Προβληματισμό έχει φέρει στον κατασκευαστικό κλάδο η αύξηση των τιμών στα οικοδομικά υλικά, βγάζοντας εκτός προγραμματισμού σε πολλές των περιπτώσεων τους επαγγελματίες του είδους που έχουν κλείσει συγκεκριμένες συμφωνίες για την αναδιαμόρφωση – ανακαίνιση κτιρίων ή ακόμα και για την ανέγερση οικοδομών.

Σύμφωνα με άρθρο του προέδρου του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Βασίλη Αϊβαλή στην εφημερίδα «Πελοπόννησο» μπορεί η αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας να συνεχίζεται και φέτος όμως το τελευταίο διάστημα ο τεχνικός κόσμος είναι έντονα προβληματισμένος λόγω της μεγάλης αύξησης των τιμών των οικοδομικών υλικών, η οποία θα την επηρεάσει ιδιαίτερα αρνητικά.

Η αύξηση αυτή δεν αφορά ένα είδος, σύμφωνα με αρκετούς πολιτικούς μηχανικούς, αλλά έχει να κάνει με μία γενικότερη αύξηση των τιμών στα οικοδομικά υλικά μέσα στο 2021 - προφανώς και λόγω της κατάστασης αυτής που έχει δημιουργηθεί με την πανδημία - και οι αρνητικές της συνέπειες θα φανούν μέσα στους επόμενους μήνες.

Το πρόγραμμα "Εξ' Οικονομώ"

Συνέπειες που θα αποτυπωθούν τόσο στην αύξηση των τιμών των καινούργιων κατασκευών, όσο και στους δείκτες της οικοδομικής δραστηριότητας, αντιστρέφοντας το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί μετά το τέλος των lockdown και παρά τα περιοριστικά μέτρα που υπήρχαν λόγω της πανδημίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με αρκετούς επαγγελματίες, η αύξηση των τιμών είναι σε τόσο μεγάλο βαθμό που το υπουργείο θα πρέπει να αναθεωρήσει το πρόγραμμα "Εξ Οικονομώ" ως προς τις τιμές που έχουν κοστολογηθεί οι παρεμβάσεις όλων των εργασιών οι οποίες δεν έχουν μεταβληθεί την τελευταία πενταετία.

Διαφορετικά η αύξηση κόστους των υλικών θα μετακυλήσει στους ιδιοκτήτες κάνοντας εντέλει ασύμφορο ένα σημαντικό εργαλείο αναβάθμισης των κτιρίων της περιοχής και όλης της χώρας.

Στο 39,8% η δραστηριότητα

Πάντως, η άνοδος της κατασκευαστικής δραστηριότητας στην Δυτική Ελλάδα παρουσιάζεται το δωδεκάμηνο του Ιουνίου του 2020 και του Μαΐου του 2021, όταν η πανδημία έδειξε ότι θα ανακόψει την ανάκαμψη της οικοδομής.

Το διάστημα αυτό (Ιούνιος 2020 – Μάιος 2021) χαρακτηρίστηκε για την Δυτική Ελλάδα με μια αύξηση στην έκδοση των οικοδοµικών αδειών της τάξεως του 39,8% και αύξηση σε τετραγωνικά µέτρα επιφάνειας 37%, σε σχέση πάντα µε το προηγούμενο δωδεκάµηνο.

Ωστόσο, η Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας που από το 2017 και μετά ακολουθεί την γενικότερη αυξητική τάση της οικοδομικής δραστηριότητας στην επικράτεια, ήταν από τους «ουραγούς» στην τριετία των ιστορικών χαµηλών για την χώρα (2014-2016), όταν ο κατασκευαστικός κλάδος δεν είχε συνέλθει ακόμα από την καθίζηση που είχε υποστεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Αϊβαλής: "Στοπ" στο "ράλι" αυξήσεων

Όμως οι προβλέψεις για τους επόμενους μήνες είναι μάλλον αρνητικές αφού αναφέρονται σε περιορισμό της οικοδομικής δραστηριότητας έως και αναστροφής του κλίματος λόγω της αύξησης των τιμών των οικοδομικών υλικών.

«Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει δραστικές πρωτοβουλίες για τον περιορισμό αυτού του «ράλι» αυξήσεων των υλικών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο τομέας των κατασκευών αποτελεί διαχρονικά βασικό πυλώνα ανάπτυξης της χώρας μας και στην περίοδο της κρίσης ήταν αυτός που αντανακλούσε το μέγεθος της κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας

Οφείλουμε όλοι να συντονίσουμε τις δυνάμεις μας για να τον προασπίσουμε, για να μην κλαίμε ακόμα μία φορά πάνω από το χυμένο γάλα» αναφέρει σε σχετική του ανάρτηση ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος, Βασίλης Αϊβαλής.


(Οι πίνακες και τα στοιχεία είναι από το άρθρο του κ. Αϊβαλή στην "Πελοπόννησο").