Στην άρση του τελευταίου περιοριστικού μέτρου για την πανδημία του κορωνοϊού, την επίδειξη πιστοποιητικών εμβολιασμού στα νυχτερινά κέντρα, προχώρησε την Παρασκευή η Δανία, η πρώτη χώρα της ΕΕ που επιστρέφει στην προ πανδημίας καθημερινότητα.

Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού είχαν τεθεί σε ισχύ τον Μάρτιο του 2021, εποχή κατά την οποία η Δανία είχε αρχίσει βαθμηδόν να χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα και καταργήθηκαν παντού από την 1η Σεπτεμβρίου. Από την Παρασκευή δεν θα απαιτούνται πλέον ούτε στα night club. «Είμαστε σίγουρα στην πρώτη γραμμή στη Δανία, καθώς δεν έχουν πλέον περιορισμούς και βρισκόμαστε στην άλλη πλευρά της πανδημίας χάρη στην εκστρατεία του εμβολιασμού», δήλωσε ο Ούλρικ Όρουμ Πέτερσεν, διοργανωτής εκδηλώσεων της Live Nation.

50.000 άτομα βρέθηκαν χθες βράδυ σε μια συναυλία στην Κοπεγχάγη, που ουσιαστικά είναι η πρώτη του είδους της στην Ευρώπη εδώ και δύο χρόνια. Η Live Nation είχε ήδη οργανώσει στις 4 Σεπτεμβρίου το πρώτο υπαίθριο φεστιβάλ με την επωνυμία «Επιστροφή στη Ζωή», που συγκέντρωσε 15.000 άτομα στην Κοπεγχάγη. «Η παρουσία μου ανάμεσα στο πλήθος, η δυνατότητα να τραγουδώ ελεύθερα μ’ έκανε σχεδόν να ξεχάσω τον κορωνοϊό κι όλα όσα περάσαμε τους τελευταίους μήνες», δήλωσε η 26χρονη Έμιλι Μπέντιξ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Κλειδί» η εμβολιαστική εκστρατεία και η συμμόρφωση των Δανών με τα μέτρα

Η εμβολιαστική εκστρατεία στη Δανία προχώρησε με ταχύτατους ρυθμούς με αποτέλεσμα σήμερα να έχει εμβολιαστεί πλήρως το 73% των 5,8 εκατ. κατοίκων της χώρας και το 96% των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών. «Στόχος μας είναι να κινούμαστε ελεύθερα. Αυτό που θα συμβεί τώρα είναι ότι ο κορωνοϊός θα κυκλοφορεί μεν, αλλά θα βρίσκει εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί. Ο κορωνοϊός δεν αποτελεί πλέον απειλή για την κοινωνία μας χάρη στα εμβόλια», δήλωσε ο επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου Ροσκίλντε, Λόνε Σίμονσεν.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ η Δανία επωφελήθηκε από τη συμμόρφωση των κατοίκων της στα μέτρα της κυβέρνησης και από τη στρατηγική που υιοθέτησε για την ανάσχεση της πανδημίας. «Όπως πολλές χώρες, η Δανία, στη διάρκεια της πανδημίας, εφήρμοσε μέτρα δημόσιας υγείας για να μειώσει τη μετάδοση, αλλά ταυτόχρονα βασίστηκε και στην εθελοντική συμμόρφωση ατόμων και κοινοτήτων», δήλωσε η Κάθριν Σμόλγουντ, του τμήματος εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ για την Ευρώπη.

Προσεκτική επιστροφή στην κανονικότητα

Με περίπου 500 ημερήσια κρούσματα και ρυθμό αναπαραγωγής του κορωνοϊού στο 0,7 οι Αρχές στη Δανία λένε ότι έχουν θέσει υπό έλεγχο τον κορωνοϊό. Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας Μάγκνους Χόινικε, δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να επαναφέρει μέτρα τάχιστα, αν παραστεί ανάγκη. Οι Αρχές επιμένουν ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα πρέπει να συνδυαστεί με αυστηρά μέτρα υγιεινής και την απομόνωση όσων μολύνονται καθώς ο ΠΟΥ θεωρεί ακόμη κρίσιμη την κατάσταση με την πανδημία ανά την υφήλιο και συνιστά αυξημένη προσοχή. «Κάθε χώρα θα πρέπει να αγρυπνά μέχρι να αλλάξει η επιδημιολογική κατάσταση», σημειώνει η Σμόλγουντ.

Η κυβέρνηση της Δανίας έχει πει ότι θα παρακολουθεί στενά τον αριθμό των νοσηλευόμενων – κάτω από 130 αυτή τη στιγμή – καθώς και τις παραλλαγές ενδιαφέροντος και ανησυχίας του κορωνοϊού, ενώ από χθες οι ομάδες υψηλού κινδύνου μπορούν να κάνουν και τρίτη δόση του εμβολίου. Όπως είπε ο επιδημιολόγος Σίμονσεν, τα εμβόλια μέχρι στιγμής παρέχουν προστασία έναντι παραλλαγών, αλλά αν εμφανιστούν κάποιες απ’ αυτές που θα είναι ανθεκτικές στα εμβόλια, τότε θα πρέπει οι Αρχές να ανασχεδιάσουν τη στρατηγική τους. Πάντως, παρά την άρση των μέτρων, οι ταξιδιώτες που φθάνουν στη Δανία, θα πρέπει να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ PCR, ενώ η χρήση μασκών είναι υποχρεωτική στα αεροδρόμια.