Η μεγάλη τουριστική επένδυση 5 αστέρων σε παραθαλάσσια περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας προχωρά ολοταχώς τόσο για την αδειοδότησή της όσο και για τη χρηματοδότησή της.

Πρόκειται για την επένδυση 107,4 εκ. ευρώ, με την ονομασία Varko Bay Resort, στη θέση Βαρκό του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας, στην Αιτωλοακαρνανία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικού τύπου, η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της επένδυσης, η οποία μάλιστα έχει ήδη ένταχθεί στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων, πήρε το “πράσινο” φως με θετική γνωμοδότηση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Η ΣΜΠΕ είναι απαραίτητη για να προχωρήσει το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) για την περιοχή στην οποία θα λάβει χώρα το επενδυτικό έργο.

Παράλληλα, η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από την επένδυση, RND Investments Greece, έχει ήδη καταθέσει αιτήσεις για χρηματοδότηση τμημάτων της επένδυσης από τον Αναπτυξιακό Νόμο και έχει λάβει ήδη τις σχετικές εγκρίσεις.

Συγκεκριμένα, έχει εγκριθεί:

Το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας RND SPA INVESTMENTS GREECE M.IKE., που αφορά το πρότυπο spa. Το συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο, με εγκεκριμένο κόστος 7,048 εκ. ευρώ, θα ενισχυθεί με το ποσό των 3,87 ε. ευρώ από τον Αναπτυξιακό Νόμο, με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής.

το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας RND MARINA M.IKE., που αφορά της μαρίνας 51 θέσεων σκαφών στην περιοχή. Το συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο, με εγκεκριμένο κόστος 7,2 εκ. ευρώ, θα ενισχυθεί με το ποσό των 3,96 ε. ευρώ με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής.

Το προφίλ της επένδυσης

Το έργο αφορά τη δημιουργία σύνθετου τουριστικού καταλύματος σε έκταση 182 στρεμμάτων, στη θέση Βαρκό, του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας Αιτωλοακαρνανίας, συνολικής δυναμικότητας 580 κλινών.

Περιλαμβάνει τη δημιουργία νέου ξενοδοχείου 5 αστέρων, δυναμικότητας 121 δωματίων καθώς και 43 τουριστικές (επιπλωμένες) κατοικίες. Το ξενοδοχείο μάλιστα έχει ήδη κλείσει με σήμα της αλυσίδας Accor. Συγκεκριμένα, θα αποτελεί το δεύτερο ξενοδοχείο Banyan Tree στην Ευρώπη (μετά το Angsana Corfu στην Κέρκυρα).  Το σήμα Banyan Tree έχει ήδη 27 ξενοδοχεία σε 11 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Μεταξύ άλλων, θα δημιουργηθούν επίσης μαρίνα με δυνατότητα ελλιμενισμού έως 29 σκαφών, spa καθώς και ελικοδρόμιο / πεδίο προσγείωσης. Το spa θα δημιουργηθεί σε περιοχή της έκτασης που υφίσταται μια φυσική κοιλότητα και θα είναι υπόσκαφο.

Γύρω από το spa θα αναπτυχθούν οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, δημιουργώντας μια υποενότητα δωματίων στο βόρειο τμήμα της έκτασης. Κατά τη φάση της κατασκευής θα δημιουργηθούν 100 θέσεις εργασίας ενώ κατά τη διάρκεια της λειτουργίας θα δημιουργηθούν 30 θέσεις μόνιμης και 320 θέσεις εποχιακής εργασίας.

H επένδυση ανέρχεται σε 107,4 εκ. ευρώ και φορέας της είναι η εταιρεία RND Investments Greece. Σημειώνεται ότι η επένδυση έχει υπαχθεί στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων ήδη από τον Ιούλιο του 2020.

Πηγή: bizness.gr