Διαφαινόμενη αποκλιμάκωση της πανδημίας υποδεικνύουν τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών, ανατρέποντας τις δυσοίωνες προβλέψεις του Αυγούστου που έκαναν λόγο για έξαρση κρουσμάτων τον Σεπτέμβριο. Πράγματι, η εικόνα στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας θέτει τις βάσεις για ένα ήπιο φθινόπωρο.

Με μια γενική ματιά, η διασπορά του κορωνοϊού στην Ελλάδα συνεχίζεται σε υψηλά επίπεδα, πρόκειται, όμως, για κατάσταση που οι ειδικοί χαρακτηρίζουν ελεγχόμενη και, μάλιστα, με πτωτικές τάσεις. Ενδεικτικές είναι, άλλωστε, οι σημερινές δηλώσεις του προέδρου του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε πως αυτή τη στιγμή η πανδημία βρίσκεται σε ύφεση και όλοι οι δείκτες καταγράφουν αποκλιμάκωση. Τόνισε, πάντως, ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα ισχύει τις επόμενες εβδομάδες, γι'αυτό και πρέπει να συνεχιστεί η τήρηση των μέτρων και η αύξηση των εμβολιασμών.

Την τάση για αποσυμπίεση που παρατηρείται και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) δείχνουν οι 364 διασωληνωμένοι ασθενείς (πέντε λιγότεροι από χθες – ανεμβολίαστοι σε ποσοστό 90,66%), καθώς και οι 224 νέες εισαγωγές σήμερα και 1.456 συνολικά την τελευταία εβδομάδα (183 λιγότερες από το επταήμερο 30 Αυγούστου – 5 Σεπτεμβρίου). Τέλος, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 37 νέοι θάνατοι.

Έρχεται μίνι lockdown σε τέσσερις περιοχές – Αρκετές ακόμη στο «μικροσκόπιο»

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η συνολικά καλή εικόνα μπορεί να ανατραπεί εν μία νυκτί, όπως υποδεικνύουν τα κατά τόπους στοιχεία ανά την επικράτεια. Τα μέχρι τώρα δεδομένα θεωρούνται από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας σχεδόν αναμενόμενα, βάσει του σημαντικά αυξημένου αριθμού διαγνωστικών ελέγχων που διενεργούνται πλέον, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι η κατάσταση επιτρέπει εφησυχασμό.

Πιο αναλυτικά, το τελευταίο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν 182.830 τεστ, σχεδόν τα μισά από αυτά της Τρίτης, αναδεικνύοντας 2.422 νέα κρούσματα σε ολόκληρη τη χώρα. Σημειώνεται ότι αύριο αναμένεται και πάλι σημαντικά μεγαλύτερος αριθμός διαγνωστικών ελέγχων (λόγω του σχετικού μέτρου για ανεμβολίαστους εργαζόμενους και μαθητές), θεωρείται, όμως, ότι και το σημερινό σύνολο μπορεί να δώσει ένα ρεαλιστικό αποτύπωμα της κατάστασης.

Σύμφωνα με αυτό, εξακολουθούν να υπάρχουν περιοχές που παρουσιάζουν σημαντικά επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο. Πιο αναλυτικά, στον επικαιροποιημένο επιδημιολογικό χάρτη που δημοσιεύθηκε σήμερα, Καβάλα, Ημαθία, Πιερία και Πέλλα έχουν βαφτεί «κόκκινες», με την σχετική ανακοίνωση για εφαρμογή μίνι locdkown να αναμένεται άμεσα από την Πολιτική Προστασία. Ενδεικτικό είναι ότι το ποσοστό θετικότητας στις ανωτέρω περιοχές βρίσκεται αυτή την εβδομάδα πολύ πάνω από τον μέσο όρο της επικράτειας (2,10%), ο οποίος, μάλιστα, είναι σημαντικά μειωμένος σε σχέση με το προηγούμενο επταήμερο (2,78%).

Συγκεκριμένα, στην Καβάλα, όπου σήμερα εντοπίστηκαν 50 νέες λοιμώξεις, το ποσοστό θετικότητας ανέρχεται σε 3.34%, στην Ημαθία (77 λοιμώξεις) φτάνει το 3,14%, στην Πιερία (66) το 2,43% και στην Πέλλα (74) το 2,95%. Υπενθυμίζεται ότι στο «κόκκινο» παραμένουν η Ευρυτανία με ποσοστό θετικότητας 5,03% και η Αργολίδα με 3,20%. Από τις υπόλοιπες μεγάλες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, πρωταθλήτρια στον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων βγαίνει παραδοσιακά η Αττική με 543, ενώ ακολουθούν Θεσσαλονίκη με 317, Λάρισα με 107, Ρόδος με 68, Αχαΐα με 67, Ηράκλειο με 57, Έβρος με 55 και Μεσσηνία με 52. Τέλος, στη λίστα των υψηλών ποσοστών θετικότητας συγκαταλέγονται, επίσης, η Κάρπαθος με 4,69%, η Καστοριά με 3,10%, η Θεσπρωτία με 2,75%, η Μύκονος και η Ροδόπη με 2,60%, Ηλεία και Κιλκίς με 2,42%.

Αγωνία για τα σχολεία – Δημιουργείται νέα πλατφόρμα ελέγχου για την εκπαιδευτική κοινότητα

Υπαρκτός είναι ο φόβος για διασπορά του κορωνοϊού στα σχολεία το επόμενο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, οι οποίοι βλέπουν το 20-25% των νέων κρουσμάτων να αφορά σε ηλικίες 0-17 ετών, ήδη τις πρώτες τρεις ημέρες επαναλειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων. Σήμερα, συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 567 νέες διαγνώσεις σε ανηλίκους από τα 38.285 αποτελέσματα και τους 42.979 επανελέγχους που δηλώθηκαν συνολικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Για την απλοποίηση του ελέγχου τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία, μάλιστα, δημιουργείται εντός των επόμενων ημερών η νέα πλατφόρμα edupass.gov.gr. Εκπαιδευτικοί, ακαδημαϊκοί, μαθητές και φοιτητές θαδηλώνουν εκεί το πιστοποιητικό που απαιτείται για τη συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία (εμβολιασμός, νόσηση, αρνητικό αποτέλεσμα PCR/rapid test ή self test), ανάλογα με τα ισχύοντα ανά περίπτωση υγειονομικά μέτρα και την ηλικιακή ομάδα όπου εντάσσεται κάθε φυσικό πρόσωπο.

Για τη νέα πλατφόρμα κατατέθηκε χθες προς ψήφιση στη Βουλή σχετική τροπολογία, ενώ έως την έναρξη λειτουργίας της, τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας εξακολουθούν να δηλώνουν αποτελέσματα ελέγχου και να εκδίδουν βεβαιώσεις μέσω του self-testing.gov.gr.