Ένα έργο πνοής και διαχρονικό πάγιο αίτημα των κατοίκων της Αιγιάλειας ξεκίνησε την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021 με την υπογραφή της σύμβασης και την έναρξη του έργου «Εσωτερικά Δίκτυα Αποχέτευσης Παραλιακών Οικισμών-Βιολογικός Καθαρισμός». Πρόκειται για ένα έργο ύψους 33.740.000,00 ευρώ που δημοπρατήθηκε από τον Δήμο Αιγιαλείας το 2020 και το οποίο αποτελούσε επί δεκαετίες ζητούμενο της περιοχής, καθώς αναμένεται να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής κατοίκων και επισκεπτών, συμβάλλοντας  παράλληλα στην περιβαλλοντική αναβάθμιση μίας περιοχής υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος.

Το έργο βάζει τέλος στη μόλυνση του περιβάλλοντος στους οικισμούς Λαμπιρίου, Πεύκας, Μπούκας, Καμαρών, Λόγγου, Σελιανιτίκων, Νέου Ερινεού, Άκολης, Αβύθου, Ροδοδάφνης, Διακοπτού, Παραλίας Συλιβαινιωτίκων, Κραθίου, Αιγείρας, Πανοράματος, αλλά και της πόλης του Αιγίου, δημιουργώντας σύγχρονο δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων και παράλληλα υλοποιώντας την υπηρεσία λειτουργίας του, επί 48 μήνες με δικαίωμα προαίρεσης για 4 πλέον έτη. Με την ολοκλήρωση του έργου γίνεται λειτουργικό το δίκτυο αποχέτευσης στο σύνολό του από την Αιγείρα έως το Λαμπίρι, ενώ η επεξεργασία των λυμάτων γίνεται στον βιολογικό καθαρισμό Αιγίου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Αιγιαλείας κ.κ. Ιερώνυμος, ο  Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Δημήτρης Σκάλκος, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος κ. Μανώλη Γραφάκος, οι βουλευτές Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Τσιγκρής, Ιάσωνας φωτήλας, Χριστίνα Αλεξοπούλου, ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας κ. Χαράλαμπος Μπονάνος και οι τοπικές Αρχές.  

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: «Είμαι συγκινημένος. Το 1996 και είχα την τιμή να υπογράψω το αίτημα, και σήμερα έχω την τιμή να υπογράφω, 25 χρόνια μετά, την εγκατάσταση»

«Είναι για μένα μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή, και συγχωρήστε μου την προσωπική αναφορά, γιατί συνέπεσε η έναρξη της διαδικασίας γι’ αυτό το όραμα, γι’ αυτό το σημαντικό, μεγαλόπνοο έργο για την Αιγιάλεια, θα έλεγα και για την Αχαΐα γενικότερα, να γίνει από εμένα το 1996, ως τότε πρόεδρος του Συνδέσμου Αποχέτευσης Δυτικής Αιγιαλείας. Σήμερα, 25 χρόνια μετά, έχουμε την επίσημη υπογραφή ενός έργου που σηματοδοτεί το μέλλον της Αιγιαλείας. Καθώς πρέπει να υπάρχει αναγνώριση στα ιστορικά βήματα και αποτυπώματα που άφησαν κάποιοι άνθρωποι στην πολιτική, θα κάνω ορισμένες αναφορές σε όσους συνέβαλλαν στη υλοποίηση του έργου.

Το 1996 υπήρχε η ανάγκη για την απαλλαγή από τους βόθρους στην παραλία της Δυτικής Αιγιάλειας. Είχα την τιμή τότε να με εκλέξουν τα χωριά της Δυτικής Αιγιάλειας (μετέπειτα Δήμων Ερινεού και Συμπολιτείας) ως πρόεδρο του Συνδέσμου Αποχέτευσης.

Ξεκινήσαμε αυτό το όραμα με μια πνοή, με μια συμπόρευση, με έναν βηματισμό όλοι. Και γι’ αυτό στο πρόσωπο του Θανάση Διαμαντόπουλου, αναγνωρίζω την ωριμότητα της πολιτικής αντιπολίτευσης της εποχής, ο οποίος μάλιστα μου κάνει την τιμή να είναι σήμερα εδώ. Μαζί πορευθήκαμε, και έτσι έκανα ως πρόεδρος του Συνδέσμου, το πρώτο αίτημα για την υποδοχή και την ενιαία διαχείριση του περιβάλλοντος, κυρίως της παραλιακής ζώνης στη Δυτική Αιγιάλεια. Πράγματι το Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Αιγίου, τότε κατά πλειοψηφία, όχι ομόφωνα, αποφάσισε την αντιμετώπιση του προβλήματος, όχι στα στενά όρια του Αιγίου, αλλά και ευρύτερα. Να, λοιπόν, που υπήρξε ένα πνεύμα συνεργασίας της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής, καθώς είχαν όλοι οι εκλεγμένοι την ίδια άποψη. Ότι ζούμε σε μια κοινή γεωγραφική περιοχή. Το συμφέρον του ενός, είναι και το συμφέρον του άλλου. Συνέπεσε τότε να ανταποκριθούν θετικά στο αίτημα τρεις Παπαδόπουλοι. Ο Χρήστος Παπαδόπουλος, ο Σπύρος Παπαδόπουλος και ο Γιώργος Παπαδόπουλος που είναι και οι τρεις εδώ.

Και τους ευχαριστώ πολύ γιατί συζητώντας με τον Χρήστο Παπαδόπουλο που ήταν τότε αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Αιγίου, είχε το ανοιχτό πνεύμα να υιοθετήσει το αίτημα της συνεργασίας των δύο φορέων. Πρέπει να σας πω ότι τη δεκαετία 1990 ξεκίνησε η μελέτη του έργου και πήγε πάρα πολύ καλά, και το 2005 – 2006 αυτό το πνεύμα συνεργασίας επεκτάθηκε. Σε συνεργασία με τον τότε δήμαρχο Αιγίου κ. Γιώργο Περπή υιοθετήθηκε το αίτημα της Ανατολικής Αιγιάλειας, υπό τον συντονισμό του Παναγιώτη Μελή, να αντιμετωπιστεί όλη η αποχέτευση, το ζήτημα των ακαθάρτων όλης της Αιγιαλείας, συνολικά, και αυτό συνέβη.

Με το πνεύμα συνεργασίας που επέδειξαν τότε η Ανατολική Αιγιάλεια, η Δυτική Αιγιάλεια και το Αίγιο, έγινε πολιτική απόφαση όλων μας, πλέον, να αντιμετωπιστεί το ζήτημα συνολικά. Να τονίσω τον σπουδαίο χαρακτήρα του τότε δημάρχου Αιγίου Γιώργου Περπή, ο οποίος αντιμετώπισε τα συνηθισμένα προσωπικά προβλήματα ψηφοθηρικής λογικής, όμως πρέπει να αναγνωρίσω ότι τόλμησε, και να το αποτέλεσμα. Ήμασταν ήδη τότε όλοι «Αιγιάλεια» γι’ αυτό το έργο, πριν γίνει η σημερινή «Αιγιάλεια». Τα έργα που έχουν μέχρι τώρα προχωρήσει έγιναν με ωραίο συντονισμό. Έπρεπε πρώτα να γίνει ο βιολογικός καθαρισμός με 14 εκατομμύρια, ο κεντρικός συλλεκτήριος αγωγός με περίπου 40 εκατομμύρια προϋπολογισμό και το σημερινό έργο με 33.740.000,00 ευρώ προϋπολογισμό.

Έχουμε την ευκαιρία της εγκατάστασης του αναδόχου, της υπογραφής της σύμβασης εδώ στο Αίγιο, ενός οράματος που ξεκίνησε το 1996 και είχα την τιμή να υπογράψω το αίτημα, αλλά σήμερα συνέπεσε να έχω την τιμή να υπογράφω, 25 χρόνια μετά, την εγκατάσταση. Συγχωρέστε μου τη δικαιολογημένη συγκίνηση που νοιώθω. Απομένει η ολοκλήρωση του έργου, η οποία ελπίζω να γίνει στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα. Δεν έχει κανένα νόημα αν θα προλάβω να κάνω εγώ τα εγκαίνια της λειτουργίας. Σημασία έχει να γίνει το έργο. Σκοπός του πολιτικού είναι να φυτεύει, να ποτίζει, και να κάθονται τα πολιτικά του παιδιά κάτω από το δέντρο που φύτευσε. Και σκοπός είναι συνειδητά να κοιτάζουμε τον καθρέφτη και να κάνουμε τον απολογισμό μας.

 Σε αυτό ο διάστημα δεν ήταν μόνο ο Σύνδεσμος της Αποχέτευσης, υπήρξαν και άλλοι οι οποίοι συγκατέθεσαν στην υλοποίησαν αυτού του οράματος, όπως όλοι οι δήμαρχοι:  Θανάσης Παναγόπουλος, Στάθης θεοδωρακόπουλος, Απόστολος Καραφωτιάς, Γιώργος Περπής, οι οποίοι είδαν αυτό το έργο με μια ενιαία φιλοσοφία. Πρέπει να πω επίσης ότι αυτό το όραμα οφείλει την υλοποίησή του και στους υπηρεσιακούς συνεργάτες της ΔΕΥΑΑ που είναι οι τρεις διευθυντές:  ο γενικός διευθυντής Παναγιώτης Παναγόπουλος, ο οικονομικός διευθυντής Γιάννης Λουδάρος, και ο αρχιτέκτων αυτής της υλοποίησης ο Παναγιώτης Νικολόπουλος. Εύχομαι σήμερα αυτό το έργο να το υπογράφουμε και γι αυτούς που μπορούν να βοηθήσουν στο εξής. Κάνουμε αυτή την τελετή όχι μόνο λόγω του μεγέθους του έργου, αλλά και για να αναγνωρίσουμε όσους βοήθησαν. Έχοντας αυτό το δείγμα πορείας της πολιτικής στην περιοχή μας, θέλουμε τη συγκατάθεση, και κυρίως τη βοήθεια, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε κι άλλα έργα. Να έχουμε τουλάχιστον τη δυνατότητα να εξασφαλίσουμε την χρηματοδότηση μέσα σε αυτή τη θητεία και οι επόμενες Δημοτικές Αρχές να προβούν στην υλοποίηση τόσο μεγάλων έργων. Έχω την πεποίθηση ότι όταν υπάρχει σύμπνοια, συνεργατικότητα, ομοθυμία, αναγνώριση και κατανόηση από όλες τις πλευρές τότε θα πηγαίνουμε μπροστά.

Η ΙΝΤΡΑΚΑΤ, μια διεθνώς αναγνωρισμένη εταιρεία, εγγυάται την υλοποίηση του έργου. Έχω γίνει πολλές φορές πιεστικός στην επικοινωνία μου μαζί τους, γιατί μας ενδιαφέρει η υλοποίηση μέσα στον χρόνο της σύμβασης. Να έχουμε μια καλή συνεργασία για την ολοκλήρωση του έργου μέσα σε 20 μήνες, σε απόλυτη λειτουργικότητα.  Ένα έργο που για εμάς συμβολίζει ολόκληρο τον Δήμο, μιας και ξεκινάει από τα ακραία όρια, από το Δερβένι και φθάνει στην Πάτρα, ή αν θέλετε τα εσωτερικά μας όρια, την Αιγείρα και το Λαμπίρι».