Βελτιωμένοι δείχνουν να είναι οι δείκτες της ανεργίας για την Δυτική Ελλάδα, το τελευταίο τετράμηνο, με βάση τα στοιχεία του ΟΑΕΔ.

Η βελτίωση αυτή έχει να κάνει κυρίως σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2020 αφού η ανεργία συνεχίζει να παραμένει ένας μεγάλος κοινωνικός βραχνάς για την χώρα και ειδικότερα για την περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας όπου τα ποσοστά παραμένουν ψηλά σε σταθερή βάση.

Πιο συγκεκριμένα η ανεργία στην Δυτική Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, έφτασε τον Μάιο του 2021 τους 74.142 άνεργοι, με το ποσοστό της ανεργίας να φτάνει στο 7,32%, καταγράφοντας μια πτώση της τάξεως του 4,81% από τον Απρίλιο.

Τον Ιούνιο οι άνεργοι μειώθηκαν ακόμα περισσότερο φτάνοντας τους 71.730 στον αριθμό, με το ποσοστό τους να ανέρχεται στο 7,26%. Αντίθετα ο Ιούλιος παρουσίασε μία αύξηση στην ανεργία φτάνοντας τους 76.726 ανέργους, με το ποσοστό να μεγαλώνει και να πηγαίνει στο 7,66%.

Η αύξηση της ανεργίας του Ιουλίου έρχεται να συγκρουστεί με το φαινόμενο της εποχικής εργασίας όπου αρκετός κόσμος πιάνει δουλειά για ένα διάστημα σε τουριστικές επιχειρήσεις, σε ξενοδοχεία και σε καταστήματα εστίασης.

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, οι γυναίκες έχουν τα αρνητικά πρωτεία στην ανεργία, σε σύγκριση με τους άνδρες και είναι χαρακτηριστικό ότι σε επίπεδο Αχαΐας ο αριθμός τους ανέρχεται στις 28.806, έναντι 9.087 ανδρών.

Πρωτιά η Πάτρα στην ανεργία

Σε επίπεδο δήμων τα πρωτεία στην ανεργία τα έχει η Πάτρα στην οποία οι καταγεγραμμένοι άνεργοι που υπάρχουν αυτή τη στιγμή φτάνουν τους 36.893, ενώ ακολουθεί ο δήμος της Αιγιάλειας με το σύνολο των ανέργων να ανέρχεται στα 5.153 άτομα.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι τα μεγαλύτερα ποσοστά να καταγράφουν οι άνεργοι που διαθέτουν εκπαιδευτικό επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και έπειτα υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα περίπου το 44% των ανέργων είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ το 28% περίπου των ανέργων έχουν τελειώσει μέχρι την γ’ γυμνασίου.

(με στοιχεία από την εφημερίδα "Νεολόγος").