Διάσημο ανά την υφήλιο για την περίφημη Golden Gate Bridge, τις γειτονιές του με το ιδιαίτερο πνεύμα και την πλούσια ιστορία, τα εστιατόρια και την ανθοφόρα βιομηχανία τεχνολογιών αιχμής το Σαν Φρανσίσκο φιγουράρει πλέον στην κορυφή της λίστας με τις καλύτερες πόλεις του πλανήτη του Time Out.

Το περιοδικό επιστράτευσε τους συντάκτες του ανά την υφήλιο, ενώ ζήτησε και τη γνώμη κάπου 27.000 κατοίκων πασίγνωστων μεγαλουπόλεων του πλανήτη προκειμένου να συγκροτήσει τον κατάλογο με τις 37 καλύτερες πόλεις του πλανήτη, λαμβάνοντας υπόψη τη νυχτερινή τους ζωή, τα ρεστοράν και τα πολιτιστικά δρώμενα, αλλά και την αίσθηση συλλογικότητας, που είναι πιθανώς σημαντικότερη από ποτέ σε καιρούς πανδημίας.

Παράλληλα μέτρησαν τις πρωτοβουλίες των δημοτικών Αρχών για την προστασία του περιβάλλοντός, την προσήλωσή τους στον ακτιβισμό και γενικά τη φιλικότητα προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Κι όπως επισημαίνει το Time Out, το Σαν Φρανσίσκο κατέκτησε την πρωτιά χάρη «στον ανίκητο συνδυασμό της προοδευτικότητας, της αποδοχής και της βιωσιμότητας» - αν και απουσίαζε από την πρώτη δεκάδα της σχετικής φετινής λίστας του Εconomist Inteligence Unit
Το «πνεύμα της κοινότητας» στο Σαν Φρανσίσκο

Το περιοδικό πλέκει το εγκώμιο του Σαν Φρανσίσκο ως «καλύτερης πόλης» του κόσμου για τη φετινή χρονιά και για τον τρόπο που αντέδρασε στην πανδημία, αλλά και για ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης στις ΗΠΑ. Ακόμη και εν μέσω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων οι κάτοικοι της αμερικανικής μεγαλούπολης βρήκαν τρόπους να στηρίζουν ο ένας τον άλλον, όπως π.χ. όταν κρεμούσαν τσάντες με προζύμι σε κολώνες του δικτύου τηλεφωνίας για να τις μαζεύουν περαστικοί και να φτιάχνουν ψωμί. Παράλληλα το Time Out επαινεί το Σαν Φρανσίσκο και για τους χώρους πρασίνου του, αλλά και επειδή οι κάτοικοί του επέλεξαν να δειπνούν στους υπαίθριους χώρους των εστιατορίων με αποτέλεσμα ολόκληρη η πόλη να θυμίζει ένα «τεράστιο υπαίθριο πάρτι».

«Η φετινή λίστα με τις καλύτερες πόλεις του πλανήτη αναδεικνύει εκείνα τα αστικά κέντρα που προσαρμόστηκαν καλύτερα στις νέες συνθήκες, σε μια περίοδο που σε μεγάλο βαθμό δεν “έπαιζαν” παράγοντες -κλειδιά, όπως η διασκέδαση, ο πολιτισμός και η κοινωνικοποίηση, οι οποίοι καθιστούν τις μεγαλουπόλεις αυτές ιδανικές για μόνιμη κατοικία. Θα πίστευε κανείς ότι η πανδημία θα “σκότωνε” τα υπέρ της διαμονής σε μια πόλη, αλλά τα αποτελέσματα της έρευνάς μας δείχνουν ότι είναι υψηλότερο παρά ποτέ το πνεύμα της συλλογικότητας, οι άνθρωποι στηρίζουν ο ένας τον άλλον, όπως και ντόπιες επιχειρήσεις και πρωτοβουλίες και πολλοί μάλιστα το διασκεδάζουν», σχολίασε η αρχισυντάκτρια του Time Out, Κάρολαϊν ΜακΤζιν.

Την κορυφαία πεντάδα με τις καλύτερες πόλεις του πλανήτη συμπληρώνουν το Άνστερνταμ, το Μάντσεστερ, η Κοπεγχάγη και η Νέα Υόρκη.

Αυτές είναι οι δέκα καλύτερες πόλεις του κόσμου για το 2021 σύμφωνα με το Time Out:

1. Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ

2. Άμστερνταμ, Ολλανδία

3. Μάνστεστερ, Βρετανία

4. Κοπεγχάγη, Δανία

5. Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

6. Μόντρεαλ, Καναδάς

7. Πράγα, Τσεχία

8. Τελ Αβίβ, Ισραήλ

9. Πόρτο, Πορτογαλία

10. Τόκιο, Ιαπωνία