Η αύξηση των διαζυγίων κατά τη διάρκεια της καραντίνας, τόσο της πρώτης, όσο και της δεύτερης, είναι γεγονός.

Είναι άλλωστε μία κοινή διαπίστωση από τους δικηγόρους και τους νομικούς κύκλους της Πάτρας που είδαν την κίνηση στα γραφεία τους να αυξάνεται μέσα από τα διαζύγια. 

Όμως το φαινόμενο αυτό δεν έχει να κάνει τόσο με την καραντίνα από τη στιγμή που τα διαζύγια, σύμφωνα με τους δικηγόρους, συνεχίζονται και μάλιστα με πιο έντονους ρυθμούς, μετά το τέλος του δεύτερου lockdown.

To όλο θέμα έχει να κάνει με την εμφάνιση στο προσκήνιο των λεγόμενων συναινετικών διαζυγίων που έχουν απλουστεύσει σε μεγάλο βαθμό τις διαδικασίες και μειώσει στο ελάχιστο τον χρόνο την έκδοση τους.

Όπως φανερώνει και η λέξη απαραίτητη προϋπόθεση για ένα τέτοιο διαζύγιο είναι να συναινεί το ζευγάρι και να ζητούν από κοινού να χωρίσουν τον δρόμο τους, χωρίς να υπάρχουν διαφορές στα περιουσιακά στοιχεία ή στα κληρονομικά.

Ένα μεγάλο ποσοστό των νεαρών ζευγαριών που μετά από λίγο καιρό διαπιστώνουν ότι τελικά δεν μπορούν να ζήσουν μαζί καταφεύγουν σε αυτά τα διαζύγια για τα οποία το μόνο που χρειάζονται για να προχωρήσουν και να εκδοθούν, είναι δύο υπογραφές.

Με αυτόν τον τρόπο τα ζευγάρια, ακόμα και να έχουν κάποιες διαφορές, τις βάζουν στην άκρη, προκειμένου να συνεχίζουν την ζωή τους, σε χωριστούς δρόμους. Χαρακτηριστικό των διαζυγίων αυτών είναι ότι κανείς από τα μέλη του ζευγαριού δεν δικαιούται να διεκδικήσει διατροφή, πέρα από αυτή για το παιδί, εφόσον υπάρχει.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους της Πάτρας οι περισσότερες από τις υποθέσεις που αναλαμβάνουν πλέον έχουν να κάνουν με διαζύγια και μάλιστα αυτής της μορφής. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις επιταγές των υποθέσεων που υποχρεούνται να καταθέσουν στον συμβολαιογράφο το 80% σχεδόν έχει να κάνει με συναινετικά διαζύγια.