Αναγκαία είναι η συνέχιση της λειτουργίας του μέγα εμβολιαστικού κέντρου της Αχαΐας, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας και υπεύθυνο για θέματα υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Χαράλαμπο Μπονάνο.

Ο κ. Μπονάνος που από την αρχή εξέφρασε την έντονη διαφωνία του με το ενδεχόμενο λουκέτο του μέγα εμβολιαστικού κέντρου της Πάτρας, στέλνοντας μάλιστα και σχετική επιστολή στον υπουργό Υγείας, Θανάση Πλεύρη, χαρακτήρισε την απόφαση αυτή παράλογη και εκτός πραγματικότητας για την υγειονομική πορεία της Αχαΐας.

«Δεν είναι δυνατόν από τη μία να λέμε στον κόσμο να έρχεται να εμβολιαστεί και από την άλλη να κλείνουμε το μεγαλύτερο εμβολιαστικό κέντρο που αποδεδειγμένα κάνει τους περισσότερους εμβολιασμούς στην περιοχή μας» τόνισε και συνέχισε λέγοντας:

«Δεν ξέρω αν το κλείσιμο του μέγα εμβολιαστικού κέντρου είναι οριστικό, αυτό που γνωρίζω και μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι είναι αναγκαίο να συνεχίσει την λειτουργία του για πολλούς και διάφορους λόγους, πρακτικούς και όχι μόνο.

Το μέγα εμβολιαστικό κέντρο είναι ένα πρότυπο κέντρο που έδωσε μαθήματα πολιτισμού στην εμβολιαστική διαδικασία και στην εξυπηρέτηση του κόσμου, σαν μία ξεχωριστή δομή υγείας που λειτούργησε υποδειγματικά.

Ένα ενδεχόμενο κλείσιμο αυτό του κέντρου θα επιβαρύνει το υγειονομικό προσωπικό του ΕΣΥ, αλλά και τις δομές της δημόσιας υγείας της περιοχής μας, με τον κόσμο που θα εμβολιαζόταν εκεί να αναγκάζεται να πάει στα κέντρα της πρωτοβάθμιας και στα νοσοκομεία.

Δεν είναι δυνατόν σε μία περίοδο που αναμένεται να υπάρξει μεγαλύτερη πίεση στο ΕΣΥ και στα νοσοκομεία, εμείς με μια απόφαση μας να τα επιβαρύνουμε ακόμα περισσότερο, αντί να προσπαθήσουμε να ελαφρύνουμε τον φόρτο που έχουνε. Ύστερα είναι η στιγμή που έρχεται αυτή η απόφαση, σε ένα χρονικό διάστημα που αναμένεται να ξεκινήσουν οι τρίτες δόσεις των εμβολίων».

Το 1/4 των εμβολίων της Αχαΐας γίνονται εκεί

Ο κ. Μπονάνος διαφωνεί κάθετα με το επιχείρημα των στελεχών του υπουργείου για την χαμηλή προσέλευση του κόσμου και τα λιγοστά εμβόλια που υποτίθεται ότι γίνονται σε αυτό.

«Βρισκόμαστε σε μία ανάκαμψη του ρυθμού των εμβολίων και μια ματιά στα στοιχεία που υπάρχουν το επιβεβαιώνουν. Στο μέγα εμβολιαστικό κέντρο γίνεται τουλάχιστον το ¼ των εμβολίων από αυτά που πραγματοποιούνται σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα της Αχαΐας.

Για παράδειγμα την Δευτέρα έγιναν 978 εμβόλια σε όλη την Αχαΐα. Τα περισσότερα από αυτά έγιναν εκεί, τουλάχιστον 230 και με ανοδική τάση. Το επιχείρημα για τη χαμηλή προσέλευση του κόσμου δεν στέκει».

Η συμβολική διάσταση της απόφασης

Και είναι επίσης και κάτι ακόμα σημαντικό που έχει μια συμβολική διάσταση και σχετίζεται και με λόγους εντυπώσεων και επικοινωνιακής τακτικής, γιατί όλα μετράνε στην προσπάθεια που γίνεται για να πειστεί ο κόσμος που έχει ακόμα αναστολές στο να κάνει το εμβόλιο.

«Είναι σαν να δίνεις έδαφος στους αντιεμβολιαστές» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Μπονάνος. «Έχει και αυτή την διάσταση το όλο θέμα. Είναι μία απόφαση παράλογη από κάθε πλευρά και εκτός πραγματικότητας» καταλήγει.