Μια διαφορετική πτυχή και έναν άλλο τρόπο προσέγγισης του κόσμου για το μεγάλο ζητούμενο της επιστημονικής κοινότητας που δεν είναι άλλο από την αντιμετώπιση της πανδημίας και από το να πειστεί ένα σημαντικό κομμάτι του εμβολιαστικού πληθυσμού στο να πάει να κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, προτείνει η γιατρός πνευμονολόγος Ασημίνα Ζανιά.

Η γιατρός που λόγω της επιστήμης της, αλλά και του επαγγέλματος της παρακολουθεί από κοντά την υγειονομική πορεία της χώρας από την αρχή της πανδημίας, αλλά και την πορεία του ιού αυτού που μπήκε έτσι απρόσμενα στις ζωές μας, εκφράζοντας με θάρρος τη θέση της μέσα από τις αναρτήσεις της στα social media, αλλά και τις συνεντεύξεις που δίνει στα τοπικά ΜΜΕ, προτείνει κάτι διαφορετικό για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και την επιτάχυνση της εμβολιαστικής διαδικασίας.

«Μήπως είναι καιρός να δούμε το θέμα της πανδημίας από την αρχή, κάνοντας και εμείς ως γιατροί και επιστήμονες την αυτοκριτική μας, κοιτάζοντας από εδώ και στο εξής να απαντήσουμε σε όλα αυτά τα ερωτηματικά που έχει γεννήσει στον κόσμο η εμφάνιση της πανδημίας;

Ο κόσμος δεν γνωρίζει ακόμα δεκάδες πράγματα που σχετίζονται με αυτήν την αρρώστια και τις συνέπειες της και δεν τα γνωρίζει με δική μας ευθύνη αφού δεν έχουμε λύσει τις απορίες του. Έχουν γίνει λάθη και από τους επιστήμονες στο όλο θέμα, θα πρέπει να το αναγνωρίσουμε αυτό, έτσι ώστε να μπορέσουμε να διορθώσουμε τα λάθη αυτά στη συνέχεια».

Στην άκρη τα κανάλια και τα παράθυρα

Θα πρέπει δηλαδή το κράτος να αφήσει στην άκρη τα κανάλια και τις τηλεοράσεις που έχουν αναλάβει άτυπα μέσα από τις δεκάδες εκπομπές που μεταδίδουν το όλο θέμα της ενημέρωσης για τον κορωνοϊό και να δοθεί από εδώ και στους εξής το βάρος στους γιατρούς και στα μέλη της επιστημονικής κοινότητας.

Όχι όμως από τα παράθυρα των εκπομπών και των δελτίων ειδήσεων, αλλά με τους γιατρούς να πηγαίνουν από γειτονιά σε γειτονιά και από χωριό σε χωριό, με στόχο να ενημερώσουν τον κόσμο για αυτή την αρρώστια και να απαντήσουν στα ερωτηματικά και στις απορίες του.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της κ. Ζανιά απαντώντας στα ερωτήματα αυτά οι επιστήμονες θα μπορέσουν ταυτόχρονα να πείσουν τον κόσμο για την ανάγκη του εμβολίου, σπάζοντας τις αναστολές του για τον εμβολιασμό του.  

Η θέση της δεν είναι πρωτότυπη, αντίθετα θα λέγαμε ότι είναι ορθολογική και αυτονόητη. Όμως μέσα από τον κυκεώνα αυτών των πληροφοριών που καθημερινά μας έρχονται από τα social media και τις τηλεοράσεις, η λογική κάπου έχει χαθεί και οπότε το αυτονόητο είναι απαραίτητο για να μην χάσουμε τη γη κάτω από τα πόδια μας.

«Μέχρι ώρας η ενημέρωση για τον κορωνοϊό και την πανδημία γίνεται με τον τρόπο που λίγο έως πολύ όλοι γνωρίζουμε και έχουμε παρακολουθήσει. Από τα κανάλια, μέσα σε ένα κλίμα τρόμου που θα έλεγα ότι ειδικότερα για το ζήτημα του εμβολίου, αναδεικνύει κυρίως το υποχρεωτικό του όλου θέματος.

Θεωρώ ότι είναι καιρός εμείς οι γιατροί και τα μέλη της επιστημονικής κοινότητας να αφήσουμε τα γραφεία μας και τα ιατρεία μας κα να πάρουμε τους δρόμους, να βγούμε έξω στην κοινωνία, να πάμε από γειτονιά σε γειτονιά και από χωριό σε χωριό και να μιλήσουμε με τον κόσμο, να έρθουμε σε επαφή μαζί του για να του εξηγήσουμε όσα ερωτηματικά έχει για αυτή την αρρώστια, αλλά και την ανάγκη του εμβολίου για την αντιμετώπιση αυτού του ιού».

Ο κόσμος έχει αναστολές και είναι λογικό

Σύμφωνα με την κ. Ζανιά μόνο έτσι ο κόσμος θα καταλάβει, γνωρίζοντας μέσα από τα λόγια των επιστημόνων καλύτερα τον κορωνοϊό, σχηματίζοντας έτσι μία εμπεριστατωμένη άποψη για αυτόν, φτάνοντας έτσι από μόνος του στο συμπέρασμα για το ποια μπορεί να είναι η λύση του όλου προβλήματος.

«Δεν θεωρώ ότι όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο ή εναντιώνονται στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, είναι «ψεκασμένοι» και όλα όσα λέγονται, κυρίως για να τους βάλουμε μία ταμπέλα.

Δεν είναι οι αντιεμβολιαστές ψεκασμένοι και όσοι διαφωνούν για το εμβόλιο για πολιτικούς ή θρησκευτικούς λόγους, αυτοί είναι ελάχιστοι μπροστά στην πλειοψηφία του κόσμου που δεν έχει κάνει ακόμα το εμβόλιο του.

Το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού που δεν έχει εμβολιαστεί πιστεύω ότι είναι ο κόσμος που έχει τις αναστολές του, που φοβάται και που λογικό είναι να φοβάται με όλα όσα ακούει καθημερινά από παντού, αλλά και με τα ερωτήματα που εξακολουθεί να έχει για τον κορωνοϊό.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για αρρώστια που οι συνέπειες της διερευνώνται συνεχώς από την επιστήμη, άρα μία αρρώστια που έχει μία δυναμική και που δεν είναι στατική, οπότε πολλά πράγματα για την αντιμετώπιση της ενδεχομένως να αλλάζουν στην πορεία.

Ο κορωνοϊός είναι κάτι καινούργιο για όλους μας, κάτι άγνωστο σε μεγάλο βαθμό προς τον ευρύ κόσμο, όπως άγνωστος ήταν και για την επιστημονική κοινότητα αυτός ο ιός.

Πώς να σταματήσει έτσι ο κόσμος αυτός να φοβάται και να έχει αναστολές αν δεν του εξηγήσουν οι επιστήμονες από κοντά τις απορίες του, αλλά και την αναγκαιότητα του εμβολίου για να μπορέσει η ανθρωπότητα να ξεπεράσει αυτή την πανδημία;».

Όπλο το εμβόλιο, αλλά δεν αναιρεί τον ιό

Σύμφωνα με την άποψη μιας ομάδας επιστημόνων που δεν βλέπουμε συχνά στις τηλεοράσεις, ο χειμώνας που έρχεται δεν θα είναι τόσο τρομερός, όσο αφήνουν τουλάχιστον να διαρρέει στα τηλεοπτικά παράθυρα, συγκριτικά με το δεύτερο και το τρίτο κύμα της πανδημίας.

«Αυτό λέει τουλάχιστον το ιστορικό χρονικό όλων των πανδημιών που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα. Μου αρέσει να ακούω τις πιο ψύχραιμες φωνές της επιστήμης.

Οι φωνές αυτές λένε ότι τον φετινό χειμώνα το κύμα της πανδημίας δεν θα είναι τόσο φονικό, μπορεί τα κρούσματα να είναι περισσότερα, αλλά η νοσηρότητα του ιού δεν θα είναι τόσο μεγάλη.

Από την άλλη δεν θα ήθελα να μπω καν στην διαδικασία των προβλέψεων. Στην Ελλάδα, η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίσαμε το πρώτο κύμα της πανδημίας. Αυτά που αντιμετωπίσαμε ήταν το δεύτερο και το τρίτο κύμα και τώρα βρισκόμαστε στην φάση του τέταρτου, έχοντας σαν σημαντικό μας όπλο το εμβόλιο.

Το εμβόλιο δεν σταματάει τον ιό, δεν τελειώνει η πανδημία με το εμβόλιο, αυτό ήταν ένα λάθος που περάσαμε στην αντίληψη του κόσμου. Όμως ίσως να μην το γνώριζε αυτό και η ίδια η επιστήμη. Το εμβόλιο θα έλεγα ότι είναι ένα σημαντικό εφόδιο που έδωσε η επιστήμη στα χέρια μας για να αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό.  

Κι αυτό προκύπτει από όλα τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας για τις νοσηλείες, όπου σχεδόν σε όλες τις κλινικές το ποσοστό των ασθενών που βρίσκονται στις ΜΕΘ και δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, είναι πάνω από 90% και πλησιάζει το 95%.

Το ζήτημα μας λοιπόν είναι το πώς να αξιοποιήσουμε σωστά το όπλο αυτό που μας έδωσε η επιστήμη».

Το θέμα του εμβολιασμού στα παιδιά

Μέχρι τώρα πάντως, με βάση τα ποσοστά των εμβολιασμένων, το πόσο απέχουμε από το περιβόητο τείχος της ανοσίας, αλλά πλέον και κρίνοντας από τις κατά καιρούς δηλώσεις των μελών της επιτροπής (βλέπε Παγώνη που μίλησε για αποτυχία στο ζήτημα αυτό), δεν το έχουμε αξιοποιήσει σωστά.

Υπάρχει όμως και μια ακόμα πτυχή στο θέμα του εμβολίου που θα κρίνει πολλά και είναι αρκετά επίκαιρη με το άνοιγμα των σχολείων και το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς. Ο εμβολιασμός στα παιδιά. «Αυτό είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα» τονίζει η κ. Ζανιά.

«Το καλύτερο που έχουν να κάνουν οι γονείς είναι να συμβουλευτούν τον παιδίατρο τους και με βάση την άποψη του να προχωρήσουν αναλόγως…» .