Μπορεί η κολοκύθα να μην είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην ελληνική κουζίνα, πρόκειται όμως για ένα λαχανικό γευστικό και άκρως θρεπτικό που δεν πρέπει να λείπει από τη φθινοπωρινή διατροφή μας, όπως αναφέρει το vita.

Τι μας προσφέρει η κολοκύθα;

*Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε β-καροτένιο, το οποίο μετατρέπεται στον οργανισμό μας σε βιταμίνη Α. Σε αυτό οφείλει και το χαρακτηριστικά έντονο χρώμα της.

*Είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών Β1, Β3, Β5, Β6, C.

*Είναι πλούσια σε μαγνήσιο, κάλιο και φυτικές ίνες.

*Περιέχει χαλκό, ω-3 λιπαρά οξέα, αλλά και σύνθετους υδατάνθρακες, όπως το άμυλο.
Πώς ωφελεί την υγεία μας

Το β-καροτένιο, το πιο πλούσιο σε περιεκτικότητα συστατικό της κίτρινης κολοκύθας, διαθέτει εξαιρετικές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Συγκεκριμένα, έχει διαπιστωθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών νοσημάτων εμποδίζοντας την οξείδωση της χοληστερίνης στο σώμα. Επίσης, λόγω της δράσης του κατά των ελευθέρων ριζών, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων.
Χάρη στις φυτικές ίνες που περιέχει, βοηθάει στην αποβολή μέρους της χοληστερίνης από τον οργανισμό, αλλά και στην αντιμετώπιση της χρόνιας δυσκοιλιότητας αυξάνοντας την κινητικότητα του εντέρου.
Η κατανάλωση κολοκύθας είναι ιδιαιτέρα ευεργετική για όσους υποφέρουν από γαστρικά προβλήματα, καθώς μειώνει την οξύτητα των υγρών του στομάχου.