Σε επτά χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ένας Τούρκος διακινητής, ο οποίος πριν από ένα χρόνο προσπάθησε να μεταφέρει στην Ιταλία με το τροχόσπιτό του συμπατριώτες του αλλά συνελήφθη από στελέχη του Λιμενικού στην Ελλάδα.

Την περασμένη Τετάρτη ολοκληρώθηκε στην Πάτρα το δικαστήριο, το οποίο επέβαλλε την επταετή φυλάκιση του κατηγορούμενου. Όμως σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να αποφυλακιστεί σε περίπου έξι μήνες (!), καθώς έχει εκτίσει ήδη 12 μήνες με «εθελοντική εργασία». Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως του απομένει άλλο ένα εξάμηνο με εργασία μέχρι να βγει οριστικά από τις φυλακές Κορυδαλλού όπου και κρατείται.

Το χρονικό της σύλληψης του διακινητή

Όλα έγιναν την πρώτη μέρα του περσινού Οκτωβρίου. Ο κατηγορούμενος, σύμφωνα με έγγραφο του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων που αποκαλύπτουμε σήμερα, αποδέχθηκε να μεταφέρει παράνομα μετανάστες στην Ιταλία. Όπως επισημαίνεται προσπάθησε να μεταφέρει έξι Τούρκους, οι οποίοι δεν είχαν τα απαραίτητα έγγραφα. Ο ίδιος ήταν στο λιμάνι της Πάτρας και οδηγούσε το τροχόσπιτο του, όπου είχε κρύψει τους μετανάστες που επρόκειτο να μεταφέρει στην Ιταλία. Όταν τα στελεχη του Λιμενικου προσπάθησαν να σταματήσουν το τροχόσπιτο για να ζητήσουν τα στοιχεία του, εκείνος έκανε ελιγμό για να τους αποφύγει χωρίς αποτέλεσμα. Σε σχετικό έλεγχο που έγινε εντοπίστηκαν οι μετανάστες που δεν είχαν χαρτιά και ο διακινητής συνελήφθη.

Τι είχε υποστηρίξει ο διακινητής

Τον Οκτώβριο του 2020 ο δράστης αποδέχτηκε την κατηγορία της διακίνησης στην απολογία του στον ανακριτή. Ο ίδιος ήταν κάτοικος Γερμανίας και έχει τουρκική καταγωγή. «Αποδέχομαι την τέλεση του κακουργήματος, δηλαδή της αποδοχής μεταφοράς των έξι τούρκων αλλά αρνούμε το πλημμέλημα δηλαδή την πράξη της απείθειας. Ήρθα στην Ελλάδα πριν έξι μέρες από την Γερμανία, μέσω Ιταλίας και ακτοπλοϊκώς στο λιμάνι της Πάτρας. Και οι 6 Τούρκοι ήθελαν να πάνε στην Ιταλία. Για τη μεταφορά τους δεν έχω λάβει κανένα χρηματικό ποσό αλλά εγώ έχω καλύψει όλα τα έξοδα του ταξιδιού. Από την Γερμανία ξεκίνησα με 3.250 ευρώ περίπου. Οι 2000 που βρέθηκαν με στην κατοχή μου είναι δικά μου χρήματα. Ήρθα από την Γερμανία με σκοπό να παραλάβω μία γυναίκα που πάσχει από καρκίνο και τα 2 παιδιά της, τουρκικής υπηκοότητας, από ένα κουρδικό καμπ στο Λαύριο ή κάπου στην Αθήνα. Την γυναίκα την έλεγαν…», είχε αναφέρει στην απολογία του ο κατηγορούμενος, που παρουσιάζει σήμερα το protothema.gr.

Ο ίδιος εξήγησε τότε πως ενώ αρχικά επρόκειτο να μεταφέρει μία γυναίκα που είχε καρκίνο εκείνη δεν απαντούσε στα μηνύματά του. Όταν έφτασε στο Λαύριο προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί της χωρίς αποτέλεσμα. Τότε, όπως είπε στην απολογία του, επικοινώνησε με τους φίλους του από τη Γερμανία που του είχαν πει να παραλάβει τη γυναίκα. «Αυτοί μου είπαν να επικοινωνήσω με έναν άνδρα με το όνομα…, ο οποίος ήταν μέσα στο καμπ και μάλλον ήταν αυτός που τα κανόνιζε όλα. Επικοινωνήσαμε με τον… και άλλους τέσσερις σε μία καφετέρια κοντά στο καμπ. Τότε εκείνος μου είπε να πάρω κάποια άλλα πρόσωπα μαζί μου αλλά εγώ αρνήθηκα και έφυγα», ανέφερε στην απολογία του, τονίζοντας πως στη συνέχεια μετέβη στην Αθήνα. Ο διακινητής είπε στη συνέχεια πως τον πήρε και πάλι ένας φίλος του από τη Γερμανία και τον απείλησε λέγοντάς του πως πρέπει να παραλάβει και να μεταφέρει τα πρόσωπα στην Ιταλία αλλιώς θα αντιμετώπιζε πρόβλημα. «Μου είπαν ότι είχαν καταγράψει τον αριθμό κυκλοφορίας από το τροχόσπιτό μου και πως αν δεν τους παραλάμβανα θα είχα πρόβλημα», είπε τότε στον ανακριτή.

Η αποφυλάκιση

Σύμφωνα με πληροφορίες ο άνδρας που καταδικάστηκε σε 7 χρόνια φυλάκιση θα εκτίσει μόνο ενάμιση χρόνο συνολικά, ενώ αναμένεται να πάρει πίσω και το τροχόσπιτο με το οποίο μετέφερε τους μετανάστες! «Το δικαστήριο μετά από πρόταση της κ. Εισαγγελέως αντιμετώπισε με επιείκεια τον κατηγορούμενο συνεκτιμώντας την ειλικρινή του στάση, τη μεταμέλειά του, την μη επανάληψη αποδεδειγμένα παρόμοιων πράξεων στο παρελθόν καθώς την εξαιρετική συμπεριφορά του κατά το διάστημα κράτησης. Αναμένεται η αποφυλάκισή του σε χρονικό διάστημα λιγότερο των 6 μηνών», δήλωσε ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου, Γιάννης Γλύκας.