Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό το γαϊτανάκι των αποκαλύψεων αναφορικά με τη «φάμπρικα» χορήγησης πλαστών πιστοποιητικών, η οποία είχε στηθεί στο Κέντρο Υγείας του Παλαμά Καρδίτσας.

Μολονότι από την Ένορκη Διοικητική Εξέταση που διέταξε άμεσα ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ, Φώτης Σερέτης ταυτοποιήθηκαν 34 πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, ένας μεγάλος αριθμός αυτών προκύπτει πως έχουν διοχετευθεί αποκλειστικά και μόνο σε υγειονομικούς, εντείνοντας την ανησυχία για την περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού σε κεντρικές νοσοκομειακές μονάδες.

Μέχρι σήμερα, από τα συνολικά 34 πλαστά πιστοποιητικά με «κοιτίδα» τον Παλαμά Καρδίτσας, έχουν εντοπιστεί:

· 4 πλαστά πιστοποιητικά στο Νοσοκομείο Γ.Γεννηματάς της Θεσσαλονίκης, τα οποία είχαν στην κατοχή τους μία μόνιμη διοικητική υπάλληλος - συγγενής πρώτου βαθμού με την «πρωταγωνίστρια» της υπόθεσης διοικητική υπάλληλο στον Παλαμά, μία νοσηλεύτρια και δύο τραυματιοφορείς.
· 3 πλαστά πιστοποιητικά στην Κοζάνη, όπου το ένα εντοπίστηκε σε νοσηλεύτρια στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο και τα άλλα δύο σε Κέντρα Υγείας του νομού,
· αλλά και ένα πλαστό πιστοποιητικό στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, το οποίο φέρεται να κατέχει νοσηλευτής, η σύζυγος του οποίου εργάζεται στο Νοσοκομείο Γ.Γεννηματάς, στη Θεσσαλονίκη.

Το γεγονός, μάλιστα, ότι οι ψευδείς βεβαιώσεις εμβολιασμού από τον Παλαμά κατέληξαν σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Κοζάνης (δηλαδή νοσοκομειακές μονάδες όλες υπαγόμενες στην 3η ΥΠΕ) ερμηνεύεται και από το γεγονός ότι η διοικητική υπάλληλος που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση με καταγωγή από τον νομό Σερρών, είχε υπηρετήσει προηγουμένως σε νοσοκομείο της συμπρωτεύουσας, πριν μετακινηθεί στο Κέντρο Υγείας Παλαμά Καρδίτσας, κοντά στην υπηρεσία του συζύγου της. Επιπλέον, ο οικογενειακός και φιλικός της περίγυρος είχε άμεση συνάφεια με τον υγειονομικό κλάδο, τον οποίο φρόντισε να «τακτοποιήσει» ως προς την εκκρεμότητα του εμβολιασμού.

Παρότι μέχρι σήμερα 7 υγειονομικοί φαίνεται να κατέχουν πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού, σε τριψήφιο ανεβάζει τον αριθμό των ψευδών βεβαιώσεων η ΠΟΕΔΗΝ. Συγκεκριμένα, «ξεπερνούν τα 200» εκτίμησε ο Πρόεδρος της, Μιχάλης Γιαννακός και πρότεινε να εφαρμοστεί οριζόντια το μέτρο του υποχρεωτικού ελέγχου αντισωμάτων για τους υγειονομικούς, ώστε να εντοπιστούν άμεσα οι δυνητικοί παραβάτες «και αν βρεθεί ότι έχουν εξαπατήσει το σύστημα θα πρέπει να πάνε σπίτι τους με απόλυση και φυλακή», ξεκαθάρισε ο κ. Γιαννακός.

Πιο σύνθετη, ωστόσο, καθιστά την υπόθεση η πιθανότητα ύπαρξης πλαστών βεβαιώσεων νόσησης, καθώς η δήλωση θετικού διαγνωστικού τεστ πραγματοποιείται από τους πολίτες, χωρίς περαιτέρω εργαλείο ελέγχου. Υπό αυτό το πρίσμα, «μέχρι στιγμής τα περιστατικά είναι μεμονωμένα με πιο σημαντικό αυτό της Καρδίτσας, γιατί συνδέεται και με άλλες Υγειονομικές Περιφέρειες. Το σύστημα, μας διευκολύνει να κάνουμε ιχνηλάτηση και έχει δοθεί εντολή προς όλες τις ΥΠΕ να γίνουν έλεγχοι από τότε που ψηφίστηκε η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, δεδομένου ότι την προηγούμενη περίοδο δεν υπήρχε κίνητρο» εξήγησε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, παραδεχόμενος ότι «παράλληλα ελέγχουμε ψευδείς δηλώσεις νόσησης, οι οποίες βασίστηκαν σε διάγνωση με self test και όχι με μοριακό έλεγχο». «Σεβόμαστε το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου που δεν θέλει να εμβολιαστεί, όμως δεν σεβόμαστε ανθρώπους που προσπαθούν να εξαπατήσουν το σύστημα για να πάρουν πιστοποιητικά», κατέληξε ο Υπουργός Υγείας.

Εισαγγελικές «καμπάνες»

Στην κατεύθυνση αυτή, οι έλεγχοι εντοπίζονται τις τελευταίες ώρες σε όσους έχουν αποκτήσει πιστοποιητικό νόσησης μετά τις 13 Ιουλίου, οπότε και ανακοινώθηκε η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους υγειονομικούς, με τις καταγγελίες για ψευδείς βεβαιώσεις να πέφτουν βροχή.

Στην Πάτρα, οι καταγγελίες του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου της πόλης, Γιώργου Γεωργιάδη για χορήγηση πλαστών πιστοποιητικών νόσησης από ιδιωτικά μικροβιολογικά εργαστήρια προκάλεσαν ήδη την παρέμβαση του εισαγγελέα, ενώ αντίστοιχες καταγγελίες του τοπικού Ιατρικού Συλλόγου ερευνώνται και στη Δράμα, όπου δρα ισχυρός αντιεμβολιαστικός πυρήνας.

Στην περίπτωση της Δράμας, μάλιστα, η απόκτηση ψευδούς βεβαίωσης νόσησης δεν αφορά μόνο υγειονομικούς, αλλά και εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως και εκπαιδευτικούς, με αποτέλεσμα οι εισαγγελικές Αρχές στην πόλη να διατάξουν χθες προκαταρκτική εξέταση των μελών του Ιατρικού Συλλόγου.

Έρευνες για τη γνησιότητα των βεβαιώσεων νόσησης διενεργεί για 18 περιπτώσεις και ο Διοικητής του Νοσοκομείου Καβάλας, Κωνσταντίνος Κλειτσιώτης, ενώ εντολή να διερευνήσουν κάθε καταγγελία ή υποψία για έκδοση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης έδωσε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο κ. Πλεύρης στους διοικητές των νοσοκομείων της 3ης και της 4ης ΥΠΕ της χώρας, εντείνοντας τους σχετικούς ελέγχους.

Η «πανδημία» εικονικών εμβολιασμών στην Ανατολική Μακεδονία (Δράμα, Καβάλα) κινητοποίησε και τις υγειονομικές αρχές της Θράκης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν φτάσει πλαστά πιστοποιητικά νόσησης ή εμβολιασμού από τους όμορους αυτούς νομούς προς την Ξάνθη, την Κομοτηνή και τον Έβρο.

Κληθείσα να σχολιάσει τις εξελίξεις στην υπόθεση των πλαστών πιστοποιητικών, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα τόνισε πως «τα πλαστά πιστοποιητικά είναι ένα πρόβλημα που μας στεναχωρεί πάρα πολύ. Νομίζω ότι είναι πολύ λίγα αυτή τη στιγμή και είναι μέσα σε μια διαδικασία που ελέγχονται».

Σύμφωνα με την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, «για αυτά που έχουν πιστοποιηθεί, θα υπάρξουν οι νομικές κυρώσεις και θα είμαστε άτεγκτοι, γιατί πραγματικά όλοι πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες, αλλά ειδικά οι υγειονομικοί θεωρούμε ότι είναι αυτοί που κατεξοχήν πρέπει να τους έχουμε εμπιστοσύνη». «Νομίζω, λοιπόν, ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό το Υπουργείο όπου ακούει να το ψάχνει κι όπου πιστοποιείται πρόβλημα θα υπάρχουν οι αντίστοιχες κυρώσεις», κατέληξε.