Aκόμη δύο πυρηνικούς σταθμούς θέλει στην Τουρκία, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά απ’ αυτόν που ήδη κατασκευάζεται στο Ακούγιου, απέναντι από την Κύπρο, που αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του στα μέσα του 2023.

Μιλώντας στην Μερσίνα, και λίγο πριν την αναχώρησή του για τις ΗΠΑ και τη Γενική συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε πως οι εργασίες της πρώτης μονάδα του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου θα ολοκληρωθούν τον Μάιο του 2023, ενώ συνεχάρη όσους συνέβαλαν στο να αποκτήσει η Τουρκία τον πρώτο πυρηνικό σταθμό, χαρακτηρίζοντάς τον «μεγάλη στρατηγική επένδυση».

Ο ίδιος αποκάλυψε, πως στόχος της τουρκικής κυβέρνησης, είναι η κατασκευή ακόμη δύο σταθμών, χωρίς όμως να προχωρήσει σε λεπτομέρειες για το σημείο χωροθέτησής τους. «Στόχος μας είναι το συντομότερο δυνατό, να κάνουμε τα βήματα στην χώρα μας για την απόκτηση δεύτερου και τρίτου πυρηνικού σταθμού» δήλωσε, επισημαίνοντάς τη σημασία της πυρηνικής ενέργειας για το μέλλον της χώρας

Η Τουρκία και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στις 12 Μαΐου 2010. Ο πρώτος πυρηνικός σταθμός της Τουρκίας θα αποτελείται από τέσσερις αντιδραστήρες συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 4.800 μεγαβάτ.