Καλό… Οκτώβρη θα ενημερωθεί κάθε επαγγελματίας για τα ποσά που θα πρέπει να επιστρέψει στο κράτος, εφόσον ενισχύθηκε την περίοδο των «σκληρών» περιοριστικών μέτρων με Επιστρεπτέα Προκαταβολή.

Βεβαίως αποφασίστηκε νέο «κούρεμα» στο επιστρεπτέο κομμάτι της ενίσχυσης, όμως δεν παύει να συνιστά ακόμη μία υποχρέωση που έρχεται να «κουμπώσει» μαζί με άλλες που θα αρχίσουν να εξοφλούνται από τις αρχές της νέας χρονιάς.

Επιστρεπτέα Προκαταβολή, συσσωρευμένα «κορονοχρέη», τρέχουσες υποχρεώσεις… όλα σε δόσεις!

Και αν επί του παρόντος τα τρέχοντα «κουτσά – στραβά» μπορούν να τα καλύψουν οι επαγγελματίες, από το τέλος Ιανουαρίου θα γίνει της… δόσης!

Όπως και να έχει, εντός του Οκτωβρίου η φορολογική διοίκηση θα αναρτήσει στον προσωπικό λογαριασμό της κάθε επιχείρησης και ελεύθερου επαγγελματία το τελικό ποσό που θα πρέπει να επιστραφεί στο ελληνικό Δημόσιο, καθώς και τις δυνατότητες για την αποπληρωμή του ποσού.

Αποπληρωμή Επιστρεπτέας Προκαταβολής σε 60 δόσεις από Ιανουάριο

Η «κουρεμένη» -εκ νέου- Επιστρεπτέα Προκαταβολή θα αποπληρωθεί σε 60 δόσεις, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στα τέλη Ιανουαρίου 2022.

Εκτός από τη νέα μείωση του επιστρεπτέου τμήματος, θα προβλέπεται και επιπλέον έκπτωση 15% για την εφάπαξ αποπληρωμή του κρατικού δανείου.

Όσοι αποφασίσουν και μπορούν να πληρώσουν εφάπαξ το ποσό, το όφελος μεγεθύνεται και συγκεκριμένα διαμορφώνεται ως εξής:

· Οι επιχειρήσεις που έχουν πτώση τζίρου άνω του 70% θα πρέπει να επιστρέψουν το 25% του κρατικού δανείου και εφόσον πληρώσουν εφάπαξ θα επιστρέψουν το 21,25%. Για παράδειγμα, στην περίπτωση που κάποιος έλαβε 100.000 ευρώ, με πτώση τζίρου άνω του 70% θα επιστρέψει 25.000 ευρώ.

Εφόσον πληρώσει εφάπαξ θα επιστρέψει 21.250 ευρώ. Δηλαδή θα επιστρέψει το 21,25% του κρατικού δανείου. Εφόσον επιλέξει τις 60 δόσεις θα καταβάλλει μηνιαίως το ποσό των 417 ευρώ. Στο ανωτέρω ποσό δεν έχει συνυπολογιστεί το επιτόκιο, που ανέρχεται σε 0,94.

· Οι επιχειρήσεις με πτώση τζίρου 30% έως 70% επιστρέφουν το 33% του κρατικού δανείου. Στην περίπτωση που επιχείρηση έλαβε 100.000 ευρώ θα επιστρέψει 33.000 ευρώ, ενώ εφόσον αποπληρώσει το δάνειο εφάπαξ το ποσό περιορίζεται στα 28.050. Δηλαδή, το μη επιστρεπτέο ποσό αυξάνεται στο 71,95%.

· Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως κύκλου, επιστρέφουν το 50% του κρατικού δανείου. Στην περίπτωση που επιχείρηση έλαβε 100.000 ευρώ θα επιστρέψει 50.000 ευρώ. Εφόσον εξοφλήσει το ποσό σε μία δόση θα δώσει στο ελληνικό Δημόσιο 42.500 ευρώ.

Δηλαδή, το μη επιστρεπτέο ποσό αυξάνεται στο 57,5%. Εάν αποφασίσει να πληρώσει σε 60 δόσεις θα πρέπει να δίνει μηνιαίως 833 ευρώ.

Από Ιανουάριο και η αποπληρωμή των «κορονοχρεών»

Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή όμως δεν είναι η μόνη υποχρέωση που θα πρέπει να αρχίσουν να αποπληρώνουν από τον Γενάρη οι επαγγελματίες: Υπάρχουν και τα λεγόμενα κορονοχρέη»:

Η εξόφλησή τους θα μπορεί να γίνει είτε σε 36 άτοκες, είτε σε 72 έντοκες (με επιτόκιο 2,5%) δόσεις, με την α΄δόση μάλιστα να καταβάλλεται μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2022.
Η διευθέτηση αυτή αφορά οφειλές προς την Εφορία που δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης και έχουν βεβαιωθεί κατά το διάστημα από 1ης.3.2020 έως 31.7.2021 και κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής σε έως και 72 μηνιαίες δόσεις.

Δυνατότητα ένταξης έχουν οφειλέτες, φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες, νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που επλήγησαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 και έχουν κύριο ΚΑΔ δραστηριότητας που ορίζεται στη σχετική κατ’ εξουσιοδότηση απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.
Και πληρωμές δόσεων δανείων

Η επιστροφή στην … κανονικότητα ειδικά από τις αρχές της νέας χρονιάς φαίνεται πως θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις… δόσεις, καθώς οι υποχρεώσεις των επαγγελματιών –και όχι μόνον βέβαια- δεν εξαντλούνται στην αποπληρωμή της Επιστρεπτέας και των «κορονοχρεών».

Και αυτό γιατί από τους πρώτους μήνες του 2022 οι επιχειρηματίες που είχαν προσφύγει στο πρόγραμμα Γέφυρα 2 -το οποίο κάλυπτε σε μεγάλο βαθμό τις δόσεις των δανείων τους- θα υποχρεωθούν να καταβάλλουν πια ολόκληρη την δόση που τους αναλογεί!

Πηγή: enikos.gr