180 σχολικές καθαρίστριες προσέλαβε ο δήμος της Πάτρας για τις ανάγκες της νέας σχολικής χρονιάς, με τις 36 από αυτές να αναλαμβάνουν δουλειά ύστερα από πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής.

Η κυβέρνηση προσέλαβε 144 σχολικές καθαρίστριες, όμως στη δημοτική αρχή, κρίνοντας ότι ο αριθμός αυτός δεν επαρκούσε για να καλύψει τις ανάγκες των σχολείων της Πάτρας σε συνθήκες covid, αποφάσισε να προχωρήσει σε επιπλέον 36 προσλήψεις.

Εκτός αυτού όλες αυτές οι καθαρίστριες θα εργάζονται με την μορφή πλήρους ωραρίου, παίρνοντας την ανάλογη ασφάλιση, αλλά και τα αντίστοιχα χρήματα, αφού ένα μεγάλο ποσοστό από αυτές, σύμφωνα με τα όσα προέβλεπε η κυβέρνηση θα έπιανε δουλειά part time.

Τα επιπλέον χρήματα που ξεπερνούν το ποσό των 400.000 ευρώ θα τα βάλει από μόνος του ο δήμος, καλύπτοντας τα από δικούς του πόρους. Η απόφαση αυτή κρίθηκε αναγκαία αφού εκτός του ότι η δημοτική αρχή δεν σκοπεύει να συνθηκολογήσει με το καθεστώς της μερικής απασχόλησης και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας που υπογράφει ακόμα και το κράτος, πρέπει να γίνει και για λόγους ασφαλείας κατά του κορωνοϊού.

Τα σχολεία ανοίγουν κάτω από συνθήκες πανδημίας για ακόμα μία χρονιά και για να μπορέσει να υπάρξει η απαιτούμενη ασφάλεια για τα παιδιά στον τομέα της καθαριότητας, χρειάζονται άτομα που να καθαρίζουν τους χώρους των αιθουσών και των διαδρόμων κάθε μία ώρα σχεδόν.

Κατά συνέπεια με τη μερική εργασία και τις καθαρίστριες να ξεσκονίζουν πριν και μετά το τέλος των διδακτικών ωρών, δεν ήταν αρκετό για να λειτουργήσουν τα σχολεία με ασφάλεια.

Και εσωτερική ενίσχυση

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο δήμος της Πάτρας έχει στο σύνολο του 257 σχολεία τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν δικά τους σχολικά κτίρια και αίθουσες.

Ακόμα και με τις 180 καθαρίστριες ο τομέας της καθαριότητας στα σχολεία θα χρειαστεί ενίσχυση και για αυτό ο δήμος σκοπεύει να μεταθέσει τουλάχιστον 20 υπαλλήλους του επιπλέον που εργάζονται σε άλλες θέσεις της καθαριότητας.

Συνολικά έτσι οι καθαρίστριες που θα εργάζονται στην καθαριότητα στα σχολεία, σε καθημερινή βάση θα ξεπερνούν τις 200 για όλα τα σχολικά συγκροτήματα της επικράτειας του δήμου.

Οι πάνω από 200 σχολικές καθαρίστριες βρίσκονται σε ετοιμότητα και έχουν ήδη ξεκινήσει ήδη την εργασία τους -  οι διαδικασίες πρόσληψης ολοκληρώθηκαν μέσα σε ελάχιστο χρόνο - έτσι ώστε οι σχολικοί χώροι να είναι καθαροί από την πρώτη μέρα κιόλας της νέας σχολικής χρονιάς.