Όσο και να προσπαθούν οι φιλοκυβερνητικοί κύκλοι να μεταφράσουν τους δείκτες της ανεργίας, χρησιμοποιώντας κατά το δοκούν πότε τα στοιχεία που προκύπτουν από τον ΟΑΕΔ και πότε από την ΕΛΣΤΑΤ (τα στοιχεία των δύο αυτών φορέων σπανίως συμπίπτουν), η αλήθεια για τους άνεργους είναι μακριά από τους αριθμούς και τις οικονομικές εξισώσεις.

Αντίθετα, είναι κοντά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους. Στην αγωνία τους για να βρουν μία προσωρινή δουλειά που να τους δίνει ένα χαμηλό μισθό που όμως ξέρουν ότι δεν θα μπορέσουν να έχουν στον ιδιωτικό τομέα, γνωρίζοντας ότι μόλις τελειώσει το πρόγραμμα στο οποίο έχουν ενταχθεί για λίγους μήνες, το ίδιο το κράτος θα τους τιμωρήσει για αυτό που τόλμησαν να κάνουν. Να βρουν μία προσωρινή δουλειά.

Πώς θα τους τιμωρήσει; Κόβοντας τους τα επιδόματα που έπαιρναν όταν ήταν άνεργοι, επιδόματα που αποτελούσαν για αυτούς και τα μοναδικά τους εισοδήματα. Έτσι, οι πρώην άνεργοι που έγιναν για λίγο συμβασιούχοι εργαζόμενοι, τώρα που ξαναέγιναν άνεργοι δεν έχουν ούτε το επίδομα της "φτώχειας" για να ζήσουν.

Τον "χορό" αυτόν του παραλόγου ζούνε αυτή την περίοδο δεκάδες πρώην συμβασιούχοι των κοινωφελή προγραμμάτων του ΟΑΕΔ που πλέον έληξε η εργασίας τους και έχουν βγει ήδη και πάλι στο καθεστώς της ανεργίας.

Γιατί καθεστώς έχει καταντήσει η ανεργία για αυτούς. Η Βάσω Νικολακοπούλου από το "Φωτεινό Αστέρι" ζει και αυτή από κοντά την αγωνία των ανθρώπων αυτών που για παραπάνω από πέντε μήνες δεν θα έχουν ένα εισόδημα για να ζήσουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειες τους.

"Χάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα γιατί είχαν ένσημα στα κοινωφελή που βρήκαν και πλέον τώρα που δεν εργάζονται ξανά, είναι στο απόλυτο μηδέν. Οι πιο πολλοί από τους ανθρώπους αυτούς παρακαλούν τους φίλους και τους γνωστούς τους για να τους "κολλήσουν" κανά ένσημο και έτσι να μπορέσουν να μπουν για ένα διάστημα στο ταμείο ανεργίας".

Ακόμα χειρότερη η κατάσταση

Η κατάσταση στην κοινωνία της Πάτρας, έτσι όπως την ζει η ίδια, απέχει αρκετά από τον ορίζοντα της ανάκαμψης της οικονομίας που ήδη, σύμφωνα με τους κυβερνώντες, έχει "ανατείλει".

«Με την υγειονομική κρίση που ζούμε ακόμα είμαστε χειρότερα από πριν. Βρισκόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με καταστάσεις που δεν μπορείτε να φανταστείτε. 

Μόνο στο "Φωτεινό Αστέρι" έχουμε τόσες και τόσες οικογένειες που δεν έχουν ούτε τα απαραίτητα για την επιβίωση τους, ταΐζοντας τα παιδιά τους σχεδόν κάθε μέρα μακαρόνια και όσπρια και ότι άλλο τους δίνουμε». 

Σκεφτείτε τι γίνεται έξω στην κοινωνία, με οικογένειες που δεν γνωρίζουμε που δεν είναι σε κανέναν σύλλογο ή σε κάποιον φορέα και οι οποίες κρύβουν το πρόβλημα τους κάτω από το χαλί και πίσω από τις κλειστές πόρτες…