Αυξημένες περιπολίες και καλύτερη αστυνόμευση στις γειτονιές και στις συνοικίες της Πάτρας φέρνει η απόφαση για την κατάργηση των έκτακτων μεταγωγών των κρατουμένων από αστυνομικούς.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές της αστυνομίας η εξέλιξη αυτή που αποτελούσε ένα από τα χρόνια αιτήματα των αστυνομικών θα αυξήσει κατά περίπου 10 με 30 αστυνομικούς τις περιπολίες που γίνονται σε καθημερινή βάση.

Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν από εδώ και στο εξής περισσότερες περιπολίες και ακόμα πιο ενισχυμένες αριθμητικά στις συνοικίες και στις γειτονιές της Πάτρας, γεγονός που θα βοηθήσει στην προστασία και στην ασφάλεια των Πατρινών.

Είναι γεγονός ότι τα περιστατικά κλοπών, διαρρήξεων, επεισοδίων και γενικότερα παραβατικότητας έχουν αυξηθεί το διάστημα από την εποχή της πανδημίας και μετά, ενώ έχει παρατηρηθεί μια διασπορά τέτοιων πράξεων από διάφορες κοινωνικές ομάδες (ανηλίκους, Ρομά, μετανάστες κτλ).

Η διασπορά αυτή δεν γνωρίζει συνοικία και περιοχή, έχει εξαπλωθεί σε όλη την πόλη. Ταυτόχρονα με τα φαινόμενα αυτά υπάρχουν συγκεκριμένες γειτονιές και πλατείες της Πάτρας που επικρατεί μια γενικότερη ανομία, με διακίνηση ναρκωτικών, υπαίθρια πορνεία, αλλά και συμπλοκές μεταξύ συμμοριών.

Όλα αυτά η αστυνομία με το υπάρχον δυναμικό και τις ελλείψεις που υπάρχουν σε αστυνομικούς δεν μπορεί να τα ελέγχει και να κρατήσει την κατάσταση σε μία ισορροπία.

Το βάρος της πανδημίας και των ελέγχων για τα μέτρα προστασίας, ένα μεγάλο μέρος του οποίου έχει πέσει στις πλάτες της αστυνομίας, έκαναν ακόμα χειρότερα τα πράγματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μέσος όρος των περιστατικών που καλείται να επέμβει η αστυνομία και οι περιπολίες της, μόνο μέσα από το κέντρο της άμεσης δράσης, σε ημερήσια βάση κυμαίνεται μεταξύ των 30 και των 50.

Είναι μεγάλος ο αριθμός, πολλά τα περιστατικά και ακόμα μεγαλύτερος αν σκεφτεί κανείς ότι στα περισσότερα από αυτά χρειάζονται οι συνδρομές δύο ή και τριών περιπολιών, καθώς τα πράγματα έχουν αγριέψει.

Ήταν απαραίτητο έτσι σύμφωνα με τους αστυνομικούς να απαλλαχτούν από το βάρος των έκτακτων μεταγωγών των κρατουμένων των φυλακών του Αγίου Στεφάνου. Όπως είναι σημαντικό να απαλλαχτούν και από τις τακτικές, κάτι που θα γίνει από τις αρχές του νέου έτους.

 Κι ένα ακόμα ζήτημα που θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο την αστυνομία στο να κάνει το έργο της είναι να απαλλαγεί και από τις μεταγωγές των ατόμων που αντιμετωπίζουν ψυχιατρικά προβλήματα στην ψυχιατρική κλινική του Ρίου. Κάτι που και αυτό οι αστυνομικοί έχουν ζητήσει προ πολλού.