«Ζεστό» χρήμα στην τσέπη θα δουν μόνο οκτώ στους εκατό παλαιούς συνταξιούχους στο πλαίσιο των πληρωμών που ξεκινούν στα τέλη Σεπτεμβρίου και θα συνεχιστούν σταδιακά έως το τέλος του χρόνου.

Οι αυξήσεις και τα αναδρομικά που προκύπτουν από τον επαναυπολογισμό των κύριων συντάξεων με βάση τα νέα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης , αφορούν σε συνταξιούχους που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από το Μάιο του 2016, έχουν διανύσει πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης και δε διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά.

Σύμφωνα με την πρόσφατη επεξεργασία των στοιχείων από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, από 1,8 εκατ. παλαιούς συνταξιούχους οι 1.050.000 συνταξιούχοι δεν έχουν συμπληρώσει πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης.

Από τους εναπομείναντες 750.000 που έχουν διανύσει πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης οι 100.000 εμπίπτουν στις δύσκολες περιπτώσεις. Αυτό σημαίνει ότι ο επαναυπολογισμός τους θα καθυστερήσει και θα λάβουν αναδρομικά – αν δικαιούνται- προς το τέλος του χρόνου.

Από τις 650.000 που μένουν εντός του πλαισίου , οι 150.000 θα δουν αυξήσεις και αναδρομικά στην τσέπη. Οι αυξήσεις δεν ξεπερνούν τα 50 ευρώ καθώς οι περισσότεροι παλαιοί συνταξιούχοι διατηρούν προσωπική διαφορά και θα δοθούν σε 5 ετήσιες δόσεις, όπως προβλέπει ο νόμος. Το «κλειδί» στην υπόθεση της προσωπικής διαφοράς είναι η αύξηση του νόμου Βρούτση να είναι μεγαλύτερη του ποσού της προσωπικής διαφοράς ώστε να μειωθεί το ύψος της προσωπικής διαφοράς και το υπόλοιπο ποσό να πιστωθεί στο λογαριασμό τους.

Στην κατηγορία των παλαιών συνταξιούχων που περιμένουν τις πληρωμές περιλαμβάνονται:

50.000 παλαιοί συνταξιούχοι με μικρή θετική προσωπική διαφορά. Με τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης, ισοφαρίζουν την προσωπική διαφορά και κερδίζουν αύξηση μεσοσταθμικά 20-30 ευρώ.

100.000 παλαιοί συνταξιούχοι που έλαβαν αύξηση από 1/1/2019 (αρνητική προσωπική διαφορά) με τον νόμο Κατρούγκαλου. Οι εν λόγω συνταξιούχοι θα πρέπει να περιμένουν και νέα αύξηση κατά μέσο όρο 40-50 ευρώ.

Οι υπόλοιποι 500.000 θα δουν αυξήσεις μόνο στα χαρτιά καθώς διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά. Δηλαδή θα δουν λογιστική διαφορά στα εκκαθαριστικά τους και το όφελός τους θα είναι η μείωση της προσωπικής διαφοράς.

Τα νεότερα για τις πληρωμές

Τέλος Σεπτεμβρίου, με τις συντάξεις του Οκτωβρίου θα πληρωθούν τα αναδρομικά 23 μηνών οι παλαιοί συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από το Μάιο του 2016 . Βασική προϋπόθεση βέβαια, είναι να έχουν χρόνο ασφάλισης μεταξύ 30,1 και 40 έτη, και ο επανυπολογισμός να έχει βγάλει μεγαλύτερη αύξηση από την προσωπική τους διαφορά (αν είχαν).

Οι νέες αυξημένες συντάξεις, θα δοθούν τον Οκτώβριο, με τις συντάξεις Νοεμβρίου.

Πηγή: protothema.gr