Τρίτη, αναμνηστική δόση εμβολίου Covid-19 θα χορηγηθεί στους Βρετανούς άνω των 50 ετών, τους φιλοξενούμενους οίκων ευγηρίας και το υγειονομικό προσωπικό, ανακοίνωσε την Τρίτη η βρετανική κυβέρνηση.

Η Κοινή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI) διευκρίνισε ότι για την αναμνηστική δόση θα προτιμηθούν εμβόλια τεχνολογίας mRNA –είτε μια δόση του εμβολίου της Pfizer είτε μισή δόση του Moderna, το οποίο περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα mRNA.

Όσοι δεν μπορούν να λάβουν εμβόλιο mRNA λόγω αλλεργίας μπορούν να χρησιμοποιήσουν το AstraZeneca, διευκρίνισε η επιτροπή σύμφωνα με το Sky News.

Η αναμνηστική δόση θα μπορεί να χορηγείται έξι μήνες μετά τη δεύτερη.

Η απόφαση έρχεται μία μέρα μετά το άρθρο που δημοσίευσαν στο Lancet κορυφαίοι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων, οι οποίοι θεωρούν ότι τα διαθέσιμα δεδομένα δεν δικαιολογούν τη χρήση αναμνηστικής δόσης.

Ο ΠΟΥ έχει ταχθεί κατά της τρίτης δόσης για τον γενικό πληθυσμό και επιμένει ότι τα διαθέσιμα αποθέματα εμβολίων πρέπει να διατεθούν στις φτωχότερες χώρες για την αναχαίτιση της πανδημίας και την αποτροπή εμφάνισης νέων στελεχών.