Το κύμα της ακρίβειας που αναμένεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών οικονομικών αναλυτών, είναι να κυριαρχήσει τους επόμενους μήνες στην αγορά, έχει ξεκινήσει και έχει κάνει την εμφάνιση του στην ζωή μας.

Αν όχι ακόμα στο καταναλωτικό κοινό, σίγουρα στους επαγγελματίες του κάθε κλάδου που έχουν δει ήδη τους τελευταίους μήνες το κόστος των προμηθειών τους, αλλά και τα υλικά των πρώτων υλών τους, να ανεβαίνει κατακόρυφα από το 2021 και μετά.

Μάλιστα, οι ανατιμήσεις αυτές είναι συνεχείς και σε ορισμένα ήδη έχουν γίνει πάνω από τέσσερις φορές, σε λιγότερο από έξι μήνες. Γράφαμε τις προάλλες για τον καφέ με τους επαγγελματίες να αγοράζουν τις προμήθειες τους κατά εφτά με οχτώ ευρώ ακριβότερα σε σύγκριση με πριν.

Οι τιμές αυτές δεν έχουν γίνει ακόμα αισθητές στον καταναλωτή, αφού οι επαγγελματίες, σε μεγάλο βαθμό τις έχουν απορροφήσει, όμως αυτό είναι κάτι που δεν θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμα, αφού η κίνηση στην εστίαση έχει πέσει και τα μαγαζιά έχουν και αυτά έξοδα που θα πρέπει να καλυφτούν.

Ο καφές θα ανέβει από 3% έως και 12%. Αύξηση θα πάρει και η τιμή του ψωμιού, με το ένα κιλό να φτάνει τα 2 ευρώ, 40 λεπτά δηλαδή πάνω από ότι ήταν μέχρι τώρα ο μέσος όρος της τιμής του, στην πλειοψηφία των αρτοποιών της Πάτρας.

Η αύξηση αυτή οφείλεται καθαρά στην άνοδο των τιμών των πρώτων υλών που το τελευταίο διάστημα έχουν εκτοξευτεί. Αυξήσεις σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό – γιατί σε ορισμένα είδη είναι ήδη αισθητές – θα δούμε και σε αρκετά τρόφιμα.

Για παράδειγμα τα όσπρια αναμένεται να πάρουν μια αύξηση που θα κυμαίνεται μεταξύ του 3% και του 6% , ενώ αύξηση θα δούμε στο γάλα, στις ντομάτες, ακόμα και στα καταψυγμένα ψάρια που η τιμή τους θα ανέβει από 5% έως και 10%.

Τα μακαρόνια επίσης θα πάρουν μια αύξηση της τάξεως του 8% με 10%, ενώ ακόμα μεγαλύτερη αύξηση αναμένεται να έχει το ρύζι που είναι να ανέβει στο 11% με 15%.

Ελαιόλαδο και σπορέλαιο θα έχουν μία αύξηση της τάξεως του 12% με 20%, ενώ οι μπύρες και τα αναψυκτικά θα ακολουθήσουν αυτό το ράλι ανόδου στις τιμές τους που θα κυμανθεί από το 3% έως και 8%. Τα δε φρούτα θα έχουν και αυτά μία αύξηση, ακόμα μεγαλύτερη, ξεκινώντας από το 30% έως και 90%, ανάλογα με το είδος.

Αυξήσεις σε χαρτικά, είδη υγιεινής και σε καύσιμα

Όπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς δεν αναφερόμαστε σε είδη πολυτελείας, το αντίθετο, αλλά έχουμε να κάνουμε με είδη πρώτης ανάγκης που είναι απαραίτητα στο κάθε νοικοκυριό.

Όμως πέρα από τα τρόφιμα, αυξήσεις θα έχουμε σε χαρτικά, σε σαπούνια, σε σακούλες απορριμμάτων, αλλά και σε καύσιμα. Έως και στα είδη covid θα πάρουν μία αύξηση της τάξεως του 100% ή και του 200%.

Μιλάμε δηλαδή για μπαράζ αυξήσεων σε όλα τα είδη, γεγονός που θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τις ζωές των μεσαίων νοικοκυριών και των οικογενειών που ήδη περνούν αρκετά δύσκολα έχοντας να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες μίας υγειονομικής κρίσης που έχει καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία, τουλάχιστον για τους πολλούς και όχι για τους λίγους.