Από 30 με 40 ευρώ κοστίζει για μια μέση οικογένεια η αγορά των σχολικών ειδών για ένα παιδάκι που πάει στο προνήπιο ή στο νήπιο.

Κατά μέσο όρο. Το κόστος αυτό ανεβαίνει ακόμα περισσότερο όταν αναφερόμαστε σε παιδιά που πάνε στην πρώτη ή στη δεύτερη τάξη του δημοτικού.

Μπορεί να ξεπεράσει και τα 50 ευρώ. Κι αυτό όχι εξαιτίας μιας μικρής αύξησης που έχουν πάρει τα σχολικά είδη, με τους επαγγελματίες των βιβλιοπωλείων της Πάτρας να έχουν κατορθώσει να συγκρατήσουν τις τιμές.

Αλλά κυρίως επειδή οι νηπιαγωγοί και οι δάσκαλοι δίνουν στους γονείς μια προαιρετική λίστα, με… απ’ όλα μέσα (από μαρκαδόρους, κόλλες, πλαστελίνες, φακέλους διαφόρων χρωμάτων) για τις αγορές τους.

Ο γονιός, μη θέλοντας να νιώσει το παιδάκι του μειονεκτικά τρέχει για να αγοράσει όλα αυτά τα προαιρετικά που του προτείνονται τα οποία επί της ουσίας μπρος στο δίλημμα να είναι το παιδί του καλά στο σχολείο είναι υποχρεωμένος και αναγκασμένος να τα πάρει.

Βάζει έτσι το χέρι στην τσέπη, αγοράζοντας μέχρι και πακέτα κόλλες Α4 που του έχουν ζητήσει για να τις πάει στο σχολείο του παιδιού του (αλήθεια το υπουργείο τι κάνει;) Όλα αυτά καλά. Τι γίνεται όμως με τις περιπτώσεις εκείνες των γονέων που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάρουν τα απαραίτητα για το παιδί τους;

Σύμφωνα με πληροφορίες δεκάδες οικογένειες και αυτή την χρονιά έστειλαν τα παιδιά τους, χωρίς να τους έχουν πάρει ακόμα και τα βασικά σχολικά είδη αφού απλά δεν είχαν χρήματα για να τους τα αγοράσουν. 


Φωτεινό Αστέρι: "Οι σχολικές ανάγκες αυξάνονται"

Σε ανακοίνωση του το «Φωτεινό Αστέρι» που γνωρίζει καλά αυτό το θέμα αναφέρει τα εξής καλώντας τους εθελοντές και αυτούς που έχουν την δυνατότητα, να βοηθήσουν στην προσπάθεια που κάνει.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «Το κουδούνι χτύπησε … οι σχολικές ανάγκες αυξάνονται !...

Η πανδημία του covid-19 είναι γεγονός όπως αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι και η πανδημία της φτώχειας. Μην σας ξεγελά, το σπίτι, το αυτοκίνητο ή κάποιο τάμπλετ ή το κινητό που μπορεί να διαθέτει μια οικογένεια. Η κρυφή φτώχεια είναι δίπλα μας, ανάμεσα μας. Άνθρωποι που μέχρι χθες θεωρούνταν μεσαία τάξη σήμερα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.  

Περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά το φωτεινό αστέρι γίνεται αποδέκτης αιτημάτων για σχολικά είδη, από ανθρώπους που έμαθαν να τα βγάζουν μόνοι τους πέρα, παρά ταύτα οι συνθήκες  της ζωής και της καθημερινότητας καθώς όλα έχουν ανατραπεί, τους οδήγησαν στο φωτεινό αστέρι.

Οι σχολικές απαιτήσεις πολλές, το πρώτο κουδούνι σε άλλα παιδιά χαρίζει το χαμόγελο και σε κάποια άλλα και στις οικογένειές τους την θλίψη και τον προβληματισμό για την επόμενη μέρα. Πως θα ανταποκριθούν στις σχολικές απαιτήσεις, τι θα πάρουν για πρωινό μαζί τους;

 Πως θα ανταποκριθούν σε όλα αυτά που η σχολική μονάδα απαιτεί; Προβληματισμοί και άγχος μαζί. Γι’ αυτό θερμή έκκληση δώστε μας τη δυνατότητα να φέρουμε και πάλι το φως της ελπίδας και της δύναμης στα πρόσωπα αυτών των παιδιών. Η μάθηση είναι δύναμη γι’ αυτό στηρίξτε την προσπάθεια μας».