Ερώτηση έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από την Ελληνική Λύση σχετικά με το θέμα « Εκτός ύδρευσης από το φράγμα Πείρου πολλά χωριά της Δυτικής Αχαΐας». Στην ερώτηση αναφέρεται:

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με ανάρτηση σε ιστοσελίδα του Διαδικτύου, πολλά είναι τα χωριά της Δυτικής Αχαΐας που δεν υδρεύονται από τους πλούσιους υδάτινους πόρους του φράγματος Πείρου, αφού καμία πρόβλεψη δεν έχει ακόμα γίνει γι' αυτά. Κατά την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Δυμαίων, που συνεργάζεται με την υπηρεσία του φράγματος, τόσο στην Ωλενία, όσο και στην Δύμη, οι οποίες τελευταίες περιοχές, αρχικά, ακουγόταν πως θα υδροδοτηθούν εξ' ολοκλήρου, η πραγματικότητα είναι δυσάρεστη. Οι τοπικές κοινότητες Πορτών, Σανταμερίου, Άρλας, Χαραυγής, Πετροχωρίου και Ελαιοχωρίου, μένουν εκτός υδροδότησης, οι μεν τέσσερις πρώτες, λόγω χιλιομετρικού υψομέτρου, οι δε δύο άλλες, εξαιτίας του ότι, το σημείο όπου οι εν λόγω βρίσκονται, θεωρείται «μεγάλη ανάβαση», αν και αυτές εντάσσονται σε επόμενο έργο, προϋπολογισμού 16 εκατ. ευρώ. Χωρίς σχετική υδροδότηση φαίνεται να μένουν και τα χωριά Μιχόι και Βελιτσές, της ίδιας περιοχής, το ίδιο και κάποια ορεινά χωριά της Μόβρης, λόγω υψομετρικού, όπως ο Κρίνος και το Πουρνάρι. Μία μακροπρόθεσμη λύση, η οποία υπάρχει στο σκεπτικό του Δήμου της Δυτικής Αχαΐας, είναι αυτή της εγκατάστασης, κατά τόπους, αντλιοστασίων, που όμως, για οικονομικούς λόγους, είναι απαγορευτική, όχι όμως και ανέφικτη, αν αντληθούν οι πόροι από κάποια ειδική πηγή χρηματοδότησης, εντός ή εκτός Ελλάδος.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε να προχωρήσετε στην εξακρίβωση των διαστάσεων του ανωτέρω προβλήματος, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί στην ως άνω περιοχή και εν συνεχεία να χρηματοδοτήσετε επαρκώς τον Δήμο της Δυτικής Αχαΐας, προκειμένου να εξευρεθεί και να δρομολογηθεί η προσήκουσα λύση για την ύδρευση από το φράγμα Πείρου όλων των ανωτέρω περιοχών, ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση όλων των πολιτών της Αχαϊας σε ασφαλές από υγειονομική άποψη πόσιμο νερό;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ