Ο Πολιτιστικός & Περιβαλλοντικός Σύλλογος Δροσιάς Τριταίας «ΟΙ ΓΙΑΝΝΙΑΔΕΣ» (πρώην Εθελοντική Ομάδα Φίλων Δροσιάς), και ο Πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας ευχαριστούν τον Δήμο Ερυμάνθου και το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας, για την άρτια οργάνωση της Επετειακής Εκδήλωσης για την Σήμανση του Ιστορικού αιωνόβιου Πλατάνου του «ΓΙΑΝΝΙΑ» (η πρώτη σήμανση αιωνόβιου δέντρου σε περιοχή του Ευρωπαϊκού δικτύου «Natura 2000»), που πραγματοποιήθηκε στις 8 του Σεπτέμβρη το πρωί, με μεγάλη συμμετοχή συγχωριανών, φίλων του χωριού, και επισήμων, στην οποία εκδήλωση συμμετείχε συνδιοργανωτικά.

Η Επετειακή Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Δίκτυο Αιωνόβιων Δέντρων της Επανάστασης του ‘21» του «Ινστιτούτου Πολιτισμού Μεσσηνίας», που τελεί υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», με την παρουσία του ιδρυτή του «Ινστιτούτου Πολιτισμού Μεσσηνίας» κ. Δημοσθένη Κορδού.

Η Επετειακή σήμανση τελέστηκε με μεγάλη επισημότητα, όπου ο κ. Δήμαρχος αναφέρθηκε εκτενώς για την σπουδαιότητα της εγγραφής του Ιστορικού Πλάτανου του «ΓΙΑΝΝΙΑ» στο «Δίκτυο των Αιωνόβιων Δέντρων» που σχετίζονται με την Επανάσταση του ‘21 και της σημερινής σήμανσής του, καθώς κάτω από την σκιά του έδρασε προαγωνιστικά ο δικός μας ήρωας, ο αγωνιστής «ΓΙΑΝΝΙΑΣ», που τελικώς σκοτώθηκε από τους Τούρκους το έτος 1805.

Ο Ιδρυτής του Ινστιτούτου Πολιτισμού Μεσσηνίας κ. Δημοσθένης Κορδός, αναφέρθηκε στην Ιστορικότητα του μνημειακού δέντρου, το οποίο έχει γίνει μάρτυρας της προ-Επανάστασης, των δραματικών γεγονότων που διαδραματίστηκαν κάτω από την σκιά του.

Η Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής & βουλευτής του Ν. Ηλείας, κ. Διονυσία Αυγερινοπούλου, έστειλε τις ευχές της για την επιτυχία της Εκδήλωσης. Η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής αφιέρωσε δύο ειδικές συνεδριάσεις για την καταγραφή, ανάδειξη και προστασία των Υπεραιωνόβιων Δέντρων της Επανάστασης του ’21 και υπέβαλε πρόταση προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας για την προστασία αυτών των Ιστορικών Δέντρων, ως Ιστορικά «Μνημεία της Φύσης». 

Τα αποκαλυπτήρια της επετειακής μεταλλικής πλακέτας, που φιλοτέχνησε αφιλοκερδώς η καταξιωμένη καλλιτέχνης Joanna Kordo που ζει στην Μελβούρνη, έγιναν από τον Δήμαρχο Ερυμάνθου κ. Θεόδωρο Μπαρή και τον ιδρυτή του Ινστιτούτου Πολιτισμού Μεσσηνίας κ. Δημοσθένη Κορδό.

"Εκ μέρους του Συλλόγου μας χαιρέτησαν ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας, κ. Βασίλης Δημητρόπουλος και ο κ. Δημήτριος Δημητρόπουλος αντίστοιχα. 

Επίσης μας τίμησαν με την παρουσία τους: 

Ο πρόεδρος του Δ. Σ. του Δήμου Ερυμάνθου κ. Κουραχάνης Γεώργιος, ο αντιδημ. κ. Παπαγιαννόπουλος Ηλίας, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κανελλόπουλος Διαμαντής.

Ο αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Δριβήλας Δημήτριος που απηύθυνε και χαιρετισμό στην Εκδήλωση, ο κ. Μπαρμπούνης Δημήτριος (συνεργάτης του αντιπεριφ. κ. Φωκίων Ζαΐμη).

Ο πρώην Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας κ. Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος, μέλη του Συλλόγου Προστασίας Υγείας & Περιβάλλοντος Περιοχής Κ. Υ. Χαλανδρίτσας, του Συλλόγου Αιμοδοτών της Χαλανδρίτσας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ο εφημέριος του Ι. Ν. του χωριού πατήρ Χρήστος/" αναφέρει η ανακοίνωση.