Θετικά είναι τα πρώτα μηνύματα που έρχονται από τα σχολεία της Πάτρας σε ότι αφορά την ενδοσχολική διασπορά και τα κρούσματα που προκύπτουν από τα self test.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και της δευτεροβάθμιας η διασπορά είναι συγκρατημένη, με το μέτρο των self test να αποδίδει.

Ωστόσο, μέσα από τα αποτελέσματα αυτά εντοπίστηκαν ορισμένα κρούσματα κυρίως σε δημοτικά και νηπιαγωγεία τα οποία ήταν μεμονωμένα, αφορούσαν διαφορετικά τμήματα και σχολεία, ενώ είχαν να κάνουν με μαθητές.

Στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή στα γυμνάσια και στα λύκεια, όπου ο εμβολιασμός των μαθητών είναι σε μεγαλύτερο ποσοστό, τα κρούσματα ήταν ακόμα πιο λίγα και η διασπορά μικρότερη.

Αριθμό όμως συγκεκριμένο για τα αποτελέσματα των self test της Παρασκευής δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί από τις δύο υπηρεσίες και αυτό αναμένεται να γίνει εντός της εβδομάδας.

Στο μεταξύ με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας έγινε γνωστό ότι τα self test θα γίνονται από εδώ και στο εξής προ Τρίτης και Παρασκευής, δηλαδή την Δευτέρα και την Πέμπτη.

Πάντως, το θετικό είναι ότι τα πρώτα μηνύματα που έρχονται για το θέμα της συνέχισης της δια ζώσης εκπαίδευσης είναι αρκετά καλά, παρόλο που και φέτος δεν υπάρχει το μέτρο της αποστάσεως, με τις τάξεις να έχουν πάνω από είκοσι μαθητές κατά μέσο όρο.

Ρόλο σε αυτό βέβαια έχουν παίξει εκτός από τα self test, στα οποία πλέον υπάρχει μία εξοικείωση από γονείς και μαθητές, η τήρηση μέτρων προστασίας και η μάσκα που φορούν άπαντες, εντός των σχολικών αιθουσών και έξω από αυτές.

Αν όλα συνεχίσουν έτσι τότε τα σχολεία δύσκολα θα κλείσουν. Όμως υπάρχει ένας προβληματισμός για την περίοδο που θα έρθουν τα πρώτα κρύα και πέσει η θερμοκρασία, κάτι που ευνοεί τον κορωνοϊό και την μετάδοση του στους κλειστούς χώρους.