Αλήθεια τι αλλάζει ουσιαστικά στα μέτρα προστασίας για την εστίαση, σε ένα νομό που βρίσκεται για δεύτερη εβδομάδα σε καθεστώς μίνι lockdown;

Ουσιαστικά, παρά τα όσα αναγράφονται δεν αλλάζει κάτι που να αφορά τους πελάτες. Τι εννοούμε; Στους κλειστούς χώρους, έτσι και αλλιώς δεν θα μπορούσε κανείς να μπει χωρίς να έχει πάνω του πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Οι ανεμβολίαστοι απαγορεύονταν έτσι και αλλιώς στους κλειστούς χώρους από τα προηγούμενα μέτρα και όχι από αυτά που προέκυψαν με το νέο ΦΕΚ που εκδόθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής.

Αυτό που αλλάζει για την εστίαση δεν αφορά τους πελάτες, αλλά τους εργαζόμενους. Ένας ανεμβολίαστος εργαζόμενος θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνει ένα rapid τεστ την εβδομάδα, με δικά του έξοδα και αποδεικνύει με το έγγραφο αυτό που θα έχει στα χέρια του, είτε με την μορφή εντύπου, είτε με ηλεκτρονική μορφή, ότι δεν έχει κορωνοϊό.

Και εδώ δημιουργείται το εξής παράδοξο που ήδη έχει προκαλέσει την εύλογη απορία σε αρκετούς επαγγελματίες του κλάδου. Ένας ανεμβολίαστος μπορεί να είναι εργαζόμενος σε ένα κατάστημα εστίασης, έχοντας κάνει το rapid test, ενώ την ίδια στιγμή, το ίδιο άτομο δεν μπορεί να είναι πελάτης σε ένα μαγαζί και να μπει σε κλειστό χώρο.

Είναι και αυτό ένα από τα ερωτήματα που προκύπτουν από τις αποφάσεις και τα μέτρα της επιτροπής.

Το μέτρο που έκανε αίσθηση

Επίσης, ένα ακόμα μέτρο που προκάλεσε αίσθηση στον κλάδο από το νέο ΦΕΚ έχει να κάνει με το κόψιμο των άνω από 12 ετών στους κλειστούς χώρους εστίασης.

Ένα παιδάκι ανεμβολίαστο, δηλαδή, δεν θα μπορεί να πηγαίνει για έναν καφέ ή για ένα φαγητό μαζί με τους εμβολιασμένους γονείς του σε ένα κατάστημα εστίασης.

Η απόφαση αυτή δείχνει τις προθέσεις της κυβέρνησης για το θέμα του εμβολιασμού στους ανηλίκους και ερμηνεύεται ως ένα επιπλέον μέτρο πίεσης στους ανεμβολίαστους.

Όμως ως μέτρο έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις στην εστίαση αφού όπως έλεγαν επαγγελματίες επιβεβαιώνει όσους υποστηρίζουν ότι ο κλάδος έχει στοχοποιηθεί.

Δεν γίνεται, όπως λένε οι επαγγελματίες της εστίασης, οι μαθητές να πηγαίνουν στα σχολεία για μάθημα με self test και στα μαγαζιά του κλάδου να επιτρέπονται μόνο οι εμβολιασμένοι της ίδιας ηλικίας. 

Η αβεβαιότητα καλά κρατεί

Η ουσία, πάντως, δεν αλλάζει, έτσι και αλλιώς, για τα καταστήματα εστίασης.

Από τη στιγμή που οι ανεμβολίαστοι παραμένουν περισσότεροι από τους εμβολιασμένους, το γεγονός αυτό μειώνει την δυναμική του τζίρου και της πελατείας τους.

Γι' αυτό και τα περισσότερα καταστήματα με κλειστούς χώρους δεν έχουν καν προχωρήσει σε ανακαινίσεις ή σε αναδιαμορφώσεις, γνωρίζοντας ποια είναι η κατάσταση, αλλά και μη γνωρίζοντας το τι μπορεί να αλλάξει και να προκύψει στη συνέχεια.