Πτώση που θα ξεπεράσει το 40% αναμένουν τα καταστήματα εστίασης της Πάτρας από τη στιγμή που θα πέσει η θερμοκρασία και θα αναγκαστούν να λειτουργήσουν, κυρίως με τους κλειστούς χώρους, παρά με τους ανοικτούς.

Τα μέτρα που έχουν ξεκινήσει ήδη να εφαρμόζονται για τους μη εμβολιασμένους, απαγορεύοντας την είσοδο τους στους κλειστούς χώρους, ακόμα και με rapid τεστ, θα φέρουν μία σημαντική πτώση στον τζίρο των μαγαζιών, τη στιγμή που ήδη μετράνε συνεχώς λιγότερη δουλειά από την αρχή της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους επαγγελματίες εστίασης το πρώτο κύμα της πανδημίας έφερε μία πτώση στα καταστήματα τους που κυμάνθηκε μεταξύ του 30% και του 40%, ίσως και σε ένα μεγαλύτερο ποσοστό για τα εστιατόρια.

Το επόμενο άνοιγμα μετά το τέλος της 2ης καραντίνας έφερε και αυτό μια πτώση παρά την κίνηση που έδειξαν να έχουν αρχικά τα καταστήματα. Πτώση που κυμάνθηκε μεταξύ του 10% και του 20% σε σύγκριση με την αντίστοιχη καλοκαιρινή περίοδο.

Αν προχωρήσουμε σε προσθέσεις και υπολογισμούς όλων αυτών των ποσοστών το σύνολο της πτώσης στον τζίρο των καταστημάτων της εστίασης από την αρχή της πανδημίας σε σύγκριση πάντα με την κατάσταση που επικρατούσε πριν, φτάνει περίπου στο 60%.

Το 40% των ανεμβολίαστων και οι νέοι

Προσοχή όμως: Χωρίς το 40% της πτώσης που προκύπτει με βάση πάντα τις εκτιμήσεις των ανθρώπων της εστίασης από το μπλόκο στους ανεμβολίαστους. Άρα καταλήγουμε σε μια μεγάλη πτώση της δουλειάς που έχουν τώρα τα καταστήματα, σε σχέση με το 2019, την εποχή πριν από την πανδημία.

Το 40% της πτώσης που αναμένεται να φέρουν τα μέτρα για τους κλειστούς χώρους προκύπτει από το γεγονός ότι ο εμβολιασμένος πληθυσμός σε όλη την επικράτεια δεν ξεπερνάει το 60%.

Στην Αχαΐα δε, που το ποσοστό των εμβολιασμένων, ίσα που αγγίζει το 50%, η πτώση αυτή θα είναι ακόμα μεγαλύτερη για τα μαγαζιά εστίασης, σε περίπτωση που δεν αυξηθεί ο ρυθμός των εμβολίων.

Αν υπολογίσουμε επίσης ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των καταστημάτων απευθύνεται κυρίως στην νεολαία που εκεί τα ποσοστά των εμβολιασμένων είναι ακόμα πιο χαμηλά, τότε καταλαβαίνει εύκολα κανείς την δυναμική που χάνει ο κλάδος μέσα από τα μέτρα αυτά, αλλά και γενικότερα κατά την διάρκεια όλου του χρονικού διαστήματος της πανδημίας.

Στα...13 ευρώ ο καφές για έναν έφηβο

Το γεγονός ότι οι ανεμβολίαστοι ανήλικοι θα μπορούν να μπαίνουν στους κλειστούς χώρους εστίασης με ένα rapid τεστ, δεν αλλάζει σε καμία περίπτωση τα πράγματα για τους επαγγελματίες και τα μαγαζιά του κλάδου.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι για ένα καφέ των 2,5 και των 3 ευρώ που θέλει να πιει ένα άτομο σε μία καφετέρια θα πρέπει να πληρώνει και ένα ποσό της τάξεως των 10, όσο δηλαδή κάνει ένα rapid τεστ.

Σύνολο κοντά στα 13 ευρώ για ένα καφέ, σε έναν έφηβο που δεν έχει δουλειά για να βγάλει το δικό του μεροκάματο και ζει μέσα από το χαρτζιλίκι των γονιών του.

Κομμένος λοιπόν ο καφές για τους έφηβους, κομμένοι και οι έφηβοι από την εστίαση. Η εστίαση πεθαίνει τονίζουν οι επαγγελματίες στις αναρτήσεις και στις συζητήσεις τους. Εμείς θα το λέγαμε πιο ολοκληρωμένα για να μην φανούμε δραματικοί.

Η μίση εστίαση πεθαίνει και η άλλη μισή φυτοζωεί. Γιατί σίγουρα κάτω από αυτούς τους όρους, τις συνθήκες και τα πάσης φύσεως μέτρα, κανείς δεν ζει κανονικά…