«Πρώτο κουδούνι» σήμερα στα νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια της Πάτρας, αλλά και ολόκληρης της χώρας.

Οι μαθητές προσήλθαν στις σχολικές μονάδες το πρωί της Δευτέρας και ακολούθησε ο προγραμματισμός του κάθε σχολείου.

Ενάμιση χρόνο από την έναρξη της πανδημίας και μετά την πολύμηνη τηλεκπαίδευση, τα μαθήματα γίνονται και πάλι στο σχολείο.

Φέτος εισάγονται τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Σύμφωνα με το υπ. Υγείας, αναβαθμίζεται η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, ενισχύονται τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία, ενώ ιδρύονται τα πρώτα έξι Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια.

Με τι μέτρα ανοίγουν τα σχολεία

Μαθητές 12 ετών και άνω και εκπαιδευτικοί πρέπει να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης τελευταίου εξαμήνου.

Αν δεν έχουν τα παραπάνω δικαιολογητικά, οι μαθητές υποχρεούνται να προσκομίζουν αρνητικό self test, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο.

Αντίστοιχα, οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει από COVID 19 πρέπει να έχουν βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα γίνεται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (έως και 48 ώρες πριν από την προσέλευση την Τρίτη και την Παρασκευή) με ευθύνη και κόστος του εργαζομένου.

Για την πρώτη εβδομάδα το self test πρέπει να έχει γίνει την Κυριακή ή το πρωί της Δευτέρας, πριν από το σχολείο.

Τι προβλέπεται σε περίπτωση κρούσματος

Για τα κρούσματα στα σχολεία προβλέπεται ότι μία τάξη θα κλείνει μόνο εάν έχει νοσήσει πάνω από το 50% των μαθητών και συγκεκριμένα 50%+1 μαθητές του τμήματος, και θα γίνεται τηλεκπαίδευση.

Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού, απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες. Επιστρέφει στη σχολική μονάδα έπειτα από τουλάχιστον δέκα ημέρες και την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Επιπλέον, για τις στενές επαφές προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα επτά ημερών ως εξής:

•Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

-δυο εργαστηριακά τεστ-rapid πέραν των προβλεπομένων

-εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν κοντά στο κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ (τις ημέρες που δεν κάνουν τα δυο εργαστηριακά).

•Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

-δυο αυτοδιαγνωστικά τεστ ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.