Πολλές από τις χρόνιες νόσους που μαστίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, των καρδιαγγειακών νόσων, του σακχαρώδους διαβήτη, της αρθρίτιδας, της κατάθλιψης και της άνοιας, έχουν συνδεθεί με την χρόνια φλεγμονή του οργανισμού.

Μερικά από τα πιο αποτελεσματικά όπλα για την καταπολέμηση της φλεγμονής προέρχονται από την… σακούλα του μανάβη τονίζει ο Δρ Frank Hu, καθηγητής διατροφης και επιδημιολογίας του Τμήματος Διατροφής της Σχολής Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, όπως αναφέρει το ygeiamou.

Επιλέγοντας έξυπνα τα τρόφιμα που καταπολεμούν την φλεγμονή μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο χρόνιων νόσων, ενώ επιλέγοντας συστηματικά τα λάθος τρόφιμα επιταχύνουμε την διαδιακασία της φλεγμονής, της επιδείνωσης της υγείας και της εμφάνισης χρόνιων νόσων.

Για να περιορίσουμε τον κίνδυνο καλό είναι να περιορίσουμε τα τρόφιμα που έχουν συσχετιστεί με αύξηση του κινδύνου φλεγμονής όπως:

–Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες όπως λευκό ψωμί και αρτοσκευάσματα

-Τηγανητές πατάτες και άλλα τηγανητά τρόφιμα

– Αναψυκτικά με ζάχαρη

–Επεξεργασμένα κρέατα και αλλαντικά

-Λιπαρές ύλες και τρανς λιπαρά

Οι παραπάνω ανθιυγιεινές επιλογές μπορούν να οδηγήσουν και σε αύξηση του βάρους που αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα φλεγμονής.

Οι πολύτιμες τροφές

Ποιες τροφές θα ήταν προτιμότερο να εντάξουμε στη διατροφή μας αν θέλουμε να δούμε τον κίνδυνο φλεγμονής και χρόνιων νόσων να μειώνεται; Ακολουθούν οι προτάσεις των ειδικών βάσει των διαθέσιμων στοιχείων:

–Ντομάτες

-Ελαιόλαδο

-Πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως σπανάκι, μαρούλι

-Ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα και καρύδια

–Λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες, ο σολομός και ο τόνος

– Φρούτα όπως οι φράουλες, τα βατόμουρα και γενικότερα τα μούρα, αλλά και τα εσπεριδοειδή

Η βασική φιλοσοφία της αντιφλεγμονώδους διατροφής είναι η επιλογή ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων, ενώ η μεσογειακού τύπου διατροφή πληροί θαυμάσια τα κριτήρια ενός διατροφικού πλάνου που καταπολεμά τη φλεγμονή.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί πέρα από τη μείωση της φλεγμονής, μια πιο φυσική διατροφή χωρίς επεξεργασμένα τρόφιμα θα έχει ευεργετικές δράσεις και στην νοητική και ψυχική υγεία. Ας τη δοκιμάσουμε!