Η μετάλλαξη Δέλτα χτυπάει με μεγαλύτερη συχνότητα τους εφήβους και τα παιδιά, ακόμα και τα βρέφη.

Αυτό είναι μια κοινή διαπίστωση των επιστημόνων που προκύπτει μέσα από τα στοιχεία των κατά καιρούς νοσηλειών που έχουν γίνει στα νοσοκομεία της Πάτρας.

Προκύπτει όμως και μέσα από τα τηλέφωνα που λαμβάνουν οι παιδίατροι από γονείς που τους λένε ότι το παιδί τους έχει συμπτώματα, ρωτώντας τους τι θα πρέπει να κάνουν από εδώ και στο εξής.

Στην παιδιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου, μιας μονάδας που έχει νοσηλέψει περισσότερα από 120 παιδιά από τον περασμένο Οκτώβριο έως και σήμερα, νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή δύο παιδιά.

Με το άνοιγμα των σχολείων, με βάση πάντα τις εκτιμήσεις των ειδικών τα κρούσματα, αναμένεται να αυξηθούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα από τα αποτελέσματα των πρώτων self τεστ, προτού καν ξεκινήσουν τα σχολεία βρέθηκαν θετικά 28 άτομα σε όλη την Αχαΐα.  

Είναι απαραίτητη έτσι η ενίσχυση των νοσοκομείων της περιοχής, αλλά και γενικότερα της Δυτικής Ελλάδας με επιπλέον κλινικές, αλλά και κλίνες για να αντιμετωπίσουν αυτό το ενδεχόμενο της αύξησης των κρουσμάτων, άρα και των νοσηλειών, στις παιδικές ηλικίες.

Η αύξηση των κρουσμάτων στις παιδικές και εφηβικές ηλικίες, πριν καν ανοίξουν τα σχολεία δεν είναι ένα θέμα που απασχολεί μόνο την περιοχή μας, αλλά όλη την επικράτεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι το σύνολο των κρουσμάτων στα παιδιά σε όλη την Ελλάδα έφτασε τα 3.000 στον αριθμό, μια εβδομάδα προτού ανοίξουν τα σχολεία.

Η long covid στα παιδιά

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου της Πάτρας Άννα Μαστοράκου και στα όσα είπε σε ραδιοφωνική εκπομπή της ΕΡΤ, το ακόμα πιο ανησυχητικό, είναι ότι το σύνδρομο της long covid, με την έντονη κούραση, την υπνηλία και διάφορα άλλα συμπτώματα έχει ξεκινήσει να εμφανίζεται και στα παιδιά που ξεπερνούν την μόλυνση τους από τον ιό.

Παράλληλα, η έρευνα βρίσκεται ακόμα στην αναζήτηση για το αν ο κορωνοϊός σε παιδική ηλικία συνδέεται με χρόνια υποκείμενα νοσήματα που μπορεί να εμφανιστούν στο παιδί μετά την ασθένεια του από την covid, όπως αυτό του σακχαρώδη διαβήτη.

Για όλα οι επιστήμονες και οι ειδικοί τονίζουν την αυξανόμενη ανάγκη του εμβολιασμού των παιδιών, στην ηλικιακή κατηγορία των 12 με 17 ετών, αφού είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθούν τα ίδια, αλλά και αυτά να προστατεύσουν το περιβάλλον και τα δικά τους πρόσωπα.