραφές προκειμένου να γίνει ετήσιος θεσμός.

Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων, πραγματοποιήθηκαν πολυποίκιλες δραστηριότητες, που είχαν σκοπό την δια ζώσης ενημέρωση των πολιτών για τις τελευταίες εξελίξεις και όλα τα θέματα που άπτονται της πρόληψης και  έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου. Μέσω της Τέχνης και της μουσικής, της τεχνολογίας, του διαλόγου και πολλών ακόμα δράσεων, που έλαβαν χώρα στα πιο πολυσύχναστα μέρη της πόλης και τα σχολεία, πέρασε το μήνυμα "Μην Φοβηθείς και μην αργήσεις. Η πρόληψη νικά τον καρκίνο".


Η εβδομάδα για την πρόληψη του καρκίνου ξεκίνησε με μια διαδραστική συζήτηση στο Αίθριο του Βιβλιοπωλείου Πολύεδρο. Στην εκδήλωση, την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου από την τοπική κοινωνία, δόθηκαν σημαντικά στοιχεία και χρήσιμες πληροφορίες αναφορικά με την σημασία της πρόληψης όπως επίσης και της έγκαιρης διάγνωσης νέων περιστατικών καρκίνου, ιδίως εν μέσω της πανδημίας του Covid-19.

Η συνέχεια δόθηκε σε κεντρικά σημεία της πόλης. Το Γενικό Νοσοκομείο Πατρών “Άγιος Ανδρέας”, το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων και το κτήριο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας φωτίστηκαν  με το συμβολικό μωβ χρώμα των δράσεων, ενώ παράλληλα μεταδόθηκαν, με την βοήθεια της τεχνολογίας, μηνύματα για την πρόληψη των βασικών τύπων καρκίνου.

Πραγματοποιήθηκε  Workshop Ασθενών και Φροντιστών με Καρκίνο ως συνέχεια της συντονισμένης προσπάθειας που ξεκίνησε στις 29 Ιουνίου και έχει ως στόχο την πραγματοποίηση ουσιαστικών συζητήσεων και αναλύσεων με διαδραστικό τρόπο  προβάλλοντας  τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ασθενείς με Καρκίνο και τους τρόπους επίλυσης αυτών.

Στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου και στην Πλατεία Όλγας, τον πρώτο λόγο είχαν οι εθελοντές των συλλόγων που δραστηριοποιούνται για την πρόληψη του καρκίνου. Εκεί ενημέρωσαν τους διερχόμενους για το έργο και την πολύπλευρη μάχη τους ενάντια στη νόσο. Η διευθύντρια Παθολογικής Ογκολογίας - Υπεύθυνη Ογκολογικής μονάδας του Γ.Ν.Π. "Άγιος Ανδρέας" κα. Αθηνά Χριστοπούλου, που συντόνισε και όλες τις δράσεις, πραγματοποίησε δωρεάν ψηλάφηση μαστού στην κινητή μονάδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. 

Μάλιστα, οι διερχόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σε γιγαντοοθόνες σύντομα σποτ ευαισθητοποίησης, με κάποια από αυτά να αφορούν τις προσωπικές ιστορίες πρώην ασθενών που επιβίωσαν από τον καρκίνο. 

Παράλληλα ο πεζόδρομος της Ρήγα Φεραίου γέμισε με ζωγραφιές παιδιών, για το πως βλέπουν αλλά και βιώνουν έναν κόσμο με ή χωρίς τσιγάρο.

Οι μικροί μαθητές ήταν αυτοί που συγκίνησαν και τις επόμενες ημέρες, συμμετέχοντας στις δραστηριότητες με το παιχνίδι τους, αλλά και την εμφανή διάθεση να κατανοήσουν τον καρκίνο. Η δράση ευαισθητοποίησης στις σχολικές μονάδες της περιοχής περιελάμβανε λίγη συζήτηση, πολύ παιχνίδι και τραγούδι. Τα παιδιά άφησαν στον αέρα μπαλόνια με το μήνυμα της πρόληψης, προκειμένου να πετάξει ψηλά και να φτάσει παντού.


Εκλεκτός προσκεκλημένος στην Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης & Ενημέρωσης για τον Καρκίνο ο συγγραφέας  Θανάσης Τριαρίδης, ο οποίος μέσα από την εκδήλωση "Άρης Αλεξάνδρου: Από το Homo Necans στο Homo Homanus" ανέλυσε  την κοσμοαντίληψη του λογοτέχνη και ιδεολόγου συνδέοντας την με τον σύγχρονο τρόπο ζωής.

Από την Εβδομάδα Πρόληψης δεν έλειψαν τα πολιτιστικά δρώμενα. Ο Ρένος Χαραλαμπίδης με τον Ηρακλή Βαβάτσικα στο ακορντεόν, ενθουσίασαν το κοινό με ένα μουσικό αφιέρωμα στο έργο του Πατρινού Θάνου Μικρούτσικου στο Πολύεδρο ενώ λίγες ημέρες μετά δόθηκε “ραντεβού” στις σκάλες της Γεροκωστοπούλου.  Το σημείο που συχνάζουν οι έφηβοι και νέοι της πόλης αποδείχθηκε ιδανική επιλογή, για την διαδραστική καλλιτεχνική βραδιά που έκλεισε την Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης & Ενημέρωσης για τον Καρκίνο.

Η καλλιτεχνική εκδήλωση με τίτλο "Η πρόληψη σαν τρόπος αυτογνωσίας μέσα από  τη Λαϊκή Μουσική" πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή του κ. Νίκου Χατζηνικολάου στο μπουζούκι, του κ. Στράτου Χρηστέα στην κιθάρα και τον εκπληκτικό Ρένο Χαραλαμπίδη, που, εκτός από τις ερμηνείες που ταξίδεψαν τους παρευρισκόμενους, κατάφερε να στρέψει τα βλέμματα όλων των περαστικών στο σημείο που γινόταν το υπαίθριο δρώμενο.