Μόνο ικανοποίηση δεν έφεραν οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ για την στήριξη της αγοράς και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Την απογοήτευση τους αυτή ανέφεραν με εξαγγελίες τους και γραπτές ανακοινώσεις τους τόσο ο Εμπορικός Σύλλογος της Πάτρας, όσο και η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδας και Ζακύνθου, Κεφαληνίας και Ιθάκης.  

Η τελευταία, μάλιστα, προχώρησε με υπόμνημα της στην κατάθεση 20 προτάσεων συνολικά που θα πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα, εφόσον πράγματι η κυβέρνηση, θέλει να στηρίξει τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις της αγοράς που έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό από τις συνεχόμενες καραντίνες και την πανδημία.

Ανάμεσα στις προτάσεις αυτές ξεχωρίζουν αυτές της κατάργησης της προκαταβολής φόρου και του τέλους επιτηδεύματος, της άμεσης θεσμοθέτησης ειδικού ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού, του αφορολόγητου ορίου για όλους τους επιχειρηματίες, της μετατροπής του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα και η επαναφορά της υποχρεωτικής απαλλαγής των ενοικίων για τους επόμενους τέσσερις μήνες

Καμία από αυτές τις προτάσεις δεν εμπεριέχονται στην ατζέντα του πρωθυπουργού, με βάση τα όσα είπε στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπως εκτός είναι και κάποιες ακόμα που εισηγήθηκε η Ομοσπονδία που θα βοηθήσουν αρκετές επιχειρήσεις στο να πάρουν μία ανάσα.

Ειδικότερα, με βάση τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί κατά την διάρκεια της πανδημίας από το σύνολο σχεδόν των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η επέκταση της αναστολής πληρωμής των επιταγών - συναλλαγματικών άλλες 120 μέρες και η επιδότηση άτοκου κεφαλαίου κίνησης στους εκδότες διάρκειας έξι μηνών προκειμένου να πληρωθούν άμεσα οι κομιστές, είναι κάτι που επιβάλλεται να γίνει, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, προκειμένου να αποφευχθούν λουκέτα και κανονιές από τους επόμενους μήνες.

Με λίγα λόγια, σύμφωνα με το σκεπτικό της Ομοσπονδίας, το οποίο προκύπτει μέσα από τα μηνύματα που έχει εισπράξει από τους επαγγελματίες και από την ίδια την αγορά, η στήριξη του κράτους προς τις επιχειρήσεις θα πρέπει όχι μόνο να συνεχιστεί, αλλά να αποκτήσει κατεύθυνση και χαρακτήρα με στοχευμένα μέτρα που θα έχουν σαν σκοπό τους την ενίσχυση της εργασίας και όχι της ανεργίας, όπως έκανε στο προηγούμενο διάστημα της πανδημίας για να αντισταθμίσει τα λοκντάουν που αποφάσισε ακόμα και για κλάδους που δεν ήταν ποτέ εστίες μετάδοσης, όπως το λιανικό εμπόριο.

«Τα όσα είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης προκάλεσαν ακόμα μεγαλύτερο προβληματισμό στην αγορά, αλλά και απογοήτευση στους επαγγελματίες που περίμεναν μία στήριξη» τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιώργος Βαγενάς. 

«Οι 20 προτάσεις – στόχοι που θέσαμε με υπόμνημα μας ως Ομοσπονδία απέχουν σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Με αποσπασματικά μέτρα, χωρίς κατεύθυνση και στόχο δεν μπορεί να στηριχθεί η αγορά και ούτε να δοθεί λύση στα δεκάδες προβλήματα που αντιμετωπίζει μια μικρομεσαία επιχείρηση» καταλήγει ο κ. Βαγενάς.

Οι 20 προτάσεις - στόχοι της Ομοσπονδίας

- Κατάργηση της προκαταβολής φόρου και του τέλους επιτηδεύματος.

- Άμεση θεσμοθέτηση ειδικού ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού.

- Άμεση θεσμοθέτηση αφορολόγητου ορίου για όλους τους επιχειρηματίες, όπως ισχύει και στους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες.

- Θεσμοθέτηση της Κυριακάτικης αργίας, αυστηρά τα καταστήματα ανοιχτά τρείς Κυριακές τον χρόνο.

- Μετατροπή του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα

- Επαναφορά του μέτρου της υποχρεωτικής απαλλαγής των ενοικίων για τους επόμενους 4 μήνες.

- Επέκταση της αναστολής πληρωμής των επιταγών - συναλλαγματικών άλλες 120 μέρες και έπειτα να δοθεί άτοκο κεφάλαιο κίνησης στους εκδότες διάρκειας έξι μηνών προκειμένου να πληρωθούν άμεσα οι κομιστές.

- Το μέτρο της κάλυψης των παγίων δαπανών να συμπεριλάβει και επιχειρήσεις που δεν απασχολούν προσωπικό καθώς και επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζόμενους μόνο με καθεστώς μερικής απασχόλησης. Να διορθωθεί δηλαδή το κριτήριο υπαγωγής στο μέτρο, που αναφέρει ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο με εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης.

- Χορήγηση επιδόματος ανεργίας για 12 μήνες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για όσους συναδέλφους δεν τα κατάφεραν και έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους κατά την διάρκεια της πανδημίας.

- Επιδότηση της εργασίας ισοτίμως με την επιδότηση ανεργίας με συμπληρωματικά προγράμματα.

- Χορήγηση ευνοϊκών δανείων από τις τράπεζες με χαμηλό επιτόκιο και χωρίς αυστηρά κριτήρια.

- Μείωση των προμηθειών των Τραπεζών.

- Σχεδιασμό νέας ρύθμισης των 120-240 δόσεων για όλα τα χρέη των επιχειρήσεων με αφαίρεση των προσαυξήσεων και των πανωτοκίων.

- Διαγραφή όλων των ασφαλιστικών εισφορών που δημιουργήθηκαν κατά το διάστημα που οι επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή.

- Στήριξη των επιχειρήσεων με νέα στοχευμένα προγράμματα ρευστότητας προκειμένου να ενταχθούν περισσότερες επιχειρήσεις καθώς μέχρι σήμερα μόνο το 10% πληρούσε τα κριτήρια ένταξης σε αυτά.

- Υλοποίηση δεύτερης φάσης των Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου, με δράσεις που στόχο θα έχουν την αναζωογόνηση των κέντρων των πόλεων.

- Προστασία επιχειρήσεων από το κύμα ανατιμήσεων.

- Άμεση μείωση των τιμολογίων των εταιρειών παροχής ενέργειας καθώς και γενναίες ρυθμίσεις αφού ήδη το κόστος θεωρείται δυσβάσταχτο.

- Διακοπή των μέτρων απαγορεύσεων στους χώρους εστίασης και ελεύθερη λειτουργία τους με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

- Κανένα νέο μέτρο και απρόσκοπτη πλέον λειτουργία του λιανεμπορίου χωρίς διαχωρισμό πελατών και «αστυνομικά» μέτρα επιτήρησης.