Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την περ. Δευτέρα διόρισε τον Χρήστο Στυλιανίδη στην θέση του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας. Πριν, κατά και μετά τον διορισμό του, δημιουργήθηκε πρωτοφανής σάλος με επαίνους αλλά και με σκληρές επικρίσεις.

  • Έλληνες δημοσιογράφοι έφτασαν στο σημείο να αναφερθούν στην Κύπρο ως… «εξωτερικό». Και να διερωτηθούν αν μέσα στα 11 εκ. των Ελλήνων δεν υπήρχε άξιος και κατάλληλος για να διοριστεί και έπρεπε ο Μητσοτάκης να κάνει… εισαγωγή «άριστου» από την Κύπρο.

Ο διορισμός Στυλιανίδη μπορεί να αναλυθεί μέσα από το πρίσμα των εξής πτυχών.

>Πρώτον, γιατί ένας Έλληνας της Κύπρου και όχι ένας Ελλαδίτης; Κυρίως, γιατί όχι ένα ικανό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας; Είναι συνήθης και διαχρονική πρακτική, στην Ελλάδα και στην Κύπρο, ο εκάστοτε Πρωθυπουργός ή Πρόεδρος, να επιλέγουν κομματικά στελέχη, φίλους ή και άλλους συνεργάτες, οι οποίοι συνέβαλαν στην εκλογική νίκη.

Αυτή η πρακτική υποβάλλει ότι ο εκάστοτε διορισμός γίνεται πρώτα με ψηφοθηρικά κριτήρια, με το πολιτικό και κομματικό εκτόπισμα του διοριζόμενου και, προπάντων, με την προοπτική τι θα αποφέρει μελλοντικά σε ψήφους στο κόμμα.

  • Να υπενθυμίσουμε πως ο Γέρος της Δημοκρατίας, Γ. Παπανδρέου, διόρισε τον Έλληνα Κύπριο, Λουκή Ακρίτα, στην θέση του Υφυπουργού Παιδείας. Επίσης, ο Παναγιώτης Λαμπρίας, κυπριακής καταγωγής από την πλευρά του πατέρα του, ήταν Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Κ. Καραμανλή, ενώ χρημάτισε και ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Γιάννος Κρανιδιώτης ήταν σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου, Υφυπουργός Εξωτερικών επί Σημίτη και ευρωβουλευτής. Σήμερα, ο Μητσοτάκης διόρισε τον Χρήστο Στυλιανίδη και με την απόφασή του διαρρηγνύει κατεστημένες πρακτικές δεκαετιών.

>Δεύτερον, ο διορισμός του Στυλιανίδη μπορεί να ιδωθεί και από ιδεολογικής σκοπιάς. Ήταν μέλος του «Ρήγα Φεραίου», οργάνωση νεολαίας του ΚΚΕ εσωτερικού. Όντας φοιτητής, όπως μαρτυρούν συμφοιτητές του, ήταν έντονα ακροαριστερών τοποθετήσεων και επέκρινε σκληρά την «φασιστική, εθνικιστική δεξιά». Μέχρι που αίφνης προσέγγισε την οργάνωση νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας και την Πρωτοπορία του Δημοκρατικού Συναγερμού.

  • Έκτοτε, οι μετακινήσεις του σε κομματικούς και ιδεολογικούς χώρους τον οδήγησαν από Εκπρόσωπο του Π. Πασχαλίδη σε Κυβερνητικό Εκπρόσωπο του Γλ. Κληρίδη και μετέπειτα του Ν. Αναστασιάδη. Εξελέγη βουλευτής και ευρωβουλευτής και διορίστηκε Επίτροπος στην ΕΕ.

Διαφώνησε με τον Αναστασιάδη στο Κυπριακό (Crans Montana) και τον επέκρινε για τα «χρυσά διαβατήρια» ανκαισυμπορεύτηκαν στην εκβιαστική επιβολή του τερατουργήματος Ανάν.

  • Ο Χρ. Στυλιανίδης κατηγορείται ότι φέρεται να εισέπραξε χρήματα από τους Αμερικανούς για να προωθήσει και να… εξηγήσει στους Κυπρίους το ανοσιούργημα Ανάν, που θα παρέδιδε αύτανδρη την Κυπριακή Δημοκρατία σε μία νέα τουρκοκρατία.

Ούτε απολογήθηκε για τους τότε εκβιασμούς και απειλές κατά των Ελλήνων Κυπρίων, ούτε και έδωσε εξηγήσεις για τον κατ’ ισχυρισμόν χρηματισμό του.

>Τρίτον, είναι η πολιτική διάσταση του διορισμού Στυλιανίδη. Μπορεί να φέρεται ότι έχει επιτελέσει διάφορα, όντας Επίτροπος (με τηβοήθεια της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών), αλλά η Ελλάδα είναι αχαρτογράφητα νερά.

  • Η ελληνική γραφειοκρατία είναι ακόμα αήττητη, τα κομματικά και πολιτικά δρώμενα είναι τελείως διαφορετικά από την Ευρώπη. Θα φανεί πολύ σύντομα αν θα τα καταφέρει. Άλλωστε κάθε πολιτική κρίνεται εκ του αποτελέσματος.

Όμως, υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες, που υποβάλλουν ότι ο διορισμός δεν φαίνεται να έγινε μόνο για την Πολιτική Προστασία. Ο Στυλιανίδης είναι στενά συνδεδεμένος με το ΕΛΙΑΜΕΠ (δες και Ηρακλείδης, Ιωακειμίδης, Ντόκος), άντρο ναινέκων και δήθεν εκσυγχρονιστών συμβούλων του Σημίτη.

  • Ανήκε στη Σημιτική πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ. Μητσοτάκης, Αναστασιάδης, Ντόρα, Στυλιανίδης, Άννα Διαμαντοπούλου είναι ορκισμένοι Αναν-ιστές, σε συνέργεια με τους ντόπιους Αβ. Νεοφύτου, Στ. Στεφάνου, κλπ, που ομνύουν στην τουρκοφρενή διζωνική, το προστάδιο της τουρκοποίησης της Κύπρου.

Ο Χρ. Στυλιανίδης δεν έχει ξεκάθαρη πολιτική ή ιδεολογική ταυτότητα. Είναι ένας πολιτικός-ιδεολογικός γυρολόγος. Δηλ. είναι ένας πετυχημένος πολιτικός καιροσκόπος, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε και αξιοποίησε ευκαιρίες, θέσεις και συγκυρίες, «έθαψε» συντρόφους και συνεργάτες, για να ανελιχθεί και να φτάσει σήμερα να προαλείφεται ή και να προαναγγέλλεται (ακόμα και από τον Στ. Μαλά!), ως ένας εκ των υποψηφίων για τις Προεδρικές του 2023.

Οι πολιτικές του φιλοδοξίες προφανώς ενόχλησαν τον Ν. Αναστασιάδη, ο οποίος τον έστειλε Επίτροπο στις Βρυξέλλες, με βοηθό τον Μακάριο Δρουσιώτη.

Ναι, αυτόν που εξέδωσε το γνωστό βιβλίο, «Η Συμμορία», με αποκαλύψεις για αθλιότητες, απάτες, το κούρεμα, τη διαπλοκή πολιτικών, κομματικών, δικηγόρων και επιχειρηματιών, τη διαφθορά της διακυβέρνησης και του Προέδρου Αναστασιάδη αλλά… χωρίς αναφορά στον Χρ. Στυλιανίδη.

  • Ο Ν. Αναστασιάδης, ορκισμένος Αναν-ιστής, δήλωσε κατ’ επανάληψιν ότι δεν θα είναι για τρίτη φορά υποψήφιος. Όμως οι περισσότεροι των φερόμενων ως υποψηφίων για την προεδρία είναι σεσημασμένοι ναινέκοι, Αναν-ιστές και τουρκολάγνοι.

Αν ο Χρ. Στυλιανίδης επιτύχει ως Υπουργός Πολιτικής Προστασίας, ο δρόμος θα στρωθεί για να διεκδικήσει την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι αναμενόμενο ότι όλος ο εσμός των Αναν-ιστών θα τον στηρίξει για να εκδικηθούν το βροντερό ΟΧΙ. Ο Θεός, πλέον, σώζοι τον κυπριακό Ελληνισμό…

*Πρώην Αρχισυντάκτης-Διευθυντής – Αρθρογράφος-αναλυτής στην κυπριακή εφημερίδα «Η Σημερινή» -ΜΑ στις Διεθνείς Σχέσεις και Ευρωπαϊκές Σπουδές του Πανεπιστημίου Λευκωσίας-Πτυχιούχος της Ανωτάτης Σχολής Δημοσιογραφίας της Lille – Université Catholique de Lille–France.