Στους 47 με 48.000 έχει φτάσει ο αριθμός των επιβατών που έχουν ταξιδέψει μέσω του αεροδρομίου του Αράξου, ξεπερνώντας έτσι σε μεγάλο βαθμό το σύνολο της επιβατικής κίνησης του 2020.

Ο αριθμός ολόκληρης της φετινής καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου που αναμένεται να κλείσει στις αρχές Οκτωβρίου, με τις τελευταίες πτήσεις που θα ταξιδέψουν μέσω του Αράξου, θα συγκλίνει κοντά στους 49 με 50.000, με δεδομένο ότι τον Σεπτέμβριο υπάρχει μία αισθητή μείωση των επισκεπτών στην περιοχή μας, αλλά και γενικότερα στην Ελλάδα.

Ο δείκτης των 50.000 επιβατών με τον οποίο αναμένεται να κλείσει η τουριστική περίοδος για τον Άραξο είναι ένας αριθμός διπλάσιος από αυτόν του 2020, τότε που η αντίστοιχη επιβατική κίνηση έφτασε μόλις τους 18.000. Απέχει όμως αρκετά από την κίνηση που είχε το αεροδρόμιο του Αράξου τις εποχές πριν από την πανδημία.

Το 2019 η επιβατική κίνηση στον Άραξο έφτασε στο σύνολο της τους 165.000 επιβάτες, παρόλο που προς το τέλος του Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, το αεροδρόμιο είχε κλείσει για μία εβδομάδα περίπου εξαιτίας της πυρκαγιάς που είχε ξεσπάσει και η οποία του είχε προκαλέσει ζημιές.

Αν δεν υπήρχε η φωτιά, σύμφωνα με τον αερολιμενάρχη του Αράξου, Γιώργο Γκουβίτσα, ο αριθμός της επιβατικής κίνησης θα ξεπερνούσε τους 190.000 και θα πλησίαζε τους 200.000.

Ακόμα καλύτερη ήταν η χρονιά του 2018 για το αεροδρόμιο του Αράξου, όταν η επιβατική κίνηση είχε ξεπεράσει στο σύνολο της τους 185.000 επιβάτες (αφίξεις και αναχωρήσεις), ενώ το 2017 είχε πετύχει το ρεκόρ που κρατάει από τότε όταν οι επιβάτες που ταξίδεψαν μέσα από τον κρατικό αερολιμένα είχαν αγγίξει τους 188.000.

Ικανοποιητικό με βάση τις συνθήκες

Όλοι αυτοί είναι αριθμοί που δεν έχουν ασφαλώς καμία σχέση με τους 50.000 (και αν) που θα κλείσει για τον Άραξο η φετινή τουριστική περίοδος.

Όμως το θετικό είναι ότι παρά τις δυσκολίες της πανδημίας, τα περιοριστικά μέτρα που επικρατούσαν σε κάθε χώρα και την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, ο Άραξος σημείωσε μια αύξηση που θεωρείται σημαντική, αλλά και ικανοποιητική για τις συνθήκες της εποχής.

Αν όλα πάνε καλά τη νέα χρονιά το αεροδρόμιο που αποτελεί και τον βασικό τροφοδότη του τουρισμού της Αχαΐας και της Ηλείας, θα φτάσει τους 100.000 επιβάτες, διπλασιάζοντας την κίνηση του και βάζοντας πλώρη για να αγγίξει το επίπεδο των ετών πριν από την εμφάνιση της πανδημίας.

Το ιστορικό της επιβατικής κίνησης

Θυμίζουμε ότι η άνοδος του Άραξου ξεκίνησε δειλά – δειλά από το καλοκαίρι του 2014, με τον κύριο όγκο των ξένων τουριστών να έρχονται από την Γερμανία και από την Ρωσία. Η ανοδική πορεία συνεχίστηκε το ‘15 και το ’16 και εκτοξεύτηκε το ’17, το ’18 και το ’19.

Ακολουθούν τα χρόνια της πανδημίας και της ύφεσης, του ’20 και του ’21. Φέτος η χρονιά ξεκίνησε αρνητικά τον Ιούνιο, αλλά και τον Ιούλιο, όμως από τα μέσα του μήνα υπήρξε μια αύξηση της τουριστικής κίνησης που κράτησε όλο τον Αύγουστο. Μένει λοιπόν να δούμε την ανάκαμψη του ’22 (σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις) και το πότε θα ξαναφτάσει η εκτόξευση της τουριστικής κίνησης για τον Άραξο και τη Δυτική Ελλάδα.